Β. Κορέα: «Γκανγκστερικές» οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα - iefimerida.gr

Β. Κορέα: «Γκανγκστερικές» οι απαιτήσεις των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Μάικ Πομπέο (Φωτογραφία: AP/ Kazuhiro Nogi)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η Πιονγιάνγκ κατηγορούσε τις ΗΠΑ για γκανγκστερικές απαιτήσεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμά της, η Ουάσινγκτον έβλεπε «πρόοδο» μετά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συζητήσεις για τις λεπτομέρειες και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Το Σάββατο είχε συνάντηση με το δεξί χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Τσολ. Αναχωρώντας, ο Πομπέο δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε «σχεδόν όλα τα βασικά ζητήματα», αλλά συμπλήρωσε ότι ακόμη πρέπει να γίνει δουλειά.

Ομως, μερικές ώρες αργότερα, η Πιονγιάνγκ παρουσίασε πολύ διαφορετική εικόνα των συνομιλιών και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον κλόνισε το ηθικό που είχε δημιουργηθεί από τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

«Η αμερικανική πλευρά προσήλθε μόνο με την μονομερή και γκανγκστερική της απαίτηση για αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Η αντιπροσωπεία του Πομπέο επέμεινε στην ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος, σημείωσε ακόμη.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε αργότερα, ο Πομπέο διαβεβαίωσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ θα διατηρηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, πρόκειται για «αποπυρηνικοποίηση με την ευρεία έννοια», που περιλαμβάνει όλη την γκάμα των όπλων, και «οι Βορειοκορεάτες το καταλαβαίνουν αυτό, δεν το αμφισβήτησαν», δήλωσε.

«Θα υπάρξει επαλήθευση σχετικά με την πλήρη αποπυρηνικοποίηση, αυτό το έχουν δεχθεί και ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ