Θα φορέσει γραβάτα ή όχι ο Τσίπρας για το χρέος - iefimerida.gr

Θα φορέσει γραβάτα ή όχι ο Τσίπρας για το χρέος

Αγωνία στην κυβέρνηση για την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γεμάτη αισιοδοξία εμφανίζεται η κυβέρνηση για τη συμφωνία που θα συναφθεί απόψε το βράδυ με τους δανειστές, στο Eurogroup, και υπάρχουν πολλοί στους κυβερνητικούς κύκλους που λένε ότι θα τρίβουμε τα μάτια μας με τη γενναιοδωρία των δανειστών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επομένως, αργά το βράδυ θα γίνει γνωστό αν ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει μία από τις γραβάτες που του πρόσφεραν ξένοι ηγέτες και εκείνος υποσχέθηκε να τις φορέσει όταν ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος.

Αυτό βέβαια δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες και τις παρασκηνιακές κουβέντες και κυρίως με τους Γερμανούς, εξ ου και το Bloomberg κάνει λόγο για μεταμνημονιακό ζουρλομανδύα που μας ετοιμάζουν οι δανειστές.

Τις αποφάσεις του Eurogroup περιμένει η κυβέρνηση και ως μάννα εξ ουρανού προκειμένου να καλύψει τη ρήξη που προκάλεσε με την κοινωνία η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Τα μηνύματα από τους εταίρους δεν είναι πολύ θετικά

Ωστόσο, για την ώρα τα μηνύματα που έρχονται από το στρατόπεδο των εταίρων δεν είναι ξεκάθαρα. Από την αρχή της εβδομάδας αυτό που ακούγεται όλο και πιο έντονα είναι πως «θα υιοθετηθεί ελαφριά εκδοχή για το χρέος, επειδή η Μέρκελ έχει δύσκολα εσωτερικά προβλήματα». Αυτό έλεγαν στο iefimerida πηγές, υποστηρίζοντας ότι η μίνι κρίση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, λόγω προσφυγικού, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στο θέμα του χρέους, που «καίει» την Αθήνα.

Εξάλλου η γερμανική πλευρά επιμένει σε 3ετή επιμήκυνση πληρωμών, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι μπορεί τελικά να γίνει συμβιβασμός στα 7 χρόνια. Υπενθυμίζεται πάντως πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει πως η επιμήκυνση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ξένα δημοσιεύματα εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεσοβέζικη λύση που θα μπορούσε να περάσει και η Μέρκελ από το κοινοβούλιό της. Θα προβλέπει μικρή παράταση στην αποπληρωμή παλαιών δανείων, σίγουρα κάτω από τα δέκα χρόνια.

Μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας

Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας, που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ενδεχομένως σε βάθος δύο ετών. Αυτή η προοπτική ενός «υπερμαξιλαριού» ανατροφοδοτεί τα σενάρια για το ύψος της τελευταίας δόσης του προγράμματος, η οποία μπορεί να μην είναι 12 δισ. ευρώ -όπως ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ- αλλά πολύ μεγαλύτερη. Παρά ταύτα, άλλες πηγές παρατηρούν ότι ακόμα κι έτσι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί ανοικτή γραμμή με τις αγορές, με νέες εκδόσεις ομολόγων.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση περάσει με επιτυχία τις σημερινές δυσκολίες και σχεδιάσει πιο άνετα τα δεδομένα μέχρι τις 20 Αυγούστου, τότε μπορεί από το φθινόπωρο να σχεδιάσει διαφορετικά και τους πολιτικούς της σχεδιασμούς.

Βέβαιη η σκληρή επιτήρηση

Το μόνο βέβαιο πάντως για τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup είναι ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα είναι σκληρή, με τις αξιολογήσεις (τέσσερις κατ' έτος) να γίνονται ανά τρίμηνο. Αυτό που τονίζουν οι Ευρωπαίοι είναι πως θα πρέπει τόσο να διασφαλίζεται η συνέχεια και η συνέπεια των μεταρρυθμίσεων, όσο και να μη δίνεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα.

Τα αρνητικά σενάρια για το σημερινό Eurogroup

  • Να μην τα βρουν οι εταίροι και να μετατεθούν οι αποφάσεις για τον Ιούλιο.
  • Η απόφαση για το χρέος να μην είναι αυτή που θα δώσει στις αγορές το πιστοποιητικό αξιοπιστίας που χρειάζεται η χώρα για να δανείζεται φθηνά.
  • Μέτρα ελάφρυνσης υπό προϋποθέσεις και όρους. Δηλαδή, αν δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα παγώνουν και τα μέτρα ελάφρυνσης. 
  • Οι αποφάσεις της Γερμανίας. Οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ δεν θέλουν καν να ακούν για ελάφρυνση, ενώ η ίδια η καγκελάριος επιχειρεί να συνδέσει το χρέος με το προσφυγικό. 

Die Zeit: Ανταλλαγή χρέους με περισσότερους πρόσφυγες στην Ελλάδα;

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό συνδέεται σε άρθρο της Die Zeit άμεσα με την Ελλάδα και με το ζήτημα του χρέους της, ενώ γίνεται αναφορά σε πιθανή επιστροφή προσφύγων στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει τάχιστα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται να έχουμε στο τραπέζι και κουβέντα για πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας σχεδιάζουν ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία

Για ένα μέλλον της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα διάσωσης που δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρόν με δεσμευτικούς στόχους, εκθέσεις αξιολόγησης, ακόμα και καταβολή δόσεων κάνει λόγο το Bloomberg.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους δανειστές προβλέπει τριμηναίες αξιολογήσεις της πορείας των δημοσιονομικών από ελεγκτές του ESM, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Το όποιο «περιθώριο διαμόρφωσης δικής της πολιτικής για την Ελλάδα» θα περιορίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να διασφαλιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν με τα μνημόνια.

«Η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης τη δημοσιονομική της ανεξαρτησία τον Αύγουστο χάρη στην αναζωογόνηση της οικονομίας και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής για κάποια δάνεια η αποπληρωμή των οποίων επεκτάθηκε από την ευρωζώνη. Αλλά τουλάχιστον κάποιες απ’ αυτές τις παραχωρήσεις θα εξαρτηθούν από τη μη παρέκκλιση από το μονοπάτι της δημοσιονομικής σωφροσύνης καθώς οι πιστωτές ανησυχούν μήπως η μεσογειακή χώρα επιστρέψει στις παλιές της συνήθεις, που πυροδότησαν την οικονομική της κατάρρευση», λέει το Bloomberg.

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει: Κόβονται συντάξεις και «ψαλίδι» στο αφορολόγητο

Και με τη «σφραγίδα» της Κομισιόν επιβεβαιώνεται ότι κόβονται οι συντάξεις απο 01/01/2019 και μειώνεται το αφορολόγητο απο το 2020.
Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει: «Στο πεδίο της προσαρμογής, το πακέτο αποτελείται από μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ το 2019 η οποία θα ακολουθηθεί από μείωση του αφορολόγητου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης το 2020».
Η ελληνική πλευρά προσδοκά, πάντως, ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν τον Οκτώβριο για τον Προϋπολογισμό του 2019, θα μπορέσει να κάνει παρεμβάσεις, "πατώντας" στα προσδοκώμενα νέα υπερπλεονάσματα και στο δημοσιονομικό χώρο, που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί.

Επίσης, στην έκθεση συμμόρφωσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα υλοποίησε και τα 88 προαπαιτούμενα που απαιτούσε η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων. Πάντως, στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε τα βασικά σημεία της Έκθεσης Συμμόρφωσης ΕΔΩ

Reuters: Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ ενισχύει τις πιθανότητες για το χρέος

Την ίδια ώρα τα σενάρια που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει λάβει ανταλλάγματα για τη συμφωνία εξπρές που υπέγραψε με τα Σκόπια και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» παραμένουν στο τραπέζι. Ενδεικτικό είναι πως την Τρίτη το Reuters άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια.

«Με την επίτευξη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους», υποστήριζε σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Tα σενάρια αυτά έχουν ενισχυθεί και από στελέχη και πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις των Παναγιώτη Σγουρίδη και Δημήτρη Καμμένου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ειπώθηκε πως αν υποστηρίξουν την κυβέρνηση στο Σκοπιανό θα υπάρξουν ανταλλάγματα για χρέος, ΕΝΦΙΑ και αναστολή των περικοπών των συντάξεων.

Γι αυτό και στην υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης ιδίως μετά τις έντονες αποδοκιμασίες από τους πολίτες χρησιμοποιούνται φράσεις όπως «Εμείς καταφέραμε να βρούμε λύση στα δύο πιο καυτά θέματα της Μεταπολίτευσης, το Σκοπιανό και το χρέος». Μάλιστα στην περίπτωση που οι αποφάσεις για το χρέος αναμένεται μπαράζ παροχών, ουσιαστικά προεκλογικού χαρακτήρα, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ