Βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες [εικόνες] - iefimerida.gr

Βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Οδυσσέας περιπλανιέται στις θάλασσες μέχρι να φτάσει στην αγαπημένη του Ιθάκη.

Ο Εγγλέζος Φιλέας Φογκ βάζει ένα τολμηρό στοίχημα, ο Δρόσος και η Αρετή μεγαλώνουν σε ένα θεωρείο θεάτρου και ο Μάνθος ζωγραφίζει τη ζωή που δεν έζησε στις πέτρες ενός νησιού του Αιγαίου. Ιστορίες κλασικές και ιστορίες πιο σύγχρονες που μπορούν να διαβάσουν μικρά και μεγάλα παιδιά.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ

«Η ιστορία μας ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, στην αρχαία Ελλάδα, σε έναν κόσμο όπου παντοδύναμοι, απρόβλεπτοι θεοί και θεές κυβερνούν τις θάλασσες και τον ουρανό κι αποφασίζουν για την τύχη των απλών θνητών. Η ιστορία μας είναι η ιστορία ενός ήρωα που λέγεται Οδυσσέας. Αφού πολέμησε στην Τροία δέκα ολόκληρα χρόνια, ο ήρωάς μας προσπαθεί να γυρίσει σ’ ένα μικρό νησί, την πατρίδα του, την Ιθάκη. Για χρόνια παραδέρνει στις θάλασσες, χαμένος, στο έλεος θεών και τεράτων θαλασσινών, μέχρι που επιτέλους βρίσκεται μια θεά που τον λυπάται…»

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί η Άνν Μιλμπουρν αφηγείται τις περιπέτειες του Οδυσσέα μένοντας πιστή στα λόγια του Ομήρου. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνώστες θα αναγνωρίσουν λέξεις και ολόκληρες φράσεις από το ομηρικό έπος.

Γιατί ό,τι και να πούμε για την Οδύσσεια θα είναι λίγο -για πολλούς «η κορυφαία ιστορία που διαμόρφωσε τον κόσμο». Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να διαβάσει ένα παιδί την Οδύσσεια.

Γιατί είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και βολικό σχήμα, ένα βιβλίο προορισμένο να γίνει το αγαπημένο κάθε παιδιού, εκείνο που θα κουβαλάει πάντοτε μαζί του.

INFO

Κείμενο: Άννα Μίλμπουρν

Εικονογράφηση: Σεμπάστιαν Βαν Ντόννικ

Μετάφραση: Κατερίνα Σέρβη

Εκδόσεις Πατάκη

Βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΟΓΔΟΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ

«Ένας πραγματικός Εγγλέζος δεν αστειεύεται όταν συζητάει για κάτι τόσο σοβαρό όσο ένα στοίχημα» απάντησε με σοβαρότητα ο Φιλέας Φογκ. «Θα βάλω στοίχημα είκοσι χιλιάδες λίρες με όποιον το επιθυμεί ότι θα κάνω τον γύρο του κόσμου σε ογδόντα ημέρες ή και λιγότερο». Ο Φιλέας Φόγκ παρέα με τον υπηρέτη του Πασπαρτού ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι: είναι αποφασισμένοι να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Θα χρησιμοποιούσουν όλα τα μέσα μεταφοράς, θα κάνουν φίλους και εχθρούς και θα ζήσουν απίστευτες περιπέτειες.

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί ο Φιλέας Φογκ και ο Πασπαρτού έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές παιδιών. Οι αναπάντεχες περιπέτειές τους θα εμπνεύσουν τα παιδιά και θα τα ταξιδέψουν μέχρι την άκρη του κόσμου.

Γιατί η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει τη φανταστική ιστορία του Ιουλίου Βερν στην αρχική της μορφή, χωρίς περικοπές.

Γιατί είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο. Οι μαγευτικές εικόνες του βραβευμένου εικονογράφου Ρόμπερτ Ίνγκμπεν δίνουν μια νέα διάσταση στην ανάγνωση του κλασικού κειμένου.

INFO

Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν

Εικονογράφηση: Ρόμπερτ Ίνγκπεν

Μετάφραση: Δήμητρα Κουβαράκη

Εκδόσεις Πατάκη

Βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

«Το νέο μας… σπίτι. Ήταν ψηλό και μεγάλο. Είχε αγάλματα στη στέγη και μια μεγαλοπρεπή μαρμάρινη σκάλα με φανοστάτες, που οδηγούσε σε τρεις εισόδους πίσω από τοξωτά ανοίγματα στολισμένα με το ίδιο κεραμικό κεφάλι». Ο Δρόσος και η Αρετή, δυο παιδιά που γλύτωσαν από την καταστροφή, ζουν σε ένα θεωρείο θεάτρου. Τα όνειρα και οι εφιάλτες τους μπερδεύονται με εκείνα των υπόλοιπων ενοίκων και με τις άγνωστες σκιές. Κάποια στιγμή η Αρετή, που συνηθίζει να κρύβεται σε ένα μπαούλο, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο Δρόσος θα αναλάβει να τη βρει. Στην αποστολή του θα τον βοηθήσει ο Άριελ, ο αγαπημένος ήρωας του Δρόσου, το αιθέριο πνεύμα της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ.

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί η Αγγελική Δαρλάση εμπνέεται από τις αληθινές ιστορίες του Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας, τότε που έγινε τόπος φιλοξενίας και κατοικίας για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Γιατί η συγγραφέας, χωρίς ίχνος μελοδραματισμού, ρίχνει την γεμάτη ευαισθησία ματιά της στις ζωές των παιδιών· στις ελπίδες και τα όνειρα, στους φόβους, τις πίκρες και τις αναπόφευκτες απογοητεύσεις τους.

Γιατί πρόκειται για μια ιστορία «προσφυγιάς» που δεν μιλάει μόνο για τον πόνο της απώλειας, αλλά και για παρηγορητική δύναμη της τέχνης, της φαντασίας, της συμπόνιας και της αγάπης.

INFO

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

ΑΣΦΟΝΤΥΛΙΤΗΣ

«Παλιά, πολύ παλιά, σ’ ένα νησί κοντά και μακριά ζούσε μια κοπέλα. Ρηνιώ την έλεγαν. Ήταν πολύ όμορφη. Τα μάτια της όλο γλύκα. Τα μαλλιά της μοσχοβολούσαν. Και τα χέρια της με την παραμικρή κίνηση έμοιαζαν να χορεύουν. Χόρευαν όταν μιλούσε, όταν ζωγράφιζε, όταν έραβε, όταν μαγείρευε. Παλιά πολύ παλιά, στο ίδιο νησί ζούσε κι ένας άντρας, ο Νικόλας. Έβλεπε τη Ρηνιώ και την καμάρωνε. Στην αρχή, μονάχα από μακριά. Μέχρι που μια μέρα τη συνάντησε στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Μάζευε παπαρούνες και τραγουδούσε. Χόρευαν τα χέρια της καθώς τις μάζευε, χόρευε και η φωνή της».

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί ο Μάνθος είναι ένας αλησμόνητος ήρωας. Ένα παιδί που γεννήθηκε σε ένα σπιτικό γεμάτο αγάπη και κατάφερε, παρά την αναπηρία του, να ζήσει μια ζωή πολύ δημιουργική. Ο Μάνθος έγινε μύθος. Πρόκειται για «την ιστορία ενός ανθρώπου που έφτασε με τα χέρια και την καρδιά όσα δεν έφταναν τα πόδια».

Γιατί το βιβλίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Μιχάλη Ρούσσου που ακόμη αφηγούνται οι γέροντες στην Αμοργό. Ο «κεντητής της πέτρας» έζησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και πέθανε στα χρόνια της Κατοχής. Το έργο του στα βράχια του νησιού σώζεται μέχρι σήμερα.

Γιατί η Εύη Γεροκώστα αφηγείται αυτή την αλλόκοτη ιστορία με μοναδική ευαισθησία, με λέξεις γεμάτες συναισθήματα και εικόνες γεμάτες ζωντάνια.

Γιατί ο «Ασφοντυλίτης» είναι ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από αγάπη για το νησί, τη θάλασσα, τη ζωή και την τέχνη.

INFO

Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα

Εικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλία παιδικά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ