Το σχέδιο για το 4ο χρόνο στην εξουσία θα ξεδιπλώσει ο Τσίπρας -Εκλογές μόνο αν έχει άσσους στο μανίκι - iefimerida.gr

Το σχέδιο για το 4ο χρόνο στην εξουσία θα ξεδιπλώσει ο Τσίπρας -Εκλογές μόνο αν έχει άσσους στο μανίκι

Αλέξης Τσίπρας /Φωτογραφία: Intime News/Ντουντούμης Χρήστος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

Μια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των έντονων αναταράξεων που καταγράφονται στον κυβερνητικό συνασπισμό και εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσπειρώσει την υπάρχουσα και ισχνή πλειοψηφία των «152», μετατοπίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια ατζέντα από τις ενδοκυβερνητικές τριβές στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον Αλέξη Τσίπρα. Ήτοι, στην τυπική έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο και στην ελευθερία κινήσεων που θα έχει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, με στόχο τις διορθωτικές κινήσεις προς όφελος των αδύναμων κοινωνικών ομάδων στον απόηχο των πολύ καλών επιδόσεων-όπως λένε από την κυβέρνηση- στα δημοσιονομικά.

«Σημαία» Τσίπρα η απόφαση για το χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του θα μιλήσει για την ιστορική απόφαση του Eurogroup για το χρέος, ενώ συνεργάτες του προϊδεάζουν ότι «θα σκιαγραφήσει το πολιτικό του σχέδιο για το τελευταίο έτος της διακυβέρνησης».
Ο στενός κυβερνητικός πυρήνας, άλλωστε, έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να παίξει το… χαρτί των εκλογών χωρίς να έχει εξασφαλίσει άσσους στο μανίκι που σχετίζονται με τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό, το μέρισμα για το ‘18 κ.α

Μετωπική με Μητσοτάκη, ξαναβάζει διαχωριστικές γραμμές

Επιπλέον στόχευση της ηγεσίας του Μαξίμου, είναι να σφυροκοπήσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τον κατηγορήσει για το γεγονός ότι «δεν μπορεί να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και για το λόγο αυτό καταστροφολογεί», ενώ θα επαναλάβει ότι στη Νέα Δημοκρατία «θυμώνουν με την αλήθεια». Στον απόηχο και όσων συνέβησαν προχθες κατά την επίσκεψη Μοσκοβισί.

Συν τοις άλλοις θα ξαναβάλει εμφατικά τις διαχωριστικές γραμμές που αφορούν στα: εργασιακά, κοινωνικό κράτος, κατώτατος μισθός , πρόνοια Vs απορύθμιση της αγοράς εργασίας, απολύσεις, στήριξη των ελιτ και φυσικά το θέμα της διαφθοράς που κατά την κυβέρνηση,αντιπροσωπεύουν τη Νέα Δημοκρατία.

Επίθεση σε Μητσοτάκη για Novartis

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για θέματα διαφάνειας και σκανδαλώδεις υποθέσεις με αποκορύφωμα τις σχέσεις του προέδρου της ΝΔ με τον Φρουζή, πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση NOVARTIS, όσο και για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με το αν πρέπει η χώρα να βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο. Μάλιστα ο κ.Τσίπρας, αναμένεται να κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ ότι συμπράττει με την πιο συντηρητική κατεύθυνση στην Ευρώπη, επιλογή που τον οδηγεί στην ίδια όχθη με τους Κουρτς και Όρμπαν, αφού -όπως υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης σε συνομιλητές τους- για λόγους κομματικού συμφέροντος η ΝΔ δεν διστάζει να εμπλακεί σε διαμάχη και με τον επίτροπο οικονομικών που αναγνωρίζει πρόοδο.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει σκληρή επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας τον και για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως (που θα δυσκολευόταν στα θέματα αυτά) αναμένεται να επικεντρώσει στην αμφιθυμία Καμένου για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ και συμμετοχή του στην Κυβέρνηση) η οποία ροκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.

Πρόβλημα με τον Καμμένο

Σε επικοινωνιακό πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται καθημερινά η στάση Καμένου αφού κάθε φορά που δημοσίως ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ μιλά για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του κόμματός του στο Μακεδονικό, αφ’ ενός επιτείνει τη σύγχυση και αφ’ ετέρου, ακυρώνει την προσπάθεια για μεταφορά της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ από την οικονομία όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πανηγυρίσει την έξοδο από το μνημόνιο, στον συμβιβασμό με τους βόρειους γείτονες που προκαλεί αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι αν το Μέγαρο Μαξίμου πάσχιζε να αναδείξει τα όσα «θετικά» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί και τα οποία τον οδήγησαν σε αντιπαράθεση με τον Κ.Μητσοτάκη, ο κ.Καμένος και βουλευτές των ΑΝΕΛ, με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους συντηρούσαν το ζήτημα της κυβερνητικής εσωστρέφειας.

Και στο βάθος… διερευνητικές για ανασύνθεση της πλειοψηφίας

Τέλος, τα ραντάρ της κυβέρνησης, από δω και στο εξής μένουν ορθάνοιχτα και είναι ξεκάθαρο ότι θα επιχειρούν μέσα από ανάλογες διαδικασίες να αναδεικνύουν το δίπολο των δυνάμεων της προόδου έναντι των δυνάμεων της συντήρησης. Σημειωτέον, ότι ο Πάνος Σκουρλέτης δεν δίστασε -πρώτος χθες - να ρίξει... δίχτυα στο Ποτάμι, χαρακτηρίζοντας δυνάμει σύμμαχο το κόμμα Θεοδωράκη στη βάση πάντα μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Δίχτυα στο Ποτάμι

Ήδη χτες ο Πάνος Σκουρλέτης τον κατηγόρησε για προώθηση εθνικιστικής ατζέντας λόγω ανταγωνισμού με τη ΝΔ και άνοιξε «παράθυρο» στο ΠΟΤΑΜΙ. Ο Νίκος Φίλης απέρριψε τα περί 180 ψήφων ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προώθησε στο μέλλον για αποφάσεις επί του αριθμού των βουλευτών, οι οποίοι με την ψήφο τους θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία στη Βουλή.


Ρεπορτάζ: Στέλλα Α.Γκαντώνα, Χρίστος Τσιγουρής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Μέγαρο Μαξίμου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ