Οι τελευταίες ώρες του Τζον Κένεντι jr -Πώς κατέληξε να καρφώνει το αεροπλάνο του στον Ατλαντικό [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι τελευταίες ώρες του Τζον Κένεντι jr -Πώς κατέληξε να καρφώνει το αεροπλάνο του στον Ατλαντικό [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπήρχαν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Τζον Τζον, ο πρίγκιπας της Αμερικής, αισθανόταν εκείνο το βράδυ της 16ης Ιουλίου του 1999 καλά.

Με την Καρολίν Μπεσέτ, μια γυναίκα με εξαιρετικά λεπτό γούστο, σαν της Τζάκι, αλλά με απέχθεια για τα φλας

Η ξαδέλφη του Ρόρι θα παντρευόταν την επόμενη ημέρα και ετοιμαζόταν για το ταξίδι στο νησί Μάρθας Βίνεγιαρντ όπου θα γινόταν ο γάμος.

Θα έκανε ένα διάλειμμα στα μίτινγκ για το περιοδικό του George, για το μέλλον του οποίου μόλις είχε ακούσει από τον εκδότη του ένα καλό νέο, μετά από εβδομάδες δυσοίωνων προβλέψεων και κακών μαντάτων...

Το πιο σημαντικό; Μόλις είχε βγάλει το γύψο από τον αστράγαλό του που τον είχε σπάσει σε ατύχημα με αλεξίπτωτο και ήταν έτοιμος να κάνει την πρώτη σόλο πτήση του.

Είχε αποφασίσει να ταξιδέψει μόνος, χωρίς συγκυβερνήτη.

Η πτήση, το να πετάξει το μικρό του αεροσκάφος, ήταν η καλύτερη απόδραση για έναν άνθρωπο που ήταν τόσο αναγνωρίσιμος που δεν μπορούσε να πάει πουθενά στον πλανήτη χωρίς να γίνει αντιληπτός και να τον κυνηγήσουν οι παπαράτσι.

Ο ουρανός ήταν η ελευθερία του, η απομόνωσή του, το καταφύγιό του, το μόνο μέρος όπου μπορούσε να γλιτώσει από τους φωτογραφικούς φακούς.

Ο Τζον Τζον πήρε το μεσημεριανό του μαζί με τους συντάκτες του περιοδικού του, έκανε διάλειμμα να πάει γυμναστήριο, επέστρεψε στο γραφείο του για να συναντήσει την αδελφή του Λορέν Μπεσέτ και στη συνέχεια έφυγε για το αεροδρόμιο Εσεξ Κάντρι στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η σύζυγός του, Κάρολιν, είχε εν τω μεταξύ επιλέξει το φόρεμά της για το γάμο. Είχε αγοράσει ένα μαύρο μακρύ φόρεμα Yves Saint Laurent από μεταξωτό κρεπ σε μπουτίκ της 5ης Λεωφόρου λέγοντας στις υπαλλήλους ότι ανυπομονούσε για την πτήση το βράδυ.

Η Κάρολιν έφθασε στο αεροδρόμιο λίγα λεπτά μετά τον Τζον Τζον και την αδελφή της. Ολοι είχαν βρει κίνηση στο δρόμο και είχαν αργήσει και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης θα γινόταν νύχτα.

Το σχέδιό ήταν να φθάσουν στο Λόρεν στο νησί Μάρθας Βίνεγιαρντ και μετά σε ένα οικογενειακό συγκρότημα στο Γιάνις Πορτ, για να πάνε στο γάμο.

Ο Τζον Τζον, ο αποκολούμενος πρίγκιπας της Αμερικής και το τραγικό του τέλος

Ο Κένεντι είχε καλέσει στη 1 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο για να ζητήσει να του ετοιμάσουν ένα αεροσκάφος.

Οι περισσότεροι από τους μηχανικούς του αεροδρομίου είχαν επιστρέψει στα σπίτια της τη στιγμή που ο Τζον Τζον έφθανε στο αεροδρόμιο. Αλλά ο πιλότος του οποίου συνήθως έπαιρνε το αεροσκάφος ο Κένεντι, ο Κάιλι Μπέιλι, ήταν ακόμη εκεί. Ο Μπέιλι ήταν να πετάξει και εκείνος για το Μάρθας Βίνεγιαρντ αλλά άλλαξαν τα πλάνα του όταν είδε τον καιρό. Εκανε πίσω, σε αντίθεση με τον Κένεντι, παρά το γεγονός ότι είχε πολύ περισσότερες ώρες πτήσης από τον Τζον Τζον.

Ηταν μια πολύ άσχημη νύχτα. Οι συνθήκες στο Μάρθας Βίνεγιαρντ περιγράφονταν ως «καθαρές, με ορατότητα στα οκτώ μίλια, αλλά ακανόνιστες»: Λίγα λεπτά νωρίτερα αναφερόταν υγρασία και θολούρα και η ορατότητα ήταν στα έξι μίλια.

Ο Τζον Τζον είχε μόλις πάρει πιστοποιητικό πιλότου που του επέτρεπε να πετά μεν μόνος χρησιμοποιώντας όργανα, αλλά του απαγόρευε να πετάει με ορατότητα λιγότερη από τα πέντε μίλια. Ο Τζον Τζον δεν είχε κανονική άδεια πιλότου.

Οπως όλοι οι Κένεντι έζησαν τη ζωή τους στην κόψη του ξυραφιού, έτσι και ο Τζον Τζον εκείνο το βράδυ έκανε ακριβώς το ίδιο: Θα πετούσε στην κόψη του ξυραφιού. Ο φίλος του Τζον Μπάρλοου τον είχε προειδοποιήσει: «Ξέρεις αρκετά για να είσαι επικίνδυνος. Εχεις αυτοπεποίθηση όταν πετάς, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σου γυρίσει μπούμερανγκ».

Εκείνη την Παρασκευή, ωστόσο, ο Κένεντι, δεν ήταν πρόθυμος να πετάξει. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που του συνέβαινε. Ο εξεταστής του Τζον Μακόλγκαν, θυμάται μια φορά στη Φλόριντα όταν ένα κρύο ρεύμα αέρα μετακινούνταν προς τη θάλασσα. «Δεν πετάω με αυτές τις συνθήκες», τού είχε πει ο Τζον Τζον.

Δύο μήνες νωρίτερα είχε χαλάσει τα σχέδιά του να πετάξει για τη Νέα Αγγλία εξαιτίας ενός ηλεκτρικού προβλήματος στο αεροπλάνο.

Αυτή τη φορά ανησυχούσε για το αεροδρόμιο στο Μάρθας Βίνεγιαρντ.«Πραγματικά δεν είμαι ένας έμπειρος πιλότος» είχε πει μέρες πριν το μοιραίο ταξίδι στον συγγραφέα Ντέιβιντ Χέιμαν.

Οι γυναίκες, ειδικά η Λορέν, λέγεται ότι αντιστέκονταν στις αμφιβολίες του. Έπρεπε να πάνε στο νησί. Ο καιρός στη Μασαχουσέτη έμοιαζε να βελτιώνεται. Ηταν μια πτήση που εκατοντάδες Νεοϋορκέζοι έκαναν κάθε Παρασκευή, εγκαταλείποντας για ένα διήμερο τη μητρόπολη του κόσμου.

Ο Κένεντι έλεγξε τα φτερά, τα όργανα μέτρησης και τον υπόλοιπο εξοπλισμό και μετά έβαλε μπρος τον κινητήρα για να σιγουρευτεί ότι δούλευε σωστά.

Ενώ το σκοτάδι βάθαινε, ο Κένεντι κάλεσε τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, έδωσε τον αριθμό του αεροσκάφους του και πήρε άδεια για απογείωση. Στις 20:38 το Πέιπερ Σαρατόγκα που πιλόταρε ο κληρονόμος των Κάμελοτ επιτάχυνε στο διάδρομο και απογειώθηκε στο σκοτάδι.

«Τον είδα να επιταχύνει και να απογειώνεται», είπε ο Μπέιλι. «Είπα στην οικογένεία μου ''δεν το πιστεύω ότι πετάει με τέτοιο καιρό''».

«Εκανε ένα ηλίθιο λάθος», λέει ο Αντριου Φέργκιουσον πρόεδρος της αεροπορικής λέσχης του Εσεξ. «Σαν να είσαι με αυτοκίνητο και να περνάς με κόκκινο. Και όταν ένας Κένεντι περνά το φανάρι με κόκκινο, ένα τεράστιο φορτηγό βγαίνει και πέφτει πάνω του», λέει στηρίζοντας τα περί κατάρας και κακής μοίρας των Κένεντι.

Τα φώτα της ακτογραμμής του Τζέρσεϊ εξαφανίστηκαν πίσω από το αεροπλάνο. Ο συνδυασμός της ζέστης και της υγρασίας ήταν τέτοιος που έκανε τον ορίζοντα θολό. «Ο Κένεντι δεν έβλεπε τίποτα», εικάζει ο Μπέιλι.

Ο ορίζοντας γινόταν όλο και πιο θολός, η θάλασσα δημιουργούσε περισσότερη υγρασία. Μέσα σε μια ώρα τα φώτα του Μάρθας Βίνεγιαρντ κανονικά θα έπρεπε να αχνοφαίνονται. Το νησί απείχε μόλις 15 λεπτά. Ομως ο Τζον Τζον δεν έβλεπε τίποτα.

Στη συνέχεια, το μυαλό του Κένεντι άρχισε να κάνει παιχνίδια. Ο πίνακας οργάνων και το κεφάλι του, τού έλεγαν να κάνει διαφορετικά πράγματα. Ο εφιάλτης γινόταν πραγματικότητα. Ο Κένεντι έχασε τον προσανατολισμό του, δεν ήξερε πού ακριβώς βρισκόταν και στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Στο ξερό κείμενο για το δυστύχημα, αυτό περιγράφηκε ως «δυστύχημα προσανατολισμού».

Ο Κένεντι φαίνεται να έπαθε ξαφνικά αυτό που οι πιλότοι αποκαλούν βέρτιγκο: Λογική, ένστικτο και πραγματικότητα γίνονται ένα κουβάρι και ενώ τα όργανα λένε στον πιλότο τι πρέπει να κάνει, εκείνος κάνει αυτό που στο μυαλό του φαίνεται ως σωστό. Σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά μπερδεύουν τον ουρανό με τη θάλασσα.

Και τότε, το ένστικτο του Κένεντι, άρχισε να τον γελά. Ενας έμπειρος πιλότος θα άκουγε τα όργανα του αεροπλάνου του, αλλά ο Τζον Τζον δεν ήταν έμπειρος.

Στις 21:34 ο Κένεντι πετούσε στα 5.800 πόδια και άρχισε να κατεβαίνει με ταχύτητα 700 πόδια το λεπτό, στα 2.300 πόδια. Στις 21:39 έστριψε το αεροσκάφος προς τα δεξιά και ανέβηκε στα 2.600 πόδια και στις 21:40 έστριψε προς τα αριστερά.

Για να σώσει το αεροσκάφος και τον εαυτό του ένας πιλότος, σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να αγνοήσει τις φωνές μέσα στο κεφάλι του. Διαφορετικά, μολονότι οι βελόνες στα όργανα δείχνουν στον πιλότο ότι πλησιάζει στο σημείο μηδέν, ο πιλότος θα συνεχίζει την πορεία που πιστεύει εκείνος ως σωστή και η οποία δυστυχώς δεν είναι άλλη από το σημείο που η μαύρη νύχτα συναντά τη μαύρη θάλασσα.

Ο Κένεντι δεν έκανε κλήση εκτάκτου ανάγκης. Ο Μπιρνς πιστεύει πως ο Κένεντι ίσως γύρισε ανάποδα το αεροσκάφος του και προσπάθησε να το επαναφέρει, επιταχύνοντας έτσι την συντριβή του.

Στις 21:34 στάλθηκε το τελευταίο σήμα στα ραντάρ, από το αεροσκάφος του Κένεντι. Βρισκόταν μόλις 16 μίλια μακριά από το αεροδρόμιο και εκείνη τη στιγμή πετούσε σε ύψος 1.100 ποδιών. Αλλά πετούσε μακριά από το Μάρθας Βίνεγιαρντ. Δεν είχε κατεύθυνση προς το νησί. Το αεροπλάνο έκανε βουτιά με τη μύτη, με ταχύτητα 4.700 ποδιών το λεπτό, ακολουθώντας ένα σπιράλ θανάτου που το οδήγησε στα βάθη του ωκεανού.

Το σπιράλ θανάτου σημαίνει ότι το αεροσκάφος στριφογυρνούσε γύρω από τον εαυτό του καθώς έπεφτε.

Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να δει ο Τζον Τζον, αν είδε κάτι, θα ήταν η επιφάνεια του ωκεανού να έρχεται προς το μέρος του με τρομακτική ταχύτητα.

Ο Τζον Τζον, η γυναίκα του και η αδελφή της σκοτώθηκαν ακαριαία τη στιγμή που το αεροσκάφος τους συνετρίβη στον Ατλαντικό. Ολοι τους είχαν πολλαπλά τραύματα. Και οι τρεις ήταν δεμένοι στα καθίσματά τους.

Μάρθας Βίνεγιαρντ. Μερικά μίλια από τις ακτές του νησιού συνετρίβη το αεροσκάφος του Τζον Τζον

Μέρες μετά το δυστύχημα, τα σώματα του γιου και κληρονόμου του Τζον Κένεντι, της συζύγου του και της αδελφής της ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους από τον σκοτεινό ωκεανό.

Την επόμενη ημέρα, η τέφρα του κληρονόμου των Κάμελοτ επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε, σκορπίστηκε στον γκρίζο, αμόλυντο Ατλαντικό, όπως ήταν η επιθυμία του.

«Είμαστε δεμένοι με τον ωκεανό», δήλωνε ο Πρόεδρος Τζον Κένεντι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ρόουντ Αϊλαντ το 1962, «και όταν επιστρέψουμε στη θάλασσα, θα επιστρέψουμε από εκεί που ήρθαμε». Ίσως εννοούσε την ανθρώπινη φυλή, ίσως τελικά εννοούσε την οικογένειά του.

Τζον Τζον

Ο Τζον Κένεντι είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε μέσα στο Λευκό Οίκο, το 1960. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα, με τις φωτογραφίες του στο Οβαλ Γραφείο, στα πόδια του πατέρα του, να είναι από τις χαρακτηριστικότερες από τη ζωή των Προέδρων στο περίφημο κτίριο της Ουάσινγκτον.

Η εμβληματική φωτό με τον Τζον Τζον στα πόδια του τότε προέδρου των ΗΠΑ
Ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ χαιρετά στρατιωτικά τον πατέρα του, στην κηδεία του.

Εζησε εκεί για τρία χρόνια, μέχρι την ημέρα που ο πατέρας του, τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, δολοφονήθηκε.

Αργότερα η ζωή τον έβγαλε και στην Ελλάδα, στο Σκορπιό, τον οποίο επισκεπτόταν με την μητέρα του η οποία παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση. Οπως και ο γιος του Αρίστου έφυγε σε αεροπορικό, έτσι και ο γιος της Τζάκι σκοτώθηκε πετώντας με το αεροπλάνο του.

Αριστοτέλης Ωνάσης, Τζάκι Κένεντι και ο μικρός Τζον Τζον.

Ο Τζον Κένεντι αποκαλούνταν πρίγκιπας της Αμερικής, ήταν από τους μεγαλύτερους ζεν πρεμιέ και καρδιοκατακτητές της εποχής. Στην αρχή εργάστηκε ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και το 1995 έβγαλε το περιοδικό George το οποίο έκανε κυριολεκτικά πάταγο. Λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο, είχε παντρευτεί κρυφά την Κάρολιν Μπεσέτ. Ενα κορίτσι που δεν είχε σχέση με τη δημοσιότητα, δεν είχε λεφτά και δεν προερχόταν από... τζάκι. Και η οποία όπως έδειξε η πορεία της πολύ δύσκολα κατάφερε να προσαρμοστεί στη ζωή του Τζον Κένεντι που ήταν γεμάτη αστερόσκονη και φλας. Δυστυχώς το τέλος και για τους δύο ήταν κοινό και τραγικό...

Μόλις έγινε γνωστή η τραγωδία πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για την κατάρα των Κένεντι, άλλοι ανέπτυξαν θεωρίες συνωμοσίας και οι πιο ψύχραιμοι μόνο αναζήτησαν τα πιθανά αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

Ο θάνατος του Τζον Κένεντι τζούνιορ έδωσε ξανά τροφή στη φράση που είχε πει ο θείος του Τέντι: «Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από την οικογένειά μας». Υπενθυμίζεται πως ο Τέντι Κένεντι είχε πει την πείφημη φράση προσπαθώντας να δικαιολογήσει το τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα του Ιουλίου 1969 που στοίχισε τη ζωή στη συνοδηγό του, Μαίρη Τζο Κόπεχνε, και στον ίδιο κάθε προεδρική φιλοδοξία.

Η μοιραία πτήση

Το αεροπλάνο του Τζον Τζον συνετρίβη στις 21.41 τοπική ώρα, επτάμισι ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Μάρθας Βίνεγιαρντ.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ειδικών η πτώση προήλθε από ανθρώπινο λάθος εξαιτίας της απειρίας του Τζον Τζον.

Με το αεροπορικό αυτό δυστύχημα έχουν καταπιαστεί και οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ Mayday:

Η ζωή στο Λευκό Οίκο

Τζον Τζον, το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στο Λευκό Οίκο, το 1960.
Ο πρίγκιπας της Αμερικής έκανε τα πρώτα του βήματα στο Λευκό Οίκο.
Στιγμιότυπα από τα ευτυχισμένα χρόνια στο Λευκό Οίκο.
Η Τζάκι με τα δυο παιδιά τος στο... τότε Τέρας του Αμερικανού Προέδρου.
Ο Τζον Τζον ανάμεσα στους πράκτορες του Προέδρου πατέρα του.
Και στο προεδρικό αεροσκάφος.
Από μωρό παιδί ταξίδευε στον... αέρα, με αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Ενα καρέ που δείχνει τον μικρό Τζον Τζον να σπαράζει στο κλάμα καθώς ο πατέρας του φεύγει.
Με τον πατριό του, Αριστοτέλη Ωνάση, στη Νέα Υόρκη.
Και φυσικά στο Σκορπιό, στο γάμο της Τζάκι με τον Αρίστο.

Η Ζωή με τον Ωνάση:

Φωτογραφίες: ΑΡ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ