Η ιταλική κυβέρνηση ζητά από τα πλοία των ΜΚΟ να μη διασώζουν μετανάστες - iefimerida.gr

Η ιταλική κυβέρνηση ζητά από τα πλοία των ΜΚΟ να μη διασώζουν μετανάστες

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω στη σκληρή γραμμή της στο μεταναστευτικό η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας διεμήνυσε χθες σε πλοία ΜΚΟ στη Μεσόγειο, που είχαν λάβει σήμα SOS από σκάφη που έμπαζαν νερά, να μη σπεύσουν σε βοήθειά τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Ρώμη, τα σκάφη που μετέφεραν πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, βρίσκονταν στα λιβυκά χωρικά ύδατα, και ως εκ τούτου ήταν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης.

Η ισπανική οργάνωση αρωγής Proactiva Open Arms, που είχε πλοία της στην περιοχή, αποκάλυψε ότι η ιταλική κυβέρνηση της ζήτησε να μη σπεύσει σε βοήθεια των προσφύγων.

«Το σωστό είναι να παρέμβουν οι Λιβυκές Αρχές, όπως κάνουν μέρες τώρα, χωρίς να παρεμποδίζονται στο έργο τους από τις ΜΚΟ», σχολίασε στο Twitter o υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η Ιταλία απαγόρεψε τον ελλιμενισμό σκαφών ΜΚΟ που μετέφεραν πρόσφυγες σε λιμάνια της. Ένα εξ’ αυτών, το Aquarius, που μετέφερε 630 άτομα, αναγκάστηκε να πλεύσει προς την Ισπανία, ενώ ένα άλλο, το Lifeline με 240 μετανάστες, παρέμεινε το Σαββατοκύριακο στην ανοικτή θάλασσα. Ο Σαλβίνι διεμήνυσε ότι τέτοιοι πρόσφυγες «μόνον από καρτποστάλ» θα δουν τη χώρα του...

Αλλά η εντολή από τη Ρώμη στα πλοία των ΜΚΟ να μη σπεύδουν σε βοήθεια των μεταναστών πυροδότησε την οργή της δημάρχου της Βαρκελώνης, Άντα Κολάο. «Η Ιταλία θέλει να αφήσει τους μετανάστες στα χέρια της Λιβύης, όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με βασανιστήρια, βιασμούς και δουλεία», σχολίασε υποσχόμενη ότι η πόλη της θα ανοίξει την αγκαλιά της για να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ