«Μύλος» η ιταλική κυβέρνηση μετά την πρόταση Σαλβίνι για «φακέλωμα» των Ρομά - iefimerida.gr

«Μύλος» η ιταλική κυβέρνηση μετά την πρόταση Σαλβίνι για «φακέλωμα» των Ρομά

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρήγμα στις σχέσεις με τους συγκυβερνώντες εταίρους του Κινήματος Πέντε Αστέρια προκάλεσε η εντολή του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, για «απογραφή» όλων των Ρομά που ζουν στην Ιταλία.

Μία εβδομάδα αφότου απαγόρευσε τον ελλιμενισμό στην Ιταλία σκάφους ανθρωπιστικής οργάνωσης που μετέφερε πάνω από 600 διασωθέντες μετανάστες η πρόταση του Σαλβίνι να απελαθούν όσοι Ρομά βρεθούν κατά την «απογραφή» να μην έχουν ιταλική υπηκοότητα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είπε ότι ο υπουργός Εσωτερικών «το παρατράβηξε», σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ. Από την πλευρά του ο ηγέτης των Πεντάστερων, Λουίτζι Ντι Μάιο, χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» την εντολή του Σαλβίνι.

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή κόντρα μεταξύ των δύο λαϊκιστών εταίρων, αφότου ο κυβερνητικός τους συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία. Η εμμονή του ηγέτη της Λέγκας με τους παράτυπους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους «ξένους» πυροδοτεί αντιδράσεις στο M5s, που θα ήθελε να δώσει προτεραιότητα στα εργασιακά, αλλά η δημοτικότητα του Σαλβίνι έχει εκτοξευθεί με αποτέλεσμα να κοιτάζει στα μάτια τον Ντι Μάιο στις δημοσκοπήσεις.

Η κοινότητα των Ρομά είναι εδώ καιρό στο στόχαστρο του Σαλβίνι, που έχει απειλήσει κατ’ επανάληψη να ξηλώσει τους καταυλισμούς τους. Χθες (Δευτέρα) διέταξε να γίνει απογραφή όλων των Ρομά καθώς θέλει, όπως είπε, να ξέρει «ποιοι και πόσοι είναι», αλλά και να απελαθούν όσοι δεν είναι Ιταλοί.

«Δυστυχώς θα πρέπει να κρατήσουμε τους Ιταλούς Ρομά γιατί δεν μπορούμε να τους απελάσουμε», δήλωσε σε τοπικό δίκτυο της Λομβαρδίας, πυροδοτώντας την οργή πολιτικών αντιπάλων και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συνέκρινε τις εντολές Σαλβίνι με την εθνοκάθαρση που επιχειρήθηκε τη δεκαετία του 1930 επί Μουσολίνι, όταν είχαν μπει στο στόχαστρο και πάλι οι Ρομά.

«Χθες οι πρόσφυγες, σήμερα οι Ρομά, αύριο όπλα για όλους», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι σε ανάρτησή του στο Twitter. Στο ίδιο μήκος κύματος κι η ευρωβουλευτής Άνα Γκόμεζ από την Πορτογαλία, αποκάλεσε «φασίστα» και «ρατσιστή» τον Σαλβίνι. «Μετά τους μετανάστες και τους Ρομά, ποιοι θα είναι οι επόμενοι;», αναρωτήθηκε σε tweet της, καλώντας την Ιταλία να «ξυπνήσει».

Fascist, racist #Salvini! And after the migrants and the #Roma, who’ll they come to get next?... WAKE UP, #ITALY! #EU! https://t.co/4uJPEPHAzy


Μετά την κατακραυγή ο Σαλβίνι είπε ότι δεν θέλει μια χωριστή λίστα των Ρομά κι ότι η πρόθεσή του ήταν να προστατέψει τα παιδιά τους και να διασφαλίσει ότι πάνε στο σχολείο.

«Ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται ότι δεν γνωρίζει ότι ο νόμος απαγορεύει την απογραφή βάσει της εθνότητας», δήλωσε ο Κάρλο Στασόλα, πρόεδρος της Associazione 21 Luglio, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Ρομά.

Στην Ιταλία υπολογίζεται ότι ζουν έως και 180.000 Ρομά, το 43% των οποίων είναι Ιταλοί υπήκοοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ