Guardian: Ανησυχίες ότι χωρίς μείωση χρέους η Ελλάδα θα υποστεί 4η οικονομική κατάρρευση - iefimerida.gr

Guardian: Ανησυχίες ότι χωρίς μείωση χρέους η Ελλάδα θα υποστεί 4η οικονομική κατάρρευση

Στιγμιότυπο από το Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή/ Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μείζον θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται ο Guardian σημείωνοντας ότι οι ανησυχίες για τέταρτη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας αν δεν διευθετηθεί το θέμα είναι πιθανό να έλθουν στην επιφάνεια.

Με αφορμή την κορύφωση των διαπραγματεύσεων ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης ο Guardian στο δημοσίευμά του υποστηρίζει: «Οι ανησυχίες πως η Ελλάδα θα υποστεί τέταρτη οικονομική κατάρρευση αν δεν υπογραφεί συμφωνία με την ΕΕ για να διαγραφεί μέρους του χρέους- «βουνού» της χώρας είναι πιθανό να επανέλθουν στην επιφάνεια πριν από την αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες την Πέμπτη».

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας ότι το Ταμείο, το οποίο έχει δανείσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα αναμένεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία εκτός αν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η Γερμανία αλλά και άλλες σκληροπυρηνικές χώρες όπως η Φινλανδία και η Αυστρία αναμένεται να απαιτήσουν αυστηρότερες ρήτρες στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ως το κόστος της τελικής αποπληρωμής της.

«Ολοι έχουν συμφέρον να μειώσουν το βάρος, για την Ελλάδα και τους υπόλοιπους πιστωτές», δήλωσε ο Olivier Bailly, επικεφαλής σύμβουλος του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «αν αφήσουμε πολύ μεγάλος βάρος, αυτό θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα υιοθέτησε και τα τελευταία 88 προαπαιτούμενα στρώνοντας το έδαφος για συμφωνία σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, «η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει με τη μείωση των συντάξεων και τη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μεγάλου εύρους στον δημόσιο τομέα για να ικανοποιήσει τους όρους της εξόδου».

Αναφορικά με την επόμενη μέρα ο Guardian τονίζει ότι ο «ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συμφωνήσει αυστηρότερο καθεστώς εποπτείας από αυτό που έχει εφαρμοστεί στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, που και οι δύο βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης νωρίς.

Το Eurogroup θα κάνει εποπτεία ανά τρίμηνο αντί έξι μήνες που ίσχυε σε άλλες χώρες. Στη συνέχεια, οι επισκέψεις από την Κομισιόν θα συνεχιστούν έως η Ελλάδα να έχει αποπληρώσει το 75% των 230 δισ. ευρώ στους πιστωτές της ευρωζώνης».

Τέλος υπογραμμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε τις εκκλήσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας να ζητήσει προληπτική πίστωση που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε περαιτέρω κεφάλαια στην περίπτωση απρόβλεπτων εξόδων ή αν υπήρχε πρόβλημα με τις χρηματαγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Guardian χρέος κατάρρευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ