Διχασμένοι οι ηγέτες στην έκτακτη μίνι-σύνοδο για το προσφυγικό -Μπετέλ:«Δεν ήρθαμε για να σώσουμε τη Μέρκελ» - iefimerida.gr

Διχασμένοι οι ηγέτες στην έκτακτη μίνι-σύνοδο για το προσφυγικό -Μπετέλ:«Δεν ήρθαμε για να σώσουμε τη Μέρκελ»

Οι δεκαέξι ηγέτες στην μίνι σύνοδο για το προσφυγικό -EPA/Geert Vanden Wijngaert / POOL
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται 16 ηγέτες χωρών της ΕΕ για έκτακτη μίνι Σύνοδο, όπου θα μιλήσουν για το προσφυγικό ζήτημα.

Κατά την είσοδό της η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε πως δεν θα υπάρξει ούτε σήμερα, ούτε στη Σύνοδο της Πέμπτης λύση, αλλά πιθανότατα διμερείς και τριμερείς συμφωνίες.

«Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η καγκελάριος της Γερμανίας.

Μέρκελ-Γιούνκερ στημίνι-σύνοδο -Φωτογραφίες:  EPA/Geert Vanden Wijngaert / POOL

«Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρουμε μια εύλογη ισορροπία», δήλωσε ακόμη η Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον -- δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός 'modus vivendi' και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα ειναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσοτερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Διχασμένοι οι ηγέτες στην έκτακτη μίνι-σύνοδο για το προσφυγικό -Μπετέλ:«Δεν ήρθαμε για να σώσουμε τη Μέρκελ»  | iefimerida.gr 1

Μακρόν: Η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στάθηκε στο θέμα της εσωτερικής μετακίνησης προσφύγων και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες ιδέες για το πώς θα λυθεί το ζήτημα, βασισμένες στις αξίες της ΕΕ».

Οπως δήλωσε η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» στο ζήτημα των μεταναστών διότι είναι «φέτος η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο» -μια απάντηση στις επικρίσεις της Ρώμης για τη γαλλική θέση.

«Να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες μας, θα είμαι ασυμβίβαστος στο σημείο αυτό», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χαβιέ Μπετέλ, κατέστησε σαφές πως η έκτακτη Σύνοδος δεν γίνεται για να σωθεί η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να προλάβει το αντάρτικο της CSU για το προσφυγικό, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Ζεεχόφερ, της έχει δώσει δύο εβδομάδες προθεσμία.

«Δεν είναι ζήτημα για εμάς το εάν η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Εμανουέλ Μακρόν και Τζουζέπε Κόντι στη σύνοδο Κορυφής -Φωτογραφία: EPA/Geert Vanden Wijngaert / POOL

Η πρόταση Κόντε: Πρέπει να ξεπεραστεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, κατά την άφιξή του, δήλωσε πως ήρθε στη Σύνοδο «με εντελώς νέες προτάσεις, με ευρωπαϊκή πολυεπίπεδη στρατηγική για τη μετανάστευση», έχοντας 10 στόχους.

Δήλωσε ότι «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και ότι «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος».

Η Ρώμη, με την πρότασή της, ζητά «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Παράλληλα ζητά την δημιουργία κέντρων στην Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου να εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.

Η βασική ιδέα της ιταλικής πρότασης, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ότι η άφιξη στην Ιταλία ενός μετανάστη ή πρόσφυγα θα πρέπει να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τη δυνατότητα να σταλεί υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα η Ρώμη φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί τη δυνατότητα επιστροφής σ' αυτή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «χώρα πρώτης εισόδου», ενός αριθμού προσφύγων που στο μεταξύ έχουν μετακινηθεί προς άλλα κράτη μέλη.

Η ιταλική πρόταση, όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε, ξεπερνά οριστικά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος αντιμετώπιζε το θέμα με την λογική κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μέρκελ και Σάντσεθ στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής -Φωτογραφία: EPA/Geert Vanden Wijngaert / POOL

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως η κυβέρνησή του «κρατά μια εποικοδομητική στάση σε αυτή αλλά και στη Σύνοδο της Πέμπτης, και βασίζεται στις αξίες της ΕΕ». Ερωτηθείς για τα hotspots τόνισε ότι αυτά θα βασιστούν επίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της Ενωσης.

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κατά την άφιξή του στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό.

«Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία χότσποτ και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη», δήλωσε ακόμη ο βέλγος πρωθυπουργός.

Στο κτίριο Berlaymont των Βρυξελλών έφτασε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο υποδέχθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα -Φωτογραφία: EPA/Geert Vanden Wijngaert / POOL

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.

2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.

3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.

4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άνγκελα Μέρκελ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ προσφυγικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ