Σε τροχιά σύγκρουσης οι Πολωνοί δικαστές με την εθνικιστική κυβέρνηση για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης - iefimerida.gr

Σε τροχιά σύγκρουσης οι Πολωνοί δικαστές με την εθνικιστική κυβέρνηση για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης

Πολωνοί διαδηλώνουν στη Βαρσοβία κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμοι για αντιπαράθεση με τη δεξιά κυβέρνηση της χώρας είναι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με αφορμή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση για την πρόωρη συνταξιοδότησή τους.

Ήδη προγραμματίζονται διαδηλώσεις υπέρ τους για σήμερα και αύριο έξω από τα γραφεία του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βαρσοβία, ενώ στο πλευρό τους έσπευσε και η Κομισιόν, που αποφάσισε χθες να εκκινήσει νομική διαδικασία κατά της Πολωνίας για την «αντισυνταγματική», όπως την χαρακτηρίζουν οι επικριτές, μεταρρύθμιση.

Σε τροχιά σύγκρουσης οι Πολωνοί δικαστές με την εθνικιστική κυβέρνηση για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης  | iefimerida.gr 0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Απρίλιο και προβλέπει ότι οι ανώτατοι δικαστές της Πολωνίας θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται, αρχής γενομένης από σήμερα, στα 65 χρόνια ηλικίας αντί των 70 ετών, που ίσχυε ως τώρα, θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η ρύθμιση πλήττει το ένα τρίτο των ανώτατων δικαστών της χώρας. Όποιος επιθυμεί να διατηρήσει τη θέση του παρά την υπέρβαση του ορίου των 65 ετών, θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα στον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, μαζί με μια ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί ότι είναι υγιής.

Σε τροχιά σύγκρουσης οι Πολωνοί δικαστές με την εθνικιστική κυβέρνηση για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης  | iefimerida.gr 1

Ο Ντούντα θα βγάλει σήμερα επισήμως στη σύνταξη την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, αλλά η ίδια «προτίθεται να παραμείνει στο πόστο της μέχρι τις 30 Απριλίου του 2020, όπως προβλέπεται από το Πολωνικό Σύνταγμα», ανέφερε εκπρόσωπος του Δικαστηρίου.

Την περασμένη Πέμπτη οι συνάδελφοί της στήριξαν την Γκέρσντορφ στην απόφασή της τονίζοντας ότι όσοι δικαστές ανέλαβαν καθήκοντα πριν τεθεί σε ισχύ η νέα μεταρρύθμιση «πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την ηλικία των 70, χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις».

Σε τροχιά σύγκρουσης οι Πολωνοί δικαστές με την εθνικιστική κυβέρνηση για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης  | iefimerida.gr 2

Ανακοινώνοντας τα νομικά μέτρα κατά της Πολωνίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς είπε χθες ότι απαιτείται άμεση δράση «για να αποφευχθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Η Πολωνία έχει περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να τοποθετηθεί επισήμως επί του ζητήματος, αλλά η εθνικιστική κυβέρνηση του Κόμματος του Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για βαθιές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας, τις οποίες χαρακτηρίζει «αναγκαίες» για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ένα επιχείρημα-πρόφαση, κατά την άποψη της Γκέρσντορφ. «Όλες αυτές οι τροποποιήσεις δεν αποσκοπούν στη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, αλλά αποκλειστικά και μόνο στην αντικατάσταση των δικαστών», λέει η 65χρονη δικαστής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πολωνία δικαστικό σύστημα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ