Το "κυνήγι" των πλασματικών αποδείξεων - iefimerida.gr

Το "κυνήγι" των πλασματικών αποδείξεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι η ιστορία των αποδείξεων που λειτούργησε αρχικά θετικά για τα έσοδα- αφού οι φορολογούμενοι "κυνηγούσαν" τα... χαρτάκια για να καλύψουν το αφορολόγητο τους- κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ! Κι αυτό γιατί ενώ πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τη θεσμοθέτηση της σχετικής διάταξης, οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν κατάφεραν να βρουν εκείνους τους μηχανισμούς, εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες, που θα καθιστούσαν απαγορευτική τη δήλωση πλασματικών δαπανών άρα και την αύξηση των επιστροφών ή τη μείωση των αναλογούντων φόρων.

Μετά από σχετικές επισημάνσεις από τους εφόρους στην ηγεσία του υπουργείου κι αφού διαπιστώθηκε ότι πλέον είναι πολύ αργά για να βρεθούν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες, αποφασίστηκε να επιστρατευθεί η γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος του... εκφοβισμού. Μιλώντας κατ' αρχήν σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια, ο αρμόδιος υφυπουργός Δ. Κουσελάς δηλώνει από την αρχή της εβδομάδας ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να δηλώσουν πλασματικές αποδείξεις αφού θα τους πιάσει το... μακρύ χέρι του νόμου, ενώ σε εγκύκλιο που εκδόθηκε τη Παρασκευή, ο Δ. Κουσελάς προειδοποίησε τους... πονηρούς ότι εάν εντοπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών, θα υποστούν και τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι περίπου 5,5 εκατομμύρια φάκελοι με τις χιλιάδες αποδείξεις που θα συνυποβληθούν στις εφορίες θα αραχνιάσουν για κάποιους μήνες σε κάποια ράφια των οικονομικών υπηρεσιών, ενώ από το μικρό δείγμα που θα επιχειρηθεί να ελεγχθεί, τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα είναι μάλλον απογοητευτικά έναντι του σοκ που εκτιμάται ότι θα υποστούν τα δημόσια ταμεία όταν θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των επιστροφών φόρου. Γιατί ουδείς μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι με βάση τις σχετικές διατάξεις, ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να δηλώνει έως και 15.000 ευρώ δαπανών ανεξαρτήτως του ποσού που απαιτείται για τη κάλυψη του αφορολογήτου, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι στα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα, όπου δεν θα φαίνεται με τη πρώτη ματιά αναντιστοιχία δηλούμενων εισοδημάτων- δηλούμενων δαπανών, το κίνητρο της δήλωσης πολύ μεγαλύτερων ποσών αποδείξεων θα είναι ισχυρό.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι αυτός ακριβώς ο φόβος του σοκ των αποδείξεων απέτρεψε τον Γ. Παπακωνσταντίνου από το να κάνει αποδεκτή την εισήγηση του περασμένου Νοεμβρίου, που προέβλεπε ενίσχυση του κινήτρου των αποδείξεων ως αντιστάθμισμα των απωλειών του ΦΠΑ που καταγραφόταν το τελευταίο τρίμηνο του 2010...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ