Το Ισραήλ φτιάχνει λιμάνι στην Κύπρο... για τη Γάζα - iefimerida.gr

Το Ισραήλ φτιάχνει λιμάνι στην Κύπρο... για τη Γάζα

Φωτογραφία αρχείου: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δημιουργία λιμενίσκου στη Κύπρο, ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά αγαθών στην αποκλεισμένη Γάζα συζητά το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, πρόταση την οποία εξετάζει η Λευκωσία.

Ο όρος, ωστόσο, που βάζουν οι Ισραηλινοί για την «κίνηση καλής θέλησης» είναι να αποδεχθεί η Χαμάς να απελευθερώσει τρεις Ισραηλινούς που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από το 2014 και το 2015 και να επιστρέψει στο Ισραήλ τα λείψανα δύο στρατιωτών του, που σκοτώθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια.

«Θα βάλουμε ξεκάθαρα κι ανοικτά στο τραπέζι το πακέτο με τα οφέλη. “Αυτό είναι εφικτό, αυτό είναι το τίμημα. Αν θέλετε, πάρτε το», ανέφερε ανώτερη πηγή του Ισραλινού υπουργείου Άμυνας στο τοπικό δίκτυο Hadashot.

Στο λιμενίσκο, που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Κύπρο θα υπάρχει προβλήτα την οποία θα μπορούν να προσεγγίζουν εμπορικά πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα με προορισμό τη Γάζα. Τα εμπορεύματα θα ελέγχονται από Ισραηλινούς ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα περνούν όπλα και πυρομαχικά σε περιοχές που ελέγχει η Χαμάς και στη συνέχεια θα μεταφέρονται με οχηματαγωγά στη Γάζα, καθώς δεν διαθέτει εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό φορτηγών πλοίων

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ την πρόταση του «λιμανιού για τη Γάζα» συζήτησε κατά το ταξίδι του την περασμένη Παρασκευή στην μεγαλόνησο ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη, ενώ ενημερώθηκε σχετικά και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Οι κυπριακές Αρχές επιβεβαιώνουν ότι έλαβαν γνώση της πρότασης κι όπως ανέφεραν την εξετάζουν, αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.

«Πρόκειται για παλιό θέμα που ξανασυζητείται», είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στο Reuters. «Θα υπάρξουν επαφές μεταξύ της κυβέρνησης κι όλων των ενδιαφερομένων πλευρών στην περιοχή και πιθανώς να ληφθεί μια απόφαση. Προς το παρόν δεν έχει γίνει αυτο. Το αίτημα εξετάζεται, δεν έχει απορριφθεί», πρόσθεσε.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το λεπτομερές σχέδιο για τη δημιουργία του λιμενίσκου θα εκπονηθεί εντός του επόμενου τριμήνου και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί «απευθείας» στους κατοίκους της Γάζας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ