Έφυγε ο Απόστολος Σάντας - iefimerida.gr

Έφυγε ο Απόστολος Σάντας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ιστορική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Απόστολος Σάντας, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Ο Σάντας είναι μαζί με τον Μανώλη Γλέζο οι δυο εμβληματικές φιγούρες του αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού, καθώς στις 30 Μάιου του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία. Η είδηση έκανε τότε το γύρο του κόσμου και το πλήγμα ήταν τεράστιο για τους κατακτητές. Μάλιστα από το γερμανικό φρουραρχείο είχε ανακοινωθεί ότι μόλις συλληφθούν θα τιμωρηθούν δια της ποινής του θανάτου. Έχει ιστορική σημασία πώς αφηγούνταν οι δυο αγωνιστές τον άθλο τους:

«Είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στις 8 το βράδυ στην πλατεία Κουμουνδούρου, έχοντας μαζί τους ένα κλεφτοφάναρο. Διέσχισαν την Πλάκα και έκαναν βόλτα στην Ακρόπολη. Είχε φεγγάρι και διακρινόταν η γερμανική φρουρά, αλλά κάποια στιγμή που δεν φαινόταν κανένας πήδηξαν το συρματόπλεγμα που περιέβαλε το δασάκι των πεύκων από τη βόρεια πλευρά. Ύστερα, ο ένας πίσω από τον άλλο προχώρησαν σκαρφαλώνοντας στο βράχο. Στη ρίζα των τειχών υπάρχει ένα άνοιγμα από το οποίο, κατά την αρχαία παράδοση, μπαινόβγαινε το φίδι του Παρθενώνα. Το άνοιγμα το έφραζε μια ξύλινη πόρτα, η οποία δεν ήταν κλειδωμένη. Οι δυο νεαροί την έσπρωξαν και βρέθηκαν πάνω στην Ακρόπολη. Δεν υπήρχε κανένας σκοπός και πλησίασαν με προφύλαξη τον κοντό της σημαίας. Αλλά, όταν έλυσαν το συρματόσχοινό της και άρχισαν να την τραβούν, δεν κατέβαινε γιατί τα σύρματα είχαν μπλεχτεί. Μετά από επίμονες και αγωνιώδεις προσπάθειες, κατόρθωσαν τελικά να την ξεμπλέξουν και εκείνη έπεσε επάνω τους και τους σκέπασε. Τότε ξεσκεπάστηκαν και βάζοντάς την κάτω αγκαλιάστηκαν και χόρευαν πατώντας την. Κατόπιν, έκοψαν από ένα κομμάτι της και τα πήραν μαζί τους, ενώ την υπόλοιπη την έριξαν στο ξεροπήγαδο που βρίσκεται ανάμεσα στο βράχο και τα τείχη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ