Νέο πρόβλημα για τη Μέρκελ: Τώρα απειλεί να φύγει το SPD από την κυβέρνηση, αν φτιάξουν «Αμυγδαλέζες» - iefimerida.gr

Νέο πρόβλημα για τη Μέρκελ: Τώρα απειλεί να φύγει το SPD από την κυβέρνηση, αν φτιάξουν «Αμυγδαλέζες»

H επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, αν οι Συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ εφαρμόσουν το σχέδιό τους για δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας.

Η πρόεδρος του κόμματος Αντρέας Νάλες δήλωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Βερολίνο, ότι το SPD δεν θα συναινέσει σε «κλειστά προσφυγικά κέντρα», ενώ για μια ακόμα φορά απέρριψε «μονομερείς ενέργειες». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χθες και οι δηλώσεις του ΓΓ των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF).

«Με το SPD (στην κυβέρνηση) δεν πρόκειται να δημιουργηθούν μαζικοί καταυλισμοί όπου οι πρόσφυγες θα κλείνονται επί εβδομάδες», δήλωσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία.

Στο μεταξύ συντηρητικοί πολιτικοί υπερασπίστηκαν τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η καγκελάριος με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του υπουργού της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία θα φέρει «νόμο και τάξη» στα σύνορα και παράλληλα συνάδει με τα ιδεώδη της Ευρώπης. «Ήταν ένα μακρύ και δύσκολο μονοπάτι όμως όλοι παραδέχθηκαν ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», τόνισε.

Ο Στέφαν Μάιερ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, απέρριψε τις επικρίσεις που έχουν ακουστεί για τα κέντρα τράνζιτ. «Τα κέντρα τράνζιτ δεν είναι φυλακές», επεσήμανε σήμερα στην εφημερίδα Bild. «Οι άνθρωποι θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά», όμως πρόσθεσε: «κανείς δεν θα επιτρέπεται να φύγει». «Κάθε μετανάστης είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα από την οποία προσπάθησε να εισέλθει στη Γερμανία», εξήγησε ο Μάιερ.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ κατήγγειλε ότι τα κέντρα τράνζιτ ισοδυναμούν «με κέντρα κράτησης σε ουδέτερο έδαφος».

59% των Γερμανών υπέρ των κέντρων «τράνζιτ»

Tι πιστεύουν όμως οι πολίτες στη Γερμανία για την συμβιβαστική πρόταση των κέντρων «τράνζιτ»; Το έκτακτο πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF-Politbarometer Extra) δείχνει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 59%, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τέτοιων κέντρων. Μόλις ωστόσο το 26% θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία. Αντίθετα το 68% πιστεύει ότι τα κέντρα «τρανζίτ» δεν θα έχουν επιρροή στην προσέλευση προσφύγων και μεταναστών. Την ίδια στιγμή το 46% των πολιτών εκτιμά ότι ο υπουργός Εσωτερικών βγαίνει χαμένος από την αντιπαράθεση στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών, ενώ το 39% θεωρεί ότι η Μέρκελ είναι εκείνη που επλήγη περισσότερο από την κόντρα με τον Ζεεχόφερ..

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, το 54% εκτιμά ότι εν τέλει οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνήσουν στην δημιουργία κέντρων «τράνζιτ» για να μην διακινδυνεύσουν το μέλλον της συγκυβέρνησης. Μόλις το 37% αναμένει ένα ξεκάθαρο «όχι» του SPD στα αμφιλεγόμενα κέντρα.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF διενεργήθηκε τηλεφωνικά από το ινστιτούτο Mannheimer Forschungsgruppe Wahlen στις 3 Ιουλίου 2018 με αντιπροσωπευτικό δείγμα 930 τυχαία επιλεγμένων πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Πηγή: ΑΜΠΕ/dpa/ DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ