Μοσκοβισί: Ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα -Διαφορετική περίπτωση από Ιρλανδία, Πορτογαλία - iefimerida.gr

Μοσκοβισί: Ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα -Διαφορετική περίπτωση από Ιρλανδία, Πορτογαλία

«Η Ελλάδα δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «πρέπει να βρουν ένα νέο τρόπο» για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της μετά την έξοδο από το Γ΄μνημόνιο, λέει ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση. Θα ήταν λάθος να προσποιούμαστε ότι η ελληνική περίπτωση είναι ακριβώς ίδια με εκείνη της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και τη Κύπρου», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Politico.

«Δεν θα πρέπει να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα “μεταμφιεσμένο” τέταρτο πρόγραμμα. Δεν θέλω να πηγαίνει η Τρόικα ή οι θεσμοί στην Αθήνα με άλλα κοστούμια. Αλλά προφανώς χρειάζεται να παρακολουθούμε θέματα καθοριστικής στρατηγικής σημασίας με αρκετά λεπτομερείς δεσμεύσεις, δηλαδή μια ενισχυμένη εποπτεία», τόνισε.

Οι λεπτομέρειες αυτής της ενισχυμένης εποπτείας είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, τη σημασία της οποίας θέλησε να τονίσει ο Μοσκοβισί: «όλοι κάνουν σα να πρόκειται για μια κανονική συνεδρίαση. Δεν είναι κανονική. Φανταστείτε να μη μπορέσουμε να βρούμε λύση την Πέμπτη. Τι μήνυμα θα στέλναμε στη σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου; Δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα, δεν έχουν δρομολογηθεί όλα, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τα δομικά υλικά για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος», είπε.

Μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί είναι και το μέγεθος της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα -κάπου ανάμεσα στα 10 με 15 δισ. ευρώ- και η επαναγορά ακριβότερων δανείων, όπως από το ΔΝΤ, ώστε να κρατηθεί χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης.

«Τα 15 δισ. ευρώ είναι πιο πειστικός αριθμός από τα 10 και είναι ευκολότερη η επαναγορά με περισσότερα χρήματα παρά με λιγότερα», είπε ο Μοσκοβισί. «Αλλά αυτός είναι ένας αριθμός που θα πρέπει να προσαρμόσουμε την τελευταία στιγμή.»

Αναφορικά με το χρόνο επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων ο Μοσκοβισί είπε ότι χρειάζονται «ουσιαστικά, αλλά όχι γελοία» μέτρα. «Κάποιοι μιλούν για 15 χρόνια, κάποια για επτά, κάποιοι για 10. Οι διψήφιοι αριθμοί είναι καλύτεροι από τους μονοψήφιους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πιερ Μοσκοβισί Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ