Τι αναμένεται να πει ο Τσίπρας για το προσφυγικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - iefimerida.gr

Τι αναμένεται να πει ο Τσίπρας για το προσφυγικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αλέξης Τσίπρας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο μείζονα ζητήματα για το προσφυγικό και τις μεταναστευτικές ροές αναμένεται να τεθούν επι τάπητος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου μετέχει ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις ροες κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου, στο επίκεντρο θα βρεθεί η Γαλλοισπανικη πρόταση να φτιαχτούν hotspots όπως έχει η Ελλάδα, στην Ισπανία, Γαλλία και την Ιταλία. Στον αντίποδα, υπάρχει η
Ιταλοαυστριακη πρόταση να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Ενώ για τις ροες ανατολικής μεσογείου, υπάρχει η πρόταση της Καγκελαρίου Μέρκελ για περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής, σε αντίθεση με τη γραμμή CSU και Αυστρίας για κλείσιμο συνόρων και δημιουργία μίνι Σένγκεν.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, αναμένεται να προχωρήσει στα εξής:

  • Υπερασπίζεται πάγια τη θέση ότι πρέπει να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο
  • Διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση
  • Διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης
  • Στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προσέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ