Πέφτει η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία - iefimerida.gr

Πέφτει η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πάρει την κατιούσα στη Ρωσία, πέφτοντας σε χαμηλό τετραετίας παρά την ευφορία για τις καλές εμφανίσεις της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας στο μουντιάλ.

Μετά το ρεκόρ δημοφιλίας που κατέγραψε το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας ο Ρώσος πρόεδρος κατάφερε να διατηρεί υψηλότατα ποσοστά αποδοχής μέχρι τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου (όπου σάρωσε με 77%) παρά τα προβλήματα της οικονομίας, του κράτους πρόνοιας και της διαφθοράς που έπληξαν το κύρος όλων σχεδόν των ανώτερων κρατικών αξιωματούχων του περιβάλλοντός του, πλην του ιδίου.

Ωστόσο τον τελευταίο μήνα υποχωρεί σταδιακά (από το 79% στο 72%) με την εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών προς το πρόσωπό του να πέφτει στο 42% στα μέσα Ιουνίου, από 45% μία εβδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2014 σύμφωνα με την κρατική εταιρεία δημοσκοπήσεων VTsIOM.

Ακόμη πιο δραματική πτώση κατέγραψε μια άλλη κρατική εταιρεία, η FOM, στη σφυγμομέτρηση της οποίας μόλις το 54% των Ρώσων είπαν ότι θα ψήφιζαν Πούτιν αν γίνονταν εκλογές αυτή τη Κυριακή από 62% τον περασμένο μήνα.

Μια πιθανή αιτία για την πτώση της δημοτικότητάς του Πούτιν ίσως είναι η δυσαρέσκεια για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση στις 14 Ιουνίου -μέρα έναρξης του μουντιάλ- από την κυβέρνηση των σχεδίων για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 65 έτη για τους άνδρες από το 2028 και από τα 55 στα 63 για τις γυναίκες από το 2034, αλλά και για την αύξηση των τιμών των καυσίμων τον περασμένο Μάιο. Το Κρεμλίνο, βέβαια, έσπευσε να επισημάνει ότι ο Πούτιν δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό. Αλλά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το επιχείρημα μάλλον δεν πείθει τους Ρώσους.

Το μέτρο αναμένεται να ψηφιστεί περί τα μέσα Ιουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ Βλάντιμιρ Πούτιν δημοτικότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ