Το Ισραήλ λέει «όχι» στα ανορεξικά μοντέλα! - iefimerida.gr

Το Ισραήλ λέει «όχι» στα ανορεξικά μοντέλα!

ανορεξία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας νέος νόμος στο Ισραήλ έρχεται να δώσει τέλος στις διαφημίσεις που προωθούν τα πρότυπα ανορεξίας για τις γυναίκες.

Από τον επόμενο μήνα δύσκολα θα μπορεί να δει κανείς στους δρόμους, στα έντυπα ή στους τηλεοπτικούς σταθμούς του Ισραήλ διαφημίσεις ανάλογες με αυτές που πλημμυρίζουν τον υπόλοιπο κόσμο. Διαφημίσεις στις οποίες θα πρωταγωνιστούν αιθέριες υπάρξεις με «τέλειες» αναλογίες και σώματα που προκαλούν το φθόνο της μέσης γυναίκας.

Κι αυτό γιατί ένας νέος νόμος, που «πέρασε» την Δευτέρα, απαγορεύει την ανάρτηση ή δημοσίευση διαφημίσεων όπου εμφανίζονται γυναίκες – ή και άνδρες μοντέλα – με βάρος φανερά χαμηλότερο του «κλινικά αποδεκτού» μέσου όρου !

Με δυο λόγια εννέα στα δέκα μοντέλα ανά τον πλανήτη ΔΕΝ θα μπορούν να πρωταγωνιστούν σε κανενός είδους διαφήμισης που θα «παίζει» στο Ισραήλ...

Και για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως «όριο» για τον μέσο άνθρωπο έναν δείκτη σωματικής μάζας (BMI) της τάξης του 18,5, υπολογίζοντας το «ιδανικό» σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος κάθε ανθρώπου. Οτιδήποτε κάτω του 18,5 υποδηλώνει κακή διατροφή ή ακόμα και κάποιου είδους διαταραχή της σίτισης, με αποκορύφωμα το «φονικό» σύνδρομο νευρικής ανορεξίας.

Ως υπόδειγμα δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ) ο ΠΟΥ θέτει τα 54 κιλά βάρους για μια γυναίκα ύψους 1,72 μέτρων. Μέσο ύψος όταν μιλάμε για μοντέλα πασαρέλας...

Το πρόβλημα που θέτει λοιπόν ο νέος νόμος στο Ισραήλ είναι σημαντικότατο. Ενδεικτικό είναι πως ακόμα και το πιο γνωστό τοπ μόντελ του Ισραήλ, η διάσημη Adi Neumman, πλέον ΔΕΝ μπορεί να δουλέψει στη χώρα της καθώς ο δικός της δείκτης ΒΜΙ είναι μετά βίας ένα «ισχνό» 18,3.

Όπως είναι φυσικό οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις αναφορικά με το νέο νόμο είναι σημαντικότατες. Με τους ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ να τονίζουν πως στόχος τους είναι να διαφυλάξουν τη νεολαία της χώρας από λανθασμένα πρότυπα, υποστηρίζοντας πως σήμερα στο Ισραήλ περίπου το 2% των νεαρών κοριτσιών μεταξύ 14 και 18 ετών αντιμετωπίζουν κάποιου είδους διατροφική διαταραχή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ