Πώς η ευελιξία στους μισθούς ενδέχεται να αυξάνει τις ανισότητες - iefimerida.gr

Πώς η ευελιξία στους μισθούς ενδέχεται να αυξάνει τις ανισότητες

Εργαζόμενοι σε γραφείο/ Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενδέχεται να οδήγησαν σε αύξηση των ανισοτήτων στη Γερμανία, αναφέρει έκθεση που θα παρουσιαστεί σήμερα σε συνέδριο της ΕΚΤ, αμφισβητώντας ένα από τα βασικά αξιώματα της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων ετών.

Οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη ζητούν εδώ και καιρό μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μεταξύ των οποίων ευελιξία στον καθορισμό των μισθών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανισότητα που προκαλείται από την υψηλή και επίμονη ανεργία.

Σε βάρος των φτωχών εργαζομένων

Oμως η έκθεση που συνέταξαν τρεις ερευνητές του University College London αναφέρει ότι η μη ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η μειωμένη συμμετοχή στα εργατικά συνδικάτα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν πλήξει περισσότερο τους πιο φτωχούς και έχουν εμποδίσει την αύξηση των μισθών, γεγονός που καθιστά τις ίδιες πηγή ανισότητας.

H έκθεση ενδέχεται να εξηγεί και για ποιο λόγο ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι τόσο χαμηλός σε μια περίοδο που η απασχόληση είναι σε επίπεδο ρεκόρ.

Τα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη εξακολουθούν να βρίσκονται στο 8,5% κατά μέσο όρο, έπειτα από μια πενταετία που σημείωναν αύξηση, όμως στη Γερμανία το ποσοστό είναι κάτω του 4%.

Η ανεργία έχει μειωθεί και στην Ισπανία και τη Γαλλία, αν και παραμένει σχετικά ψηλά στο σχεδόν 16% και πάνω από 9% αντίστοιχα.

Το «θαύμα» της απασχόλησης στη Γερμανία

Η Γερμανία ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητά της κρατώντας χαμηλά την αύξηση των μισθών, κυρίως για τους πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Αυτό οδήγησε στο «θαύμα της απασχόλησης», το οποίο ώθησε το ποσοστό ανεργίας σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, ενώ αύξησε την ανταγωνιστικότητα.

Oμως αυτό έγινε με τη δημιουργία εργασιών που δεν απαιτούν προσόντα και αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος όρος της παραγωγικότητας, σημειώνει η έκθεση.

Tη διαδικασία βοήθησαν οι νέες νομοθεσίες που επιτρέπουν στις εταιρίες να μην υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αντίστροφη τακτική

Αντίθετα η αύξηση των μισθών στη Γαλλία, όπου περίπου το 98% των εργαζόμενων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, έγινε με σχετικά ίσο τρόπο, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή ανεργία.

Ωστόσο την ώρα που Γαλλία και Ισπανία προσπαθούν να κάνουν πιο ευέλικτες τις αγορές εργασίας τους, η τάση στη Γερμανία είναι αντίθετη: η υιοθέτηση κατώτατου μισθού και η ανάσχεση της μείωσης των συλλογικών συμβάσεων έχουν προκαλέσει αύξηση των μισθών και μειώνουν την ανισότητα, τονίζει η έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ