Η βιασύνη Ζάεφ για το δημοψήφισμα πιέζει χρονικά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - iefimerida.gr

Η βιασύνη Ζάεφ για το δημοψήφισμα πιέζει χρονικά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

O Ζόραν Ζάεφ επιθυμεί τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό στις 16 Σεπτεμβρίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διακηρυγμένη πρόθεση του Ζόραν Ζάεφ να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών εσπευσμένα, πιθανότατα στις 16 Σεπτεμβρίου, εισάγει νέες μεταβλητές στους σχεδιασμούς (δημόσιους και παρασκηνιακούς...) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως προς τις πολιτικές εξελίξεις και τον χρόνο των εκλογών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, επισήμως, δεν «βλέπει» οι διαδικασίες στα Σκόπια να επιτρέπουν να έρθει η συμφωνία στη ελληνική Βουλή προς κύρωση «τουλάχιστον πριν το τέλος του έτους». Ο Πάνος Καμμένος, παρατείνει το διάστημα «τουλάχιστον στα δύο χρόνια»-κι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι η ίδια η συμφωνία προβλέπει δεσμευτικά ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018!

Δηλαδή, κατά την εκτίμησή τους, η στιγμή της αλήθειας για την κυβερνητική συνοχή, αργεί ακόμη. Κάτι που δίνει δίνει το περιθώριο, και στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο, να συνεχίζουν «ανέμελοι» την συμπόρευσή τους, χωρίς να αφίστανται των... διαμετρικά αντίθετων δεσμεύσεών τους, ο πρώτος να ολοκληρώσει την συμφωνία, και ο δεύτερος να την αποτρέψει, εν ανάγκη ρίχνοντας την κυβέρνηση!

Τον σχεδιασμό (κατά πολλούς, ίσως και συμπαιγνία...) αυτόν των δύο κυβερνητικών εταίρων, με στόχο να έχουν την ευχέρεια χειρισμών αλλά και πιθανού εκλογικού αιφνιδιασμού, εκ των πραγμάτων τον ανατρέπει η απόφαση του Σκοπιανού πρωθυπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας στην χώρα του, για να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που δημιουργείται από την επικείμενη έναρξη των συζητήσεων για συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μετά την επιστολή που έστειλε στην συμμαχία η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την άποψη διπλωματικών και νομικών κύκλων, οι συζητήσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να ανασταλούν σε περίπτωση που η συμφωνία δεν επικυρωθεί από την μια ή και τις δυο πλευρές. Η ολοκλήρωση της ένταξης (που έτσι κι’ αλλιώς θα πάρει χρόνο) είναι ένα άλλο ζήτημα...

Ήδη, ο κ. Ζάεφ έχει αρχίσει την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, τονίζοντας στον σκοπιανό λαό,ότι εξασφαλίσθηκε και κατοχυρώθηκε διεθνώς, εκτός από το όνομα της χώρας, η «μακεδονική» γλώσσα αλλά και η «μακεδονική» εθνότητα, ενώ παράλληλα “άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ...”

Αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πιθανή την θετική για την συμφωνία εξέλιξη ου δημοψηφίσματος, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη και η τελική έγκρισή της από την σκοπιανή βουλή, δεδομένου ότι οι βουλευτές ακόμη και της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι εύκολο να έρθουν αντιμέτωποι με την εκπεφρασμένη, με το δημοψήφισμα, λαϊκή ετυμηγορία.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα περιορίσει δραματικά τα χρονικά περιθώρια τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ να συμπεριφέρονται ως εάν η συμφωνία των Πρεσπών και η κρίσιμη (και για τις μεταξύ τους σχέσεις) ψηφοφορία για έγκρισή της από την ελληνική βουλή, είναι ζήτημα του... απώτερου μέλλοντος.

Και, ίσως, η ώρα της κρίσεως και για τον κ. Καμμένο (που δήλωσε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία στην Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί ελληνικό δημοψήφισμα ή χωρίς να απαιτηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών...) αλλά και για τον κ. Τσίπρα που δημοσίως επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, να έρθει κατά τρόπο... αιφνιδιαστικό!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ