Προειδοποιήσεις Ερντογάν σε Πούτιν, για τη Συρία - iefimerida.gr

Προειδοποιήσεις Ερντογάν σε Πούτιν, για τη Συρία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία: AP/ Burhan Ozbilici)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συμφωνία για να τεθεί υπό έλεγχο η σύρραξη στη Συρία θα απειληθεί αν οι κυβερνητικές δυνάμεις βάλουν στο στόχαστρο την Ιντλίμπ, τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη Συρία, μερικά 24ωρα μετά την έπαρση της συριακής σημαίας στην Ντεράα από κυβερνητικά στρατεύματα, που ανέκτησαν την πόλη και μεγάλο μέρος της ομώνυμης επαρχίας, που ήταν επί χρόνια υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεταχείριση των αμάχων στη Ντεράα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η στοχοθέτηση αμάχων στη Ντεράα είναι ανησυχητική και ότι εάν το καθεστώς της Δαμασκού στοχοθετήσει την Ιντλίμπ με τον ίδιο τρόπο, η ουσία της συμφωνίας της Αστάνας θα καταστραφεί εντελώς», ανέφερε η πηγή.

Με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν πλέον ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, αλλά τζιχαντιστές και αντάρτες ελέγχουν πάντα την επαρχία και την πόλη Ιντλίμπ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ενώ κουρδικές δυνάμεις και μια κουρδοαραβική συμμαχία ελέγχουν περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας και μεγάλα κομμάτια του ανατολικού της τμήματος.

Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει σημεία «παρατήρησης» στην Ιντλίμπ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν που επιτεύχθηκε πέρυσι στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι η αποφυγή «αρνητικών εξελίξεων» στην Ιντλίμπ είναι σημαντική ώστε να ενθαρρυνθούν οι οργανώσεις των ανταρτών να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαλόγου στην Αστάνα (30ή-31η Ιουλίου), σύμφωνα με την πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ