Δώσαμε το Σκοπιανό για το χρέος; -Τι συμβαίνει, τι απαντά ο Κοτζιάς - iefimerida.gr

Δώσαμε το Σκοπιανό για το χρέος; -Τι συμβαίνει, τι απαντά ο Κοτζιάς

Πως συνδέεται το Σκοπιανό με το χρέος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό μορφήν φήμης ξεκίνησε η συζήτηση περί «ανταλλαγής» που έκανε η κυβέρνηση: να δώσει το όνομα «Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ ώστε να ικανοποιήσει τους εταίρους και δανειστές και να ζητήσει κατόπιν ανταλλάγματα για τη διευθέτηση του χρέους.

Δ. Καμμένος: Μας είπαν για ανταλλάγματα

Τη φήμη ήρθε τη Δευτέρα να εκφράσει δημόσια ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ειπώθηκε πως αν υποστηρίξουν την κυβέρνηση στο Σκοπιανό θα υπάρξουν ανταλλάγματα για χρέος, ΕΝΦΙΑ και αναστολή των περικοπών των συντάξεων.

Reuters: Ενισχύθηκαν οι πιθανότητες για το χρέος

Την ίδια ημέρα, ένα δημοσίευμα στο πρακτορείο Reuters άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια.

«Με την επίτευξη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους», υποστήριζε σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Μάλιστα το δημοσίευμα επεσήμανε πως με τη συμφωνία αυτή δίνεται η ευκαιρία να τερματιστεί μια διαμάχη 27 ετών που δυσκόλευε την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα ανατολικά. Ελπίζεται επίσης ότι ο νέος πολιτικός αέρας θα χαρίσει στην Αθήνα μια θερμότερη από το σύνηθες υποδοχή στο Eurogroup της Πέμπτης, 21 Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τα νέα βήματα της Ελλάδας για την έξοδό της από το πρόγραμμα, σύμφωνα με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σ' αυτό περιλαμβάνεται και η πιθανή ελάφρυνση του χρέους, σημείωνε το πρακτορείο.

Ο σκακιστής Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, έγραψε το πρακτορείο Reuters, έχει παραδεχτεί ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι ξεχωριστό θέμα από την ελάφρυνση του χρέους. «Αισθάνομαι σαν τον σκακιστή που παίζει ταυτόχρονα σε δυο σκακιέρες επειδή υπάρχουν ταυτόχρονα οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αλλά πρόσθεσε: «Ελπίζω, καθώς είχαμε μια πρόοδο χθες (σ.σ. στο ζήτημα του ονοματολογικού) να έχουμε το ίδιο και την επόμενη εβδομάδα, ίσως το πιο κρίσιμο για τη χώρα μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια».

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η συμφωνία δεν συνδέεται με το χρέος

Ωστόσο, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του διευκρίνισε ότι η συμφωνία με τα Σκόπια ουδέποτε συνδέθηκε με τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ χαιρετίστηκε τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ, αλλά «Ουδέποτε ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους πιστωτές, δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο παζάρι», τόνισε.

Ένα άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στο παρελθόν σε συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε εξίσου επιφυλακτικό επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση, η υποστήριξη της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, είναι μάλλον απίθανο να επιδείξει μεγαλύτερη γενναιοδωρία, δεδομένου ότι επί του παρόντος αντιμετωπίζει μια εσωτερική διένεξη με αφορμή τη μεταναστευτική πολιτική της.

Κύκλοι Μαξίμου: Ανταλλάγματα στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν

Σχετικά με τη συζήτηση ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε «παζάρι» με το Σκοπιανό για να αποκομίσει οφέλη στην οικονομία, η επίσημη απάντηση από το Μαξίμου είναι μετρημένη: «ζήτημα ανταλλαγμάτων στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν» για να συμπληρώσουν βέβαια με νόημα ότι είναι εντελώς διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με μια χώρα που λύνει προβλήματα και με μια που είναι η αιτία του προβλήματος.

Κοτζιάς: Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα

Την ύπαρξη ανταλλαγμάτων στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ διέψευσε την Τρίτη, 19 Ιουνίου, και ο Νίκος Κοτζιάς.

«Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες.
Σημείωσε παράλληλα πως «θα έπρεπε να μας αναγνωρίσουν την επιτυχία ότι οι Σκοπιανοί αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την Αρχαία Μακεδονία» προσθέτοντας πως «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια και ερωτήματα».

Βενιζέλος: Τραγικό να έχει ανταλλάξει το χρέος με το όνομα της ΠΓΔΜ ο Τσίπρας

Επικριτικός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, για την πιθανότητα ανταλλαγής:

«Αυτά αν αληθεύουν είναι τραγικά. Δηλαδή θα έχουμε για πρώτη φορά μία, θα έλεγα, ευτελιστική διασύνδεση της οικονομικής κατάστασης της χώρας με την εξωτερική πολιτική. Ουδείς μέχρι το 2015 που παραδώσαμε εμείς την κυβέρνηση, τόλμησε και διανοήθηκε, το λέω ρητά και κατηγορηματικά, να έρθει να μας πει, ελάτε να συμψηφίσουμε την οικονομική σας ανάγκη, τη διαπραγμάτευση για δάνεια, τη διαπραγμάτευση για το χρέος με την εξωτερική πολιτική, με το θέμα του ονόματος, με το θέμα της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία ή πολύ περισσότερο με τα Ελληνοτουρκικά ή με το Κυπριακό, ουδείς ποτέ.


Έχω διατελέσει σε όλη αυτή την περίοδο -είμαι ο μόνος που έχει πλήρη παρουσία από το 2009 μέχρι το 2015, ήμουν σε όλες αυτές τις φάσεις - Υπουργός Άμυνας, Υπουργός Εξωτερικών, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εταίρος. Σας λέω ότι ουδείς έθεσε ποτέ ζήτημα συσχετισμού της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών αναγκών της χώρας με παραχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική. Αν αυτό που λέει ο κ. Καμμένος, στην αξιοπιστία του οποίου δεν επενδύω τίποτα, επενδύω ένα πολύ μεγάλο μηδενικό, εν πάση περιπτώσει, αν αληθεύουν αυτά τα οποία φέρεται να έχουν συμβεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είναι ντροπή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανταλλάγματα χρέος Μακεδονικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ