Κοτζιάς: Είναι πατριωτική η συμφωνία -Συνεχίστηκε ο καβγάς με την Ντόρα Μπακογιάννη - iefimerida.gr

Κοτζιάς: Είναι πατριωτική η συμφωνία -Συνεχίστηκε ο καβγάς με την Ντόρα Μπακογιάννη

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Eξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υλοποίησε τις «απειλές» που είχε κάνει τις προηγούμενες μέρες για κατάθεση απόρρητων εγγράφων του ΥΠΕΞ για τα οποία ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου να αποχαρακτηριστούν.

Με βάση τα όσα είπε ο κύριος Κοτζιάς και τα έγγραφα που κατέθεσε, η Νέα Δημοκρατία διαπραγματευόταν το όνομα Βόρεια Μακεδονία ενω δεχόταν το erga omens μονο για διεθνή χρήση και όχι για εσωτερική.

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει ως καλή στιγμή της διαπραγματευτικής πορείας της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Καραμανλή

«Η πρόταση για την βόρεια Μακεδονία είναι η καλύτερη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας στη διαπραγμάτευση. Είναι αυτό που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι η ονομασία βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να είναι η ονομασία που αναζητούμε είναι αυτό από ο Νίμιτς όταν βολιδοσκόπησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση απάντησε ότι το βόρεια Μακεδονία είναι το πιο σωστό. Είναι αυτό που απάντησε η κ. Μπακογιάννη όταν ερωτήθηκε από τον κ. Νίμιτς. «Ασφαλώς και αξίζει να συνεχίσετε τις διαπραγματεύσεις για το βόρεια Μακεδονία» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως έκανε ο Καραμαλής στο Βουκουρέστι υπάρχουν και στιγμές κακής διπλωματίας όπως τα επτά χρόνια που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το όνομα Μακεδονία Σκόπια ως διεθνές όνομα και ως εσωτερικό όνομα το σκέτο Μακεδονία.

Φωνάζετε ότι το erga omnes παίρνει και πέντε χρόνια για τα διαβατήρια. Πουθενά δεν επιβάλλατε στην διαπραγμάτευση το era omnes να είναι και για εσωτερική χρήση.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε και στον βουλευτή της δημοκρατική συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη ο οποίος χαρακτήρισε το άρθρο 13 την σημερινή συμφωνίας κατάπτυστο και του επισήμανε ότι είναι κατά λέξη το ίδιο άρθρο με εκείνο της ενδιάμεσης συμφωνίας που έκανε το ΠΑΣΟΚ

«Το άρθρο 13 το οποίο λέτε κατάπτυστο είναι το ίδιο άρθρο κατά λέξη στην ενδιάμεση συμφωνία που την θεωρήσατε καταπληκτική»

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και σε ένα άλλο περιστατικό χωρίς να αναφέρει κατά τη διάρκεια ποιάς κυβέρνησης έγινε ούτε πιο όνομα του γειτονικού κράτους αφορούσε.

«Υπάρχει μία διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να την γνωρίζει ούτε το υπουργικό συμβούλιο, δεν θα πω ποιας κυβέρνησης στο οποίο εκαλείτο να πάει ο διαπραγματευτής στο συμβούλιο ασφαλείας και να πει ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το τάδε όνομα αλλά επειδή δεν το αντέχει στη δημοσιά, δεν μπορεί να το κάνει συμφωνία να περάσει ως απόφαση του ΟΗΕ το οποίο θα επικαλεστεί μετά η ελληνική κυβέρνηση για να το εφαρμόσει».

Όσον αφορά την συμφωνία αυτή καθαυτή της κυβέρνησης ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι μία συμφωνία με συμβιβασμούς

«Η συμφωνία είναι πατριωτική και μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα. Να πάψουμε να είμαστε φυλακισμένοι της ιστορίας,η ιστορία είναι σχολείο που πρέπει να μάθουμε και να στραφούμε στο μέλλον. Ο πατριωτισμός καμαρώνει αγαπάει τα πάτρια εδάφη τον πατριό πολιτισμό της ιστορικής παράδοσης. Το αντίθετο συμβαίνει με τον ιστορικό σωβινισμό αυτός θεωρεί τον εαυτό του υπέρτερο όλων των άλλων δε σέβεται την ιστορία και τις αντιλήψεις των άλλων λαών. Πολλοί μας λένε φέρνετε τετελεσμένα αλλά δε μας λένε πως τα τετελεσμένα φτιάχτηκαν. Συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς φτιάχνεται μόνο όταν κερδίζεις πόλεμο, θέλετε η άλλη πλευρά να μην πάρει τίποτα, μόνο να ψηφίσει. Γιατι να ψηφίσει, γιατί έτσι θέλει ο Ιβάνοφ και ο Μητσοτάκης.

Σοβαρή διαπραγμάτευση δε γίνεται σημείο προς σημείο γιατί ο καθένας έχει άλλη γνώμη, η μόνη σοβαρή διαπραγμάτευση είναι η διαπραγμάτευση πακέτο όπου ο ένας θα σου δώσει αυτό για το οποίο καίγεσαι και εσύ αυτό για το οποίο καίγεται ο άλλος».

Στα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς αντέδρασε έντονα η Ντορα Μπακογιάννη η οποία κατέθεσε δικά της έγραφα.

«Όταν γίνεται χρήση επιλεκτικά διαβαθμισμένων εγγράφων αυτά δημιουργούν εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ζήτησα χθες να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων. Θα καταθέσω και εγώ τρία έγραφα. Το πρώτο έγγραφο είναι η αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης που λέει ρητά ότι η Ελλάς πάραυτα αρνήθηκε την πρόταση του Μακεδονία – Σκόπια. Το δεύτερο είναι μία επιστολή δική μου προς τον κ. Μιλοσόσκι στην οποία λέει γιατί η Ελλάς αρνείται κοινή επιτροπή για την ιστορία. Το τρίτο μη διαβαθμισμένο χαρτί της αμερικανικής πρεσβείας στο οποίο ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια λέει ότι είδε τον κ. Γκρούεφσκι και κάνει μία αναφορά οτι οι έλληνες επιμένουν στο θέμα της ιθαγένειας και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας. Αυτά λέει ο Γκρούεφσκι στον Αμερικανό πρέσβη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σκοπιανό Βουλή κοτζιας πρόταση μομφής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ