Τσίπρας: Επιτροπή του ΟΗΕ θα ασχοληθεί με τα εμπορικά σήματα με τον όρο «Μακεδονία» - iefimerida.gr

Τσίπρας: Επιτροπή του ΟΗΕ θα ασχοληθεί με τα εμπορικά σήματα με τον όρο «Μακεδονία»

O Αλέξης Τσίπρας/ Φωτογραφία intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αναφέρθηκε στην προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το εμπορικό σήμα τον όρο «Μακεδονία».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης, ήταν το θέμα και των εμπορικών χρήσεων και των σημάτων. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, επισημαίνοντας ότι ενώ ως βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος του τομέα εξωτερικών υποθέσεων ήταν στη γραμμή του Βουκουρεστίου, του Κώστα Καραμανλή, τώρα είναι απέναντι στη σύνθετη ονομασία.

Ο λόγος που η κυβέρνηση έθεσε στις προτεραιότητες τις εμπορικές χρήσεις και τα σήματα είπε πως ήταν ότι «σε μια περίοδο που οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα που φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη "Μακεδονία" ή παράγωγα αυτής. Διότι μέχρι πριν τη συμφωνία, αυτή την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. Και εσείς το γνωρίζετε αυτό καλύτερα από εμένα. Αυτός ήταν ο μεγάλος κίνδυνος που απετράπη, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά, προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όσοι λοιπόν κατανοούν το ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό και εσείς πρώτοι το κατανοείτε. Όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, και εσείς τις γνωρίζετε. Γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια. Και αυτό κατά βάθος το γνωρίζουν και όσοι επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας, μεταβάλλοντας τις απόψεις που είχαν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν. Και ποντάρουν τώρα στη δημιουργία σύγχυσης πάνω στο νόημα των εννοιών nationality, που σημαίνει ιθαγένεια και ethnicity, που σημαίνει εθνικότητα. Και φυσικά εμείς αναγνωρίζουμε το πρώτο με βάση το διεθνές δίκαιο της ιθαγένειας που έχει κάθε κυρίαρχο κράτος. Ομοίως και στο ζήτημα της γλώσσας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για σλαβική γλώσσα Κυριλλικής καταγωγής και έτσι περιγράφεται στη διάσκεψη του ΟΗΕ ήδη από το 1977», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας να μην παρασυρθούν από τις φωνές που θέλουν μια φοβική και περίκλειστη Ελλάδα και να δουν τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα και το πεδίο ευκαιριών που διανοίγονται ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως την πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

«Αυτή η στάση είναι πολιτικά υπεύθυνη και βαθιά πατριωτική και όχι εκείνη που διχάζει το λαό μας, αντλώντας από ιστορικές παραμορφώσεις. Αυτή είναι τελικά και η διαφορά ανάμεσα στον ειλικρινή τον υγιή πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλία. Και ξέρετε, η πατριδοκαπηλία δεν τρέφει μόνο το διχασμό. Αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνη. Γιατί εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Σχεδιασμούς που στρέφονται ευθέως ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα».

Πρωτοβουλία νομικής υποστήριξης για επιχειρήσεις που θέλουν να κατοχυρώσουν εμπορικό σήμα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία» αναλαμβάνει ο ΣΒΒΕ

«Επαναλαμβάνω και ενώπιον σας, κύριε πρωθυπουργέ, αυτό που ο ΣΒΒΕ έχει διακηρύξει από την αρχή, και υποστηρίζει διαχρονικά: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα. Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συμφωνίας, για την ομαλοποίηση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων, για την αναβάθμισή τους, για την καλλιέργεια ειλικρινούς κλίματος προστασίας των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα, και για τη δημιουργία πραγματικά νέων προοπτικών για επενδύσεις. (...) Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο ΣΒΒΕ αφορά οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνον σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, και χωρίς βεβαίως να είναι απαραίτητα μέλη του Συνδέσμου μας. Η νέα αυτή αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ, στην οποία καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, οι Περιφέρειες και κάθε φορέας που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην τοπική και εθνική ανάπτυξη".

Τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας προτείνει ο ΣΒΒΕ

Από το βήμα του ανοιχτού μέρους της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ, ο κ.Σαββάκης κάλεσε, ακόμη, τον πρωθυπουργό «να τολμήσει τη δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας», ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται η διαμόρφωση νέου οράματος για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργηθεί εφεξής, να αξιοποιείται κατά προτεραιότητα στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων - άλλωστε, επισήμανε, με δεδομένο τον υψηλό πολλαπλασιαστή που διαπιστωμένα έχουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τόσο σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, αυτό θα καταλήξει στην γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιριών.

«Και σίγουρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναλωθεί (το δημοσιονομικό περιθώριο) σε παροχές που διαιωνίζουν το πελατειακό σύστημα. Με λαϊκίστικη προσέγγιση συγκεκαλυμένη από την προϊστορικής αξίας κόντρα κεϋνσιανών και φιλελευθέρων πολιτικών. Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό είναι κάτι το οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος το περιμένει από εσάς άμεσα" τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτείται ο ανασχεδιασμός του υφιστάμενου μίγματος πολιτικής, μεταξύ άλλων με άμεση διόρθωση του προβλήματος της υπερφορολόγησης με ελάχιστη ή και καμία ανταποδοτικότητα για τις επιχειρήσεις, αλλά και με σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Μακεδονία ετικέτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ