Ξεκινά και η ενισχυμένη επιτήρηση από το ΔΝΤ -Αποστολές μαζί με τους Ευρωπαίους - iefimerida.gr

Ξεκινά και η ενισχυμένη επιτήρηση από το ΔΝΤ -Αποστολές μαζί με τους Ευρωπαίους

Τσίπρας - Λαγκάρντ από συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον -Φωτογραφία αρχείου: ΓτΠ ANDREA BONETTI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με δύο Εκθέσεις το χρόνο, θα «σημαδεύει» εφεξής το ΔΝΤ την Ελλάδα και τις επιδόσεις της σε όλα τα «ευαίσθητα» πεδία, ενεργοποιώντας τη δική του διαδικασία μεταμνημονιακής παρακολούθησης (Post Program Monitoring).

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς ακριβώς θα γίνεται η διαδικασία επιτήρησης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου έκανε λόγο για «ενισχυμένη επιτήρηση», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μια απολύτως κανονική διαδικασία, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες με τις οποίες το ΔΝΤ έχει εκκρεμότητες, κοινώς έχει χορηγήσει χρηματοδοτική βοήθεια.

Η διαδικασία του Ταμείου θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά από τις 20 Αυγούστου κι ο Τζέρι Ράις σημείωσε- για το τυπικό της υπόθεσης- ότι είναι λογικό οι αποστολές του ΔΝΤ στην Ελλάδα να συμπίπτουν, να συντονίζονται με τις αντίστοιχες των Ευρωπαίων, συνθέτοντας έτσι ένα νέο Κουαρτέτο, χωρίς να είναι ακόμα «καθαρό» εάν θα παραμείνουν τα ίδια, γνωστά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι οι αποστολές των Ευρωπαίων θα γίνονται ανά 3μηνο και κάθε 6μηνο θα εκπονούνται ειδικές Εκθέσεις, με βάση τις οποίες θα αποφασίζεται αν πρέπει ή δεν πρέπει να επιστρέφονται στην Ελλάδα τα κέρδη του Ευρωσυστήματος (600 εκατ. ευρώ/6μηνο) από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Πριν φτάσουμε, όμως, στις 21 Αυγούστου και την ενεργοποίηση της ενισχυμένης επιτήρησης, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την περιβόητη Έκθεση του άρθρου 4, σημεία της οποίας έχουν ήδη δοθεί στον Τύπο. Η Έκθεση θα περάσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 27 Ιουλίου και θα δημοσιευθεί λίγες ημέρες αργότερα. Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επεσήμανε ότι ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της Έκθεσης είναι η Ανάλυση για το Χρέος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Ταμείο διατηρεί πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

Από την ένταση και την έκταση αυτών των επιφυλάξεων, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η αντίδραση των αγορών, αφού πολλοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τους προβληματισμούς και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ