Ταϊλάνδη: Τα σημειώματα των εγκλωβισμένων παιδιών -Συγγνώμη ζητά ο προπονητής - iefimerida.gr

Ταϊλάνδη: Τα σημειώματα των εγκλωβισμένων παιδιών -Συγγνώμη ζητά ο προπονητής

Σημειώματα στους γονείς τους έστειλαν τα εγκλωβισμένα παιδιά (Φωτογραφία: AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγγνώμη από τους γονείς των 12 παιδιών ζήτησε ο προπονητής τους, που βρίσκεται εγκλωβισμένος μαζί τους στο πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ, αλλά και τα παιδιά, έστειλαν σημειώματα στους γονείς, μέσω των δυτών. «Μην ανησυχείτε, είμαστε όλοι δυνατοί», γράφουν τα παιδιά, στα χειρόγραφα σημειώματα, που περιλαμβάνουν αιτήματα για φαγητό, πάρτι γενεθλίων αλλά και προς τους δασκάλους τους για να μην τους βάλουν πολλές εργασίες.

Τα σημειώματα, των παιδιών προς τις οικογένειές τους, αποτελούν τις πρώτες δημόσιες αποδείξεις από την Τρίτη ότι βρίσκονται στη ζωή.

Αναλυτικά τα σημειώματα των εγκλωβισμένων:

«Τι θέλουμε να πούμε: Τα παιδιά λένε "μην ανησυχείτε". Είμαστε όλοι δυνατοί. Οταν βγουν έξω, θέλουν να φάνε πολλά πράγματα. Οταν βγουν έξω, θέλουν να πάνε απευθείας στα σπίτια τους. Δάσκαλε, μην μας βάλεις πολλές εργασίες!».

Ταν: «Μαμά και μπαμπά μην ανησυχείτε για εμένα, είμαι εντάξει. Πείτε στον αδελφό μου να είναι έτοιμος να μου φέρει τηγανητό κοτόπουλο. Σας αγαπώ».

Προπονητής: «Προς όλους τους γονείς, τα παιδιά τώρα είναι εντάξει. Υπόσχομαι να τα φροντίσω όσο καλύτερα μπορώ. Σας ευχαριστώ όλους όσοι ήρθατε να βοηθήσετε. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη από τους γονείς. Γιαγιά, είμαι καλά, είμαι εντάξει. Μην ανησυχείς για εμένα υπερβολικά. Και φρόντισε τον εαυτό σου. Θεία, πες στη γιαγιά να μαγειρέψει νουμπάκ (σ.σ. ένα πιάτο με λαχανικά) και χοιρινό για μένα. Οταν βγω, θα πάω να φάω. Σας αγαπώ».

Πονγκ: «Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα. Είμαι ασφαλής. Σας αγαπώ».

Νικ: «Μαμά, μπαμπά, ο Νικ αγαπά τη μαμά, τον μπαμπά και τα αδέλφια του. Αν μπορέσω να βγω, μπαμπά και μπαμπά παρακαλώ φέρτε μου μουκάτα για να φάω».

Μαρκ: «Μαμά, είσαι σπίτι, τι κάνεις; Είμαι καλά. Πες στον δάσκαλό μου... (δεν είναι ξεκάθαρη η συνέχεια)».

Μικ: «Μην ανησυχείτε για εμένα. Μου λείπετε όλοι. Παππού, θείε, θεία, μαμά, μπαμπά, αδέλφια, σας αγαπώ όλους. Είμαι μέσα και χαρούμενος. Οι δύτες με φροντίζουν πολύ καλά. Σας αγαπώ όλους».

Ντομ: «Είμαι καλά. Αλλά ο καιρός είναι λίγο κρύος. Ομως μην ανησυχείτε για εμένα. Αλλά μην ξεχάσετε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων μου».

Αντούλ: «Τώρα μην ανησυχείτε για εμάς. Μου λείπετε όλοι. Θέλω πραγματικά να γυρίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Νάιτ: «Αγαπώ τη μαμά, τον μπαμπά και τη μεγάλη μου αδελφή. Μην ανησυχείτε για εμένα».

Τερν: «Μου λείπε η μαμά, ο μπαμπάς και ο παππούς. Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα, μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου».

Μπιου: «Μην ανησυχείτε μαμά, μπαμπά. Εξαφανίστηκε για δύο εβδομάδες. Μετά, θα βοηθήσω τη μαμά να πουλήσει πράγματα στο μαγαζί, θα πάω γρήγορα εκεί».

Τι: «Μην ανησυχείτε, είμαι τόσο χαρούμενος».

Οι αρχές προσπάθησαν να εγκαταστήσουν τηλεφωνική σύνδεση με τους εγκλωβισμένους, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, αλλά αυτή δεν λειτούργησε.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής αναβλήθηκε η επιχείρηση διάσωσης. Πολλά από τα εγκλωβισμένα παιδιά, από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι, ενώ κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση, κάτι που περιπλέκει τα σχέδια. Αυτή τη στιγμή, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται 11 ώρες για να φτάσει στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά και να επιστρέψει.

Στο μεταξύ, ο θάνατος του πρώην δύτη του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού των παιδιών, δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτή η επιχείρηση απομάκρυνσης από το σπήλαιο που βρίσκονται εγκλωβισμένα 14 ημέρες.

Ομως, ο χρόνος πιέζει, καθώς προβλέπονται ισχυρές βροχές, ενώ έχει πέσει το επίπεδο του οξυγόνου.

Πάνω από 100 κάθετες γεωτρήσεις

Στο μεταξύ, οι διασώστες έχουν κάνει πάνω από 100 κάθετες γεωτρήσεις. Στόχος είναι να τους απομακρύνουν από ψηλά και όχι με κατάδυση.

Ομως, ακόμη οι διασώστες δεν έχουν εντοπίσει τη θέση των εγκλωβισμένων, δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.

«Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή», διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.

Πληροφορίες: AFP, BBC, ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταϊλάνδη σπήλαιο δύτες προπονητής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ