Σύνοδος για το προσφυγικό: Φόβοι Τσίπρα ότι η Γερμανία θα επιστρέψει μετανάστες στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Σύνοδος για το προσφυγικό: Φόβοι Τσίπρα ότι η Γερμανία θα επιστρέψει μετανάστες στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν την κρίση αυτή θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας ευρωπαϊκές συλλογικές λύσεις, αντιμετωπίζοντάς την δηλαδή ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή θα την αντιμετωπίζουμε ως μια κρίση που αφορά αυτούς στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται και άρα θα αναζητά η κάθε μια χώρα ξεχωριστά εθνικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες περιέγραψε το αδιέξοδο που φαίνεται να επικρατεί στην ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται διχασμένες επιδιώκοντας να κρατήσουν το πρόβλημα έξω από την επικράτειά τους ρίχνοντας τα βάρη η μια στην πλάτη της άλλης.

Η Ελλάδα που εκ της γεωγραφικής της θέσης σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή των προσφύγων, δεν συζητά το ενδεχόμενο επιστροφής στα εδάφη της μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν σε άλλες χώρες αν και ταυτοποιήθηκαν στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι τα σύνορα είναι κλειστά δεν δέχεται ότι υπάρχουν δευτερογενείς ροές από το έδαφός της προς την Ευρώπη. Όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας «τα βόρεια σύνορά μας έχουνε κλείσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ως εκ τούτου εμείς θεωρούμε ότι δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα δεν υφίστανται και, εάν υφίστανται, κάποιες θα είναι από παράνομους δρόμους, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ως εκ τούτου, δεν είναι ένα ζήτημα που εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον. Θέλουμε, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, να υπάρξει συντονισμένα η προσπάθεια για τη μείωση και των δευτερογενών ροών, αλλά πρωτίστως για εμάς αξία και σημασία έχει να εκμηδενίσουμε, ει δυνατόν, τις πρωτογενείς ροές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας».

Πίσω από τα λόγια του πρωθυπουργού κρύβεται ο μεγάλος φόβος της Αθήνας να επιχειρήσουν η Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες να επιστρέψουν στο ελληνικό έδαφος μετανάστες ή που έχουν φτάσει την επικράτειά τους, την ώρα που η χώρα μας δέχεται ήδη πρωτογενείς ροές με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Αυτός ο φόβος που υπάρχει και στην Ιταλία (η Ρώμη κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση με την κατάργηση του «Δουβλίνου») αποτυπώνεται και στην ελληνική απαίτηση για συνολική ευρωπαϊκή, και όχι διμερείς λύσεις. «Oι μονομερείς ενέργειες σε καμία περίπτωση δε λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν ακόμη περισσότερα και ζήτησα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το οποίο είχε από την ίδια τη ζωή ξεπεραστεί, η αναθεώρηση του Δουβλίνου» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο κ.Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και της μετατροπής της FORNTEΧ σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Ζήτησε στήριξη της Ελλάδας και των άλλων χωρών που υποδέχονται κύματα προσφύγων, ενώ ζήτησε οι χώρες, οι οποίες συμφωνούν στο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό συλλογικά και συντονισμένα, θα πρέπει από κοινού να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στο τέλος τη εβδομάδας και για την Αθήνα αποτελεί κομβικό σημείο η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στην οποία ωστόσο αυτή τη φορά η ΕΕ δε φάνηκε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά εστιάζοντας στο πως θα επιστραφούν στις χώρες υποδοχής πρόσφυγες που έφτασαν σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας προσφυγικό σύνοδος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ