«Κολλημένη» στο επίπεδο του 2010 η καινοτομία στην Ελλάδα -22η στους 28 της ΕΕ η χώρα μας - iefimerida.gr

«Κολλημένη» στο επίπεδο του 2010 η καινοτομία στην Ελλάδα -22η στους 28 της ΕΕ η χώρα μας

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις χώρες μέτριας καινοτομίας κατατάσσει η Κομισιόν την Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι οι επιδόσεις της σε αυτόν τον τομέα έχουν παραμείνει περίπου οι ίδιες σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ από το 2010 μέχρι σήμερα.

Στον νέο πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση, ανάμεσα στα 28 κράτη της ΕΕ. Ο δείκτης καινοτομίας για τη χώρα μας διαμορφώθηκε το 2017 στο 68,5, έναντι 69,4 το 2010.

Στην κορυφή για μια ακόμη χρονιά είναι η Σουηδία και ακολουθούν η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Βρετανία και το Λουξεμβούργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία βρέθηκε εκτός της ομάδας των ισχυρών φορέων καινοτομίας.

Καλές επιδόσεις- πάνω ή κοντά στον μέσο όρο- έχουν οι Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και Σλοβενία.

Η Ελλάδα είναι στις χώρες με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία- κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ- μαζί με τις Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία. Ουραγοί στον τομέα αυτό είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Οι επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ενωση εμφανίζεται να μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από βασικούς ανταγωνιστές, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, παρότι η ΕΕ διατηρεί προβάδισμα σε σχέση με την Κίνα, αυτό μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς η ασιατική χώρα βελτίωσε τις επιδόσεις της σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι η ΕΕ. Σε σχέση με τη Νότια Κορέα, η ΕΕ έχει μείνει πίσω, αλλά αναμένεται να πλησιάσει σταδιακά τα προσεχή χρόνια.

Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία βελτιώθηκαν κατά 5,8% από το 2010. Κατά τα τελευταία οκτώ έτη, οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας βελτιώθηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ και επιδεινώθηκαν σε δέκα. Τη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσιάζουν η Λιθουανία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες και η Βρετανία, ενώ τη μεγαλύτερη επιδείνωση η Κύπρος και η Ρουμανία.

Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας την πρώτη θέση στην ΕΕ κατέχουν: Η Δανία για τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον, το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας, η Γαλλία για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη της καινοτομίας, η Ιρλανδία για την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αντίκτυπο στην απασχόληση και τις πωλήσεις, το Βέλγιο για τις διασυνδέσεις και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας.

Η Ευρώπη, σύμφωνα με την Κομισιόν, κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε βιομηχανικούς τομείς όπως τα φάρμακα, τα χημικά προϊόντα και η μηχανολογία. Επίσης, υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την καινοτομία μέσω των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής, όπως η φωτονική και η βιοτεχνολογία.

Ωστόσο, η Ευρώπη υστερεί σε πολλούς τομείς. Οι εταιρείες της ΕΕ επενδύουν λιγότερο στην καινοτομία σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους, τα επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου εξακολουθούν να μην είναι επαρκώς αναπτυγμένα στην Ευρώπη, οι δημόσιες επενδύσεις υπολείπονται του στόχου του 3% του ΑΕΠ, ενώ η ένταση των επενδύσεων στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη (R&D) εξακολουθεί να είναι ανομοιογενής μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων και της έρευνας επικεντρώνεται στη Δυτική Ευρώπη. Παράλληλα, το 40% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καινοτομία Κομισιόν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ