Ο Τραμπ πρότεινε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα - iefimerida.gr

Ο Τραμπ πρότεινε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα πρότεινε κατ’ επανάληψη ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το Associated Press, μολονότι οι σύμβουλοί του τον απέτρεπαν από ένα τέτοιο σενάριο.

«Γιατί δεν μπορούν απλά να εισβάλουν οι ΗΠΑ», φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Τραμπ έθεσε για πρώτη φορά επί τάπητος την πρότασή του στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο Αύγουστο στη διάρκεια συνεδρίασης για την επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα. Αφήνοντας άφωνους τους παρισταμένους ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισβάλουν στη λατινοαμερικανική χώρα λόγω των ταραχών και της δεινής κατάστασης της οικονομίας της και της ανθρωπιστικής κρίσης. Το λόγο, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που έχει γνώση των συνομιλιών, πήραν στη συνέχεια οι σύμβουλοι του Τραμπ, που του εξήγησαν ότι δεν είναι δεδομένη η επιτυχής έκβαση μιας στρατιωτικής επέμβασης κι ότι θα απειλούνταν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με άλλες κυβερνήσεις της Νοτίου Αμερικής.

Ο Τραμπ, ωστόσο, επέμεινε υπενθυμίζοντας άλλες περιπτώσεις επιτυχούς στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, όπως η εισβολή στη Γρενάδα και στον Παναμά. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ.

Αλλά και μετά από αυτή την πρώτη κουβέντα στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ επανήλθε κι άλλες φορές. Την επομένη της συζήτησης, δηλαδή στις 11 Αυγούστου, έκανε λόγο δημοσίως για «στρατιωτική λύση» με στόχο την ανατροπή του αριστερού προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ενώ έθεσε το ίδιο θέμα και στον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, αλλά και σε άλλους ηγέτες συμμαχικών χωρών της Λατινικής Αμερικής στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μάλιστα ο Τραμπ, σύμφωνα πάντα με το AP, φέρεται να είπε στις συνομιλίες αυτές ότι οι σύμβουλοί του του τόνισαν ότι δεν πρέπει να θίξει το θέμα αυτό. «Οι συνεργάτες μου μού λένε ότι δεν πρέπει να το πω αυτό», είπε, αλλά ρώτησε τον καθένα από τους ηγέτες χωριστά αν είναι πραγματικά σίγουροι ότι δεν επιθυμούν στρατιωτική λύση στη Βενεζουέλα. Όλοι τους απάντησαν αρνητικά.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του AP για τις συνομιλίες. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ωστόσο, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν όλες τις επιλογές για να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ