Ταϊλάνδη: Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο το 1 παιδί -Βελτιώνεται σταδιακά - iefimerida.gr

Ταϊλάνδη: Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο το 1 παιδί -Βελτιώνεται σταδιακά

Ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός παιδιών /Φωτογραφίες: EPA/RUNGROJ YONGRIT
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κορυφώνεται η αγωνία στην Ταϊλάνδη, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της δύσκολης επιχείρησης για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο για δύο εβδομάδες.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης «η διάσωση έχει ολοκληρωθεί για τη νύχτα (σ.σ. τοπική ώρα) και θα ξεκινήσει ξανά σε 10-20 ώρες, επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το οξυγόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν διασωθεί 4 παιδιά με την βοήθεια διασωστών και απομένουν 8 συν ο προπονητής τους.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το ένα από τα 4 διασωθέντα παιδιά ήταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Νεότερα δημοσιεύματα, ωστόσο, σήμερα, αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του παιδιού βελτιώνεται και ότι πλέον από «κόκκινη» που χαρακτηριζόταν χθες η κατάστασή του, σήμερα έχει μετατραπεί σε «κίτρινη», κάτι που μεταφράζεται ότι νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Να σημειωθεί όδιασώστης που μίλησε στο Reuters είχε αναφέρει ότι βγήκαν 6 παιδιά, μια πληροφορία που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη.

Ενα από τα διασωθέντα παιδιά μεταφέρεται στο ελικόπτερο και από εκεί στο νοσοκομείο -Φωτογραφίες: EPA/RUNGROJ YONGRIT
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται το ένα από τα 4 διασωθέντα παιδιά -Φωτογραφίες: EPA/RUNGROJ YONGRIT
Ασθενοφόρο που μεταφέρει ένα από τα παιδιάμ, φτάνει στο νοσοκομείο -Φωτογραφία:  EPA/RUNGROJ YONGRIT

Οι Ταϊλανδοί δύτες ανακοίνωσαν στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook ότι στις 19:47 τοπική ώρα (15:47 ώρα Ελλάδος), τέσσερα από τα 12 παιδιά απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία.

Όπως ανέφεραν οι επίσημες αρχές, το κάθε παιδί συνόδευαν δύο έμπειροι δύτες.

Οπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναμετέδωσε ο αυστραλιανός δημοσιογράφος Daniel Shutton, το πρώτο παιδί που απεγκλωβίστηκε από το σπήλαιο είναι ο Mongkol "Mark" Boonpiam, ηλικίας 14 ετών.

Mongkol "Mark" Boonpiam was - according to Thai media - the first to be rescued. He is 14. #tennews #ThamLuang #ThaiCave pic.twitter.com/pIGHkCRER0

Τα παιδιά χρειάστηκε να κολυμπήσουν περίπου ένα χιλιόμετρο για να βγουν από τη σπηλιά.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, τα πρώτα παιδιά που βγήκαν από το σπήλαιο ήταν εκείνα που είχαν περισσότερες δυνάμεις και μπορούσαν να κολυμπήσουν. Δήλωσε μάλιστα ότι η επιχείρηση «προχωρά καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε».

Ελικόπτερο μεταφέρει ένα από τα διασωθέντα παιδιά --Φωτογραφία:  EPA/RUNGROJ YONGRIT

Τα τέσσερα από τα 12 αγόρια έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Σύμφωνα με τον Guardian οι διασώστες θα χρειαστούν 10 ώρες για να προετοιμαστούν για το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης

Όταν ο κυβερνήτης της επαρχίας, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν εμφανίστηκε για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία της επιχείρησης, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Είπε πως είδε τα παιδιά και πως η κατάσταση της υγείας τους είναι "τέλεια".

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν 50 δύτες από άλλες χώρες και 40 από την Ταϊλάνδη.

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο όπου φαίνεται ελικόπτερο να μεταφέρει σε νοσοκομείο τα παιδιά που διασώθηκαν.

Helicopter flies over the hospital in Chiang Rai. 2 ambulances have arrived here already. #ThaiCaveRescue #ThamLaung pic.twitter.com/eaUfypJTCS

"Οι ΗΠΑ εργάζονται στενά με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για να βοηθήσουν να βγουν όλα τα παιδιά από τη σπηλιά με ασφάλεια. Πολύ θαρραλέοι και ταλαντούχοι άνθρωποι", έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο twitter.

The U.S. is working very closely with the Government of Thailand to help get all of the children out of the cave and to safety. Very brave and talented people!

Ασθενοφόρο σπεύδει στο νοσοκομείο μεταφέρονας ένα από τα απεγκλωβισμένα παιδιά --Φωτογραφία:  EPA/RUNGROJ YONGRIT

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, τα δύο πρώτα αγόρια βγήκαν ήδη από το σπήλαιο εννιά ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, και έπονταν ακόμη δύο.

«Δύο παιδιά βγήκαν. Προς το παρόν είναι στο υπαίθριο νοσοκομείο που έχει στηθεί κοντά στο σπήλαιο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Τόσατεπ Μποντόνγκ, μέλος της ομάδας διάσωσης. «Τα εξετάζουμε. Δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε.

Λίγο αργότερα, το BBC μετέδωσε πλάνα με το πρώτο ασθενοφόρο που αποχώρησε από το σημείο. Τα παιδιά αναμένεται να μεταφερθούν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Chiang Rai.

WATCH: BBC footage of ambulance leaving cave site amidst reports first boys from trapped football team have been rescued #thamluangcave #thamluang #ถ้ำหลวง #13ชีวิตติดถ้ำ #13ชีวิตรอดแล้ว #พาหมูป่ากลับบ้าน #ThailandCaveRescue pic.twitter.com/qu441ZuiJH

Στο σπήλαιο έχουν μπει 18 δύτες, 5 Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τα δύο πρώτα παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο δύο ώρες νωρίτερα από την πιο αισιόδοξη εκτίμηση.

Η μέθοδος της «σκυταλοδρομίας»

Στην επιχείρηση - η οποία περιγράφεται ως μια από τις πλέον ηρωικές και μεγάλες στην ιστορία - υπάρχουν αρκετά επικίνδυνα σημεία για τους δύτες. Μέσα σε τρεις μέρες έχουν απομακρύνει περίπου 128 εκατ. λίτρα νερού. Μάλιστα οι δύτες οδηγήθηκαν στην απόφαση να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της "σκυταλοδρομίας": Τα τέσσερα παιδιά πήγαιναν από τον ένα δύτη στον άλλο. Τέλος κατά μήκος της διαδρομής είχαν τοποθετηθεί φιάλες οξυγόνου έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Ταϊλάνδη: Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο το 1 παιδί -Βελτιώνεται σταδιακά | iefimerida.gr 5

Σχεδιάγραμμα του BBC με τα δύσκολα σημεία της διαδρομής που πρέπει να διανύσουν εγκλωβισμένοι και δύτες

Ταϊλάνδη: Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο το 1 παιδί -Βελτιώνεται σταδιακά | iefimerida.gr 6

Ο «όρκος» των δυτών πριν μπουν στο σπήλαιο

Οι δύτες που ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή να βγάλουν τους εγκλωβισμένους από το σπήλαιο δημοσίευσαν μία φωτογραφία, πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση.

«Εμείς, οι ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, μαζί με τη διεθνή ομάδα δυτών, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε πίσω την ποδοσφαιρική ομάδα», έγραψαν στη φωτογραφία που δημοσίευσαν στο Facebook.

Από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα παιδιά στο σπήλαιο, τη Δευτέρα, Ταϊλανδοί δύτες είναι μαζί τους συνέχεια. Μάλιστα, αξιωματούχοι έχουν τονίσει τη σημασία αυτού, καθώς τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της χώρας μιλούν την ίδια γλώσσα με τα παιδιά και αυτά έχουν αναπτύξει μία σχέση μαζί τους.

Πληροφορίες: Guardian, ΑΠΕ/ AFP, Reuters
Φωτογραφίες: AP, ΑΠΕ/ EPA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ