«Μπλόκο» από τους θεσμούς στους γενικούς γραμματείς- Επαναπροκηρύσσονται 22 από τις 69 θέσεις - iefimerida.gr

«Μπλόκο» από τους θεσμούς στους γενικούς γραμματείς- Επαναπροκηρύσσονται 22 από τις 69 θέσεις

Εκ νέου θα προκηρυχθούν 22 θέσεις γενικών γραμματέων/Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μπλόκο» στη διαδικασία επιλογής γενικών γραμματέων στα υπουργεία έβαλαν οι θεσμοί ζητώντας να επαναπρκηρυχθούν οι 22 από τις 69 θέσεις μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε ομοιογένεια ως προς τα κριτήρια και τα προσόντα των υποψηφίων.

Στη Εκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν γίνεται λόγος για διορθωτικές ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι διορισμοί θα έχουν ένα αντικειμενικά κριτήρια ώστε να εξασφαλίζεται και ο στόχος της μεταρρύθμισης.

Για «χαστούκι» από τους θεσμούς στο θέμα των προκηρύξεων των γραμματέων υπουργείο, κάνει λόγο ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, με αφορμή την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως αναφέρει, η έκθεση επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας περί φωτογραφικών προκηρύξεων για τις θέσεις των Γραμματέων στα υπουργεία.

«Η Εκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΝΔ περί φωτογραφικών προκηρύξεων για τις θέσεις των Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων στα Υπουργεία.

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για την ακύρωση όλης της διαδικασίας, η οποία ούτως ή άλλως έχει ήδη απαξιωθεί τόσο από τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και από την ίδια την κοινωνία», σημειώνει χαρακτηριστικά, ο κ. Γεωργαντάς.

Η δήλωση

«Η Έκθεση Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση (Compliance Report) κατέδειξε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την αδιαφάνεια και την προσπάθεια χειραγώγησης η οποία επιχειρήθηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης σε σχέση με τις προκηρύξεις για τους Διοικητικούς και Τομεακούς Γραμματείς των Υπουργείων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης δεν υπήρξε ένα “ελάχιστο επίπεδο κριτηρίων επιλεξιμότητας” και δεν εξασφαλίστηκε ότι όλοι οι διορισμοί θα γίνονται “με ομοιόμορφο και αντικειμενικό τρόπο”.

Η Έκθεση απαιτεί την επανέκδοση μίας στις τρεις προκηρύξεις (για 22 από τις 69 θέσεις), ενώ ζητά τη δημιουργία ενός αντικειμενικού πλαισίου βαθμολόγησης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις προκηρύξεις.

Βέβαια σ’ όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το απαράδεκτο γεγονός ότι τα στοιχεία από τους φακέλους των υποψηφίων έχουν σταλεί σε υπουργικά γραφεία πριν από οποιαδήποτε αξιολόγηση, για εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας που εδώ και μήνες αναφέρθηκε στις φωτογραφικές αυτές προκηρύξεις. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για την ακύρωση όλης της διαδικασίας, η οποία ούτως ή άλλως έχει ήδη απαξιωθεί τόσο από τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και από την ίδια την κοινωνία».

Τι απαντά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαινεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων και μάλιστα αναφέρει ρητά ότι ξεπεράστηκε ο στόχος που είχε τεθεί».

Αυτό αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαντώντας στον αρμόδιο τομέαρχη και βουλευτή της ΝΔ. Το υπουργείο αναφέρει ότι οι περισσότερες από τις συνολικά 69 προκηρύξεις για τις θέσεις διοικητικών και τομεακών γραμματέων στα υπουργεία εναρμονίζονται με τα θεσπισμένα κριτήρια επιλογής, ενώ 22 θα επαναπροκηρυχθούν «ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά στη διαδικασία, και ενώ δεν υφίσταται καμία τέτοια νομική υποχρέωση».

«Αυτό το οποίο τόσο σθεναρά αντιστρατεύεται η ΝΔ είναι το ότι για πρώτη φορά δεν διορίζονται και παύονται εν μια νυκτί οι διοικητικοί γραμματείς από τον εκάστοτε υπουργό, αλλά αντιθέτως επιλέγονται μέσω ανοιχτής και διαφανούς διαδικασίας» τονίζει στην απάντησή του το υπουργείο.

Για τη διαδικασία επιλογής διοικητικών και τομεακών γραμματέων, το υπουργείο ενημερώνει ότι κατ’ εφαρμογή του νέου συστήματος εκδόθηκαν για πρώτη φορά 69 προκηρύξεις από το σύνολο των υπουργείων, με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους. Οι προκηρύξεις εξετάστηκαν ως προς την ομοιογένειά τους από ομάδα εργασίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το νομικό/θεσμικό πλαίσιο αλλά και στη βάση κοινών κριτηρίων επιλογής, ως αυτά αναδεικνύουν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

«Η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικητικών γραμματέων όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί κανονικά, σε πείσμα των αντίθετων ανερμάτιστων κραυγών» καταλήγει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ