Νέο σενάριο: Αγγιξε σύριγγα από την επίθεση στον Σκριπάλ το ζευγάρι που χαροπαλεύει - iefimerida.gr

Νέο σενάριο: Αγγιξε σύριγγα από την επίθεση στον Σκριπάλ το ζευγάρι που χαροπαλεύει

Η αστυνομία έχει αποκλείσει ένα πάρκο που επισκέφθηκε το ζευγάρι των Βρετανών στο Σάλσμπερι (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πιθανότητα οι δύο Βρετανοί που χαροπαλεύουν μετά την έκθεσή τους σε νευροτοξικό παράγοντα να άγγιξαν κάποια σύριγγα που πέταξαν τον περασμένο Μάρτιο οι επίδοξοι δολοφόνοι του Σεργκέι Σκρίπαλ, εξετάζουν οι βρετανικές Αρχές.

Η 44χρονη Ντον Στέρτζες κι ο 45χρονος σύντροφός της Τσαρλς Ρόουλι βρέθηκαν αναίσθητοι στο σπίτι τους στο Έιμσμπερι, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή τους στο Σάλσμπερι, όπου είχε γίνει η δολοφονική απόπειρα κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του.

Η αστυνομία ερευνά τις τελευταίες κινήσεις του ζευγαριού για να διαπιστώσει πώς ήλθαν σε επαφή με το Novichok που τους έστειλε στην εντατική.

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει τα σημεία που επισκέφθηκε το ζευγάρι στο Σάλσμπερι (Φωτογραφία: ΑΡ)

Πάνω από 100 αστυνομικοί και μέλη της αντιτρομοκρατικής έχουν αποκλείσει τα σημεία που πιστεύεται ότι επισκέφθηκαν, ενώ ανακρίνουν φίλους και γνωστούς τους.

Ο Ρόουλι είναι ηρωινομανής και το ζευγάρι πιστεύεται ότι βρήκε τυχαία κάποιο δοχείο ή σύριγγα που περιείχε τον νευροτοξικό παράγοντα από την επίθεση κατά του Σκρίπαλ κι έτσι εκτέθηκαν «τυχαία» σ’ αυτόν.

Νέο σενάριο: Αγγιξε σύριγγα από την επίθεση στον Σκριπάλ το ζευγάρι που χαροπαλεύει | iefimerida.gr 1
Το πάρκο «Βασίλισσα Ελισσάβετ» στο Σάλσμπερι (Φωτογραφία: ΑΡ)

Είχαν επισκεφθεί ένα πάρκο, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν αναίσθητοι ο Σκρίπαλ και η κόρη του τον Μάρτιο, ενώ η Στέρτζες ζει περίπου 300 μέτρα μακριά από το εστιατόριο όπου είχαν φάει ο Ρώσος κι η κόρη του τη μέρα που δηλητηριάστηκαν πριν από τέσσερις μήνες.

Η 44χρονη Ντον Στέρτζες (Φωτογραφία: Facebook)
O 45χρονος Τσαρλς Ρόουλι χαροπαλεύει στο Περιφερειακό Νοσοκομεί του Σάλσμπερι (Φωτογραφία: Facebook)

Το novichoc αργεί να αποσυντεθεί και σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών θα μπορούσε να «επιβιώσει» επί μήνες ή και περισσότερο μέσα σε μια σύριγγα, ενώ αρκούν μόλις «λίγα μόρια» για να αρρωστήσει κανείς σοβαρά αν έρθουν σε επαφή με το αίμα του, το στόμα ή τη μύτη του.

Εξηγήσεις από τη Ρωσία ζητά η Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στον Σκρίπαλ και την κόρη του, μετά το νέο κρούσμα δηλητηρίασης των δύο Βρετανών, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το ζευγάρι στοχοποιήθηκε εσκεμμένα.

Το Λονδίνο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

«Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το ‘λάθος’, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Εκείνοι (η Ρωσία) είναι αυτοί που μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία για να είναι ασφαλής ο κόσμος».

Κρεμλίνο: «Δεν έχουμε ιδέα για το νέο περιστατικό»

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τη νέα υπόθεση δηλητηρίασης. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με την ουσία που χρησιμοποιήθηκε και τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε», δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα ανησυχεί πολύ για την επαναλαμβανόμενη χρήση των ουσιών αυτών στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος δε στην υπόθεση Σκριπάλ ο Πεσκόφ κατηγόρησε το Λονδίνο ότι απέρριψε τη βοήθεια που είχε προσφέρει τότε η Μόσχα. Η Ρωσία «αρνείται κατηγορηματικά και συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει ανάμειξη καθ 'οιονδήποτε τρόπο με ό,τι συνέβη στο Σάλσμπερι και στους Σκριπάλ», είπε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι εμπλέκεται η Ρωσία όπως μας έχει κατηγορήσει η βρετανική πλευρά».

Το Λονδίνο ενημέρωσε τον ΟΑΧΟ για το νέο κρούσμα δηλητηρίασης

Στο μεταξύ η Βρετανία ενημέρωσε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την τελευταία δηλητηρίαση, όπως είπε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Έχουμε ενημερώσει τον ΟΑΧΟ για τις τρέχουσες περιστάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.'

Ρώσος χημικός: Είναι νέα επίθεση

Το Νόβιτσοκ δεν πρέπει να προέρχεται από την ίδια παρτίδα με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σεργκέι και της Γιούλιας Σκριπάλ, διαβεβαιώνει ο Ρώσος χημικός που είχε αποκαλύψει την ύπαρξη αυτού του νευροτοξικού παράγοντα.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια νέα επίθεση, χωρίς σχέση με την πρώτη», είπε ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από το σπίτι του στο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Μολόνοτι ορισμένοι Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι το Νόβιτσοκ είναι μια σταθερή ουσία με διάρκεια ζωής ακόμη και τεσσάρων μηνών, ο Ρώσος ειδικός επισήμανε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια». «Το Νόβιτσοκ είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία και καταστρέφεται όπου υπάρχει νερό», εξήγησε.

Ο 83χρονος χημικός, σφοδρός πολέμιος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί εξάλλου ότι η δηλητηρίαση του ζεύγους, ενός 45χρονου άνδρα και μιας 44χρονης γυναίκας, έγινε με σκοπό να «εκτραπεί η προσοχή» από τις έρευνες για την υπόθεση των Σκριπάλ.

Στοχοθετώντας ανθρώπους που «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη Ρωσία, οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν ότι πρόκειται για εσωτερικό, βρετανικό πρόβλημα, όχι για διεθνές καθώς πλησιάζει και η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», συνέχισε.

Ο Μιρζαγιάνοφ εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1995. Είχε εργαστεί επί τριάντα χρόνια στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Χημείας και Οργανικών Τεχνολογιών και ήταν ο άνθρωπος που, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη αυτών των πανίσχυρων τοξικών ουσιών. Μετά την επίθεση εναντίον των Σκριπάλ υποστήριξε ότι μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να ευθύνεται γιατί μόνο εκείνη έχει αναπτύξει τέτοιες ουσίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ