O Tραμπ μετά το τετ α τετ με τον Πούτιν αναθεώρησε τον ορισμό των φίλων και των αντιπάλων - iefimerida.gr

O Tραμπ μετά το τετ α τετ με τον Πούτιν αναθεώρησε τον ορισμό των φίλων και των αντιπάλων

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν μη τι άλλο, η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Φινλανδία έδειξε γι’ άλλη μια φορά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εισβάλλει ως ταύρος εν υαλοπωλείω στη διεθνή σκηνή.

Ουδείς μπορεί να τον σταματήσει, μόνον μια προσπάθεια να περιοριστούν εκ των υστέρων οι ζημιές μπορεί να γίνει.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε τον προσδιορισμό των φίλων και των εχθρών, εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ εμφάνισε τους φίλους της χώρας του ως εχθρούς, ενώ στο Ελσίνκι παρουσίασε τη Ρωσία ως πιθανό εταίρο.

Στη σουρεαλιστική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πούτιν αρνήθηκε επίμονα να του ασκήσει κριτική επισημαίνοντας ότι ήταν μάλλον κομπλιμέντο ο χαρακτηρισμός «ανταγωνιστής» που του επεφύλαξε. Έδωσε περισσότερη βάση στην άρνηση του Πούτιν περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, παρά στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του κι έδειξε να «χαϊδεύει» τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου σε ευθεία αντίθεση με τη σκληρή γλώσσα που επεφύλαξε λίγα 24ωρα νωρίτερα κατά της Άνγκελα Μέρκελ και των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων στο ΝΑΤΟ και στη συνέντευξή του για την Τερέζα Μέι στη Sun.

Το ίδιο είχε κάνει και πρόσφατα στη σύνοδο G7 στον Καναδά, όταν επιτέθηκε φραστικά στους συμμάχους των ΗΠΑ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό για να πάει στη Σιγκαπούρη και να συναντηθεί με τον «σκληρό», αλλά «πολύ έξυπνο» Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Προξενεί εντύπωση. Δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι [ο Τραμπ] νιώθει πιο άνετα με ισχυρούς αντιπάλους παρά με τους δημοκρατικούς συμμάχους», λέει ο Τόμας Ράιτ του Brookings Institution.

Aναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ υπολογίζει φίλους και εχθρούς με βάση το κατά πόσον κατά τη γνώμη του συνιστούν οικονομική απειλή για τη χώρα του, λόγος για τον οποίο επιτίθεται στην Ευρώπη και στον Καναδά, παρά στη Ρωσία. Γι’ αυτό και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CBS κατονόμασε πρώτη την ΕΕ ως εχθρό των ΗΠΑ «γι’ αυτό που μας κάνουν στο εμπόριο».

Τα λεγόμενα του Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, όχι μόνον από τους «συνήθεις υπόπτους» Δημοκρατικούς και τον Τύπο, αλλά και από σημαίνοντες Ρεπουμπλικανούς, όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πωλ Ράιαν και ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Νέο χαμηλό στην πόλωση

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν κι αυτή τη φορά όπως μέχρι τώρα επί των ημερών του Τραμπ στην προεδρία, δεν αναμένεται να συμβούν συνταρακτικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Οι Δημοκρατικοί από τη μια πλευρά θα προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους κι οι Ρεπουμπλικανοί από την άλλη θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το Ελσίνκι -όπως και τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη- ως ένα ολίσθημα ενός προέδρου με έφεση στους θεατρινισμούς και τους εντυπωσιασμούς και θα επιστρέψουν ξανά στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής τους ατζέντας, ενόψει και των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών.

Η Αμερική μιλά με δύο φωνές

Όποια κι αν είναι τα κίνητρα του Τραμπ για το φλερτ με τον Πούτιν, το ταξίδι του στη Γηραιά Ήπειρο έδειξε γι’ άλλη μια φορά ότι η Αμερική επί των ημερών του μιλά με δύο φωνές: τη δική του που ξιφουλκεί κατά των δημοκρατικών εταίρων και συμμάχων, ενώ γλυκομιλάει στους αντιπάλους της χώρας του και κολακεύει αυταρχικούς ηγεμόνες και εκείνη των συνεργατών και συμβούλων του που τρέχουν μετά να μαζέψουν τα σπασμένα και να καθησυχάσουν τους ανησυχούντες συμμάχους και εταίρους... Ο Τραμπ συνομιλεί με τους αντιπάλους και τους αυταρχικούς ηγέτες, ενώ το Κογκρέσο εντείνει τις κυρώσεις εις βάρος των χωρών τους... Ο Τραμπ αναλαμβάνει το... θέαμα και τις ηχηρές κουβέντες, ενώ οι υπουργοί και σύμβουλοι του τη διατήρηση των συμμαχιών και των εταιρικών σχέσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ