Αμερικανικό «μπλόκο» στον Χαβιέ Σολάνα -Επειδή έχει ταξιδέψει στο Ιράν - iefimerida.gr

Αμερικανικό «μπλόκο» στον Χαβιέ Σολάνα -Επειδή έχει ταξιδέψει στο Ιράν

Ο Χαβιέ Σολάνα (Φωτογραφία: AP/ Thierry Charlier)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, όταν ο Χαβιέ Σολάνα αποφάσισε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, βρέθηκε αντιμέτωπος με αμερικανικό «μπλόκο».

Ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, που έχει διατελέσει και Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, επρόκειτο να πάει στην Ουάσινγκτον για ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings. Οταν όμως προσπάθησε να κάνει ηλεκτρονικά τη διαδικασία για την απαλλαγή από τη βίζα, το σύστημα τον απέρριψε. Αιτία τα ταξίδια που είχε κάνει στο Ιράν, μία από τις επτά χώρες που είναι στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μαζί με Ιράκ, Συρία, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη.

Οποιος έχει ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες, από την 1η Μαρτίου 2011 και μετά, δεν μπορεί να εξασφαλίσει απαλλαγή από τη βίζα και πρέπει να κάνει αίτηση για έκδοσή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σολάνα είχε βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με τα πυρηνικά του Ιράν.

«Είναι κακή απόφαση. Κάποιοι άνθρωποι έπρεπε να επισκεφθούν αυτές τις περίπλοκες χώρες για να διατηρήσουν ζωντανές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Σολάνα στο ισπανικό κανάλι Antena 3. Πρόσθεσε ότι είχε προσκληθεί στο Ιράν για την ορκωμοσία του Χασάν Ρουχανί, το 2013.

«Πήγα εκεί για να εκπροσωπήσω όλους όσοι είχαν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις. Θα δω τι μπορώ να κάνω για να το διορθώσω. Είναι ένας υπολογιστής, ένας αλγόριθμος, και αν έχεις πάει στο Ιράν τελευταία, σε βγάζει από το σύστημα. Είναι σαν να μην υπάρχει σε ό,τι αφορά τη βίζα, γιατί δεν μπορείς να επισκεφθείς τη χώρα», συμπλήρωσε ο Ισπανός.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χαβιέ Σολάνα βίζα ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ