Μοσκοβισί: Αν και δεν έχει σωθεί πλήρως, η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα - iefimerida.gr

Μοσκοβισί: Αν και δεν έχει σωθεί πλήρως, η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα

Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι εξαιρετικό νέο και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στη δευτερολογία του κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα, στο Στρασβούργο.

Ο ίδιος, είπε ότι δεν είναι σίγουρα ώρα για θριαμβολογίες, αλλά ούτε για καταστροφολογίες, καθώς αν και δεν έχει σωθεί πλήρως η Ελλάδα, πηγαίνει καλύτερα, καθώς έχει πετύχει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, ως "την καλύτερη δυνατή συμφωνία" καθώς όπως είπε, "ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού" και ταυτόχρονα διασφαλίζει τους εταίρους της Ελλάδας, αφήνοντας "ελευθερία και χρόνο" στην χώρα να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί "συγκεκαλυμένο τέταρτο μνημόνιο", αλλά ότι σκοπός είναι να διασφαλίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

"Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι" είπε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί "έντιμη" αυτή τη στάση, γιατί αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι "το παιχνίδι της Ευρώπης".

"Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων, συνεργάστηκα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τους προκατόχους του, όπως με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, γιατί αγαπώ την Ελλάδα" είπε, τονίζοντας ότι "τα πολιτικά πάθη δεν πρέπει να οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας σε βάρος της χώρας".

"Υπάρχουν όντως πολλές βελτιώσεις που θα μπορούσαν γίνουν αλλά η πορεία είναι σωστή. Είναι θέμα εντιμότητας και αλήθειας", κατέληξε.

Νωρίτερα, ο κ. Μοσκοβισί είχε σημειώσει ότι μετά από οχτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στον δρόμο της κανονικότητας. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γυρίζουμε σελίδα και αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση, επισήμανε, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό και κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος του ελληνικού λαού και όχι της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Πρόσθεσε, δε, ότι αν είχε γίνει το Grexit θα είχαμε κατακερματισμό της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι για την προσήλωσή τους στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων παρατήρησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του χρέους είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους. Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, για να συμπληρώσει ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάποιοι Έλληνες πολιτικοί.

Σεντένο: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ο Μάριο Σεντένο έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα προς την Αθήνα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

«Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα το γνωρίζει και είναι πεισμένη γι' αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, για να βελτιωθεί το βιωτικό επίπεδο των πολιτών της. Αυτό θα επιτύχει το μετα-προγραμματικό πλαίσιο της Ελλάδας. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε την ενισχυμένη επιτήρηση», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

«Να είμαι σαφής, η Ελλάδα είναι έξω από το πρόγραμμα. Βεβαίως πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις για να μετέχει στην ευρωζώνη όπως οι υπόλοιπες χώρες. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δώσει πολιτικές επιλογές στους πολίτες της. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βελτιώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει για να υπάρξει σταθερότητα, για να υπάρξουν επενδύσεις», είπε ο Σεντένο και αναφέρθηκε σε μερικές από τις προκλήσεις: προσεκτική δημοσιονομική πολιτική με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα, χρηστή διαχείριση δημοσιονομικών, σωστή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ευέλικτη και ανοιχτή αγορά εργασίας και προϊόντων, και σύγχρονη δημόσια διοίκηση.

Ανέφερε ότι μέχρι το 2032 η Ελλάδα θα πληρώνει μικρότερους τόκους και σημείωσε ότι το Eurogroup αποφάσισε να επανέλθουν στην Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος.

Τέλος, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για την Ελλάδα, η οποία θα είναι καλυμμένη για τουλάχιστον 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με υγιή θεμέλια για βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε ακόμη.

«Ο Αύγουστος του 2018 είναι ορόσημο. Θα πρέπει να το γιορτάσουμε. Η εφαρμογή των μέτρων που υιοθέτησε η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα», σημείωσε επίσης ο Σεντένο.

«Η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η συμφωνία που πετύχαμε θα βελτιώσει το αίσθημα της αγοράς. Μπήκαν τα θεμέλια για ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάριο Σεντένο Πιερ Μοσκοβισί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ