Καβγάς Ντόρας με Κοτζιά για τα πτυχία τους -Τι είπαν για τη συμφωνία - iefimerida.gr

Καβγάς Ντόρας με Κοτζιά για τα πτυχία τους -Τι είπαν για τη συμφωνία

Ντόρα Μπακογιάννη /Φωτογραφία Αρχείου: Ιntime News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, στον Πάνο Καμμένο αλλά και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων, την οποία η χώρα μας θα μπορούσε να είχε υπογράψει εδώ και 10 χρόνια, αν είχε κάνει τις παραχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε.

«Πανηγυρίζετε για μια κακή συμφωνία»

«Μην πανηγυρίζετε για μία κακή συμφωνία. Παρουσιάζετε τα εύκολα δύσκολα, αν είχαμε κάνει εμείς αυτές τις παραχωρήσεις και τις εκπτώσεις, θα είχαμε συμφωνία εδώ και 10 χρόνια και τζάμπα, χωρίς να διχάσουμε τους Έλληνες» είπε η πρώην υπουργός.

«Θα γίνει ο Πάνος Καμμένος, όπως έλεγε ο ίδιος, πολιτική πόρνη του Τσίπρα»

Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι ποτέ ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να δώσει τη γλώσσα και την ιθαγένεια στην άλλη πλευρά, κάτι που ήταν το μόνιμο αίτημα των Σκοπίων. Την ίδια ώρα, έθεσε το δίλημμα στους βουλευτές των ΑΝΕΛ χρησιμοποιώντας φράσεις που ο Πάνος Καμμένος είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα: «Η ιστορία του Σκοπιανού έχει αναδείξει τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Κύριοι των ΑΝΕΛ, διαλέξτε: πολιτική πόρνη του κ. Τσίπρα, όπως έλεγε ο κ. Καμμένος στο παρελθόν, ή ξεπούλημα της Μακεδονίας, όπως έλεγε ο κ. Καμμένος πάλι παλιότερα;».

«Εάν υπογραφεί η συμφωνία, καμία κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα μπορεί να την αρνηθεί»

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη ότι αν δεν αλλάξει η συμφωνία άμεσα και υπάρξει υπογραφή της την Κυριακή, τότε καμία κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα μπορεί να την αρνηθεί ή να μην την υποστηρίξει.

«Αν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ή μετά από δύο χρόνια ούτε να την αρνηθεί ούτε να μην την υποστηρίξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.

«Ό,τι έγγραφα έχει ο Κοτζιάς, να τα καταθέσει»

Η κυρία Μπακογιάννη, δε, προκάλεσε τον Νίκο Κοτζιά να καταθέσει στη Βουλή όσα έγγραφα απειλεί ότι θα παρουσιάσει στη δημοσιότητα μέσα από τα μέσα ενημέρωσης: «Ο Κοτζιάς δεν είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που δέχτηκε ανταλλάγματα. Είναι θλιβερό να περιφέρεται στα κανάλια ο κ. Κοτζιάς και να απειλεί με απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών. Τον προκαλώ να τα καταθέσει όλα στα πρακτικά της Βουλής. Και αφού θα καταθέσει τα άλλα, ας καταθέσει και τα δικά του, αυτά του τελευταίου χρόνου, για να φτάσει σε αυτήν τη συμφωνία».

Έμμεση επίθεση στον Σαμαρά για τη στάση του το '90

Αίσθηση προκάλεσε και η επίθεση που εξαπέλυσε εμμέσως η κυρία Μπακογιάννη κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και πατριδοκαπηλία τη δεκαετία του 1990, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχείρησε να λύσει το Σκοπιανό.

«Υπάρχουν στιγμές που κανείς δεν δικαιούται να μείνει σιωπηλός, δεν συνομιλούμε με το εκλογικό ακροατήριο αλλά με τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές. Σήμερα θα μιλήσω όχι μόνο ως ένας άνθρωπος που έζησε το Σκοπιανό από την πρώτη ώρα, αλλά και ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που σχεδίασε και υλοποίησε τη στρατηγική του Βουκουρεστίου. Οφείλουμε στον λαό την αλήθεια. Από το τέλος του ψυχρού πολέμου, 30 χρόνια τώρα το Σκοπιανό έχει στιγματίσει τη διεθνή παρουσία της χώρας. Όσο προσεγγίζαμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, όχι μόνο μπορούσαμε αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να βρεθεί λύση. Όμως τότε μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού, της πατριδοκαπηλίας, και κέρδισε ο λαϊκισμός, κέρδισε η πατριδοκαπηλία», είπε η κυρία Μπακογιάννη.

«Και εγώ και ο Καραμανλής πληρώσαμε το Βουκουρέστι»

Όσον αφορά το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πως και η κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και η ίδια προσωπικά πλήρωσαν το κόστος.

«Δεν είχα καμία αμφιβολία για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας, κόστος που τελικά κατεβλήθη. Ήταν πολύ δύσκολες οι συζητήσεις εκείνη την εποχή και πολιτικά και προσωπικά στοχοποιήθηκα και δέχθηκα πολύ μεγάλες επιθέσεις από τη διεθνή κοινότητα. Και ό,τι μπορούσε να επηρεάσει τότε την κυβέρνηση Καραμανλή, είχε γίνει. Όμως επιμείναμε με αφοσίωση και με πίστη στην πατρίδα μας».

Η αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στην ομιλία της για τον Νίκο Κοτζιά και τις σχέσεις που είχε με το καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας και τον Ερικ Χόνεκερ έβαλαν φωτιά στη συνεδρίαση και προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών.

«Επανέλαβε τις ύβρεις για τις οποίες περιοδικό που συνδέεται με την κυρία Μπακογιάννη έχει καταδικαστεί και πρωτόδικα και στο εφετείο τελεσίδικα. Είτε να τις πάρει πίσω τις κατηγορίες, είτε να κάνει άρση της ασυλίας της», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σήκωσε το γάντι και απάντησε στον κ. Κοτζιά αν θέλει να της κάνει μήνυση: «Να τα βάλουμε όλα κάτω, τα άρθρα σας κ.λπ. Κάντε μου μήνυση και να αρθεί η ασυλία μου. Έχει αποδειχθεί ότι δεν είστε καθηγητής στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη, και αυτό το φάγατε. Κάντε μου μήνυση κι εγώ δεν θα κρυφτώ πίσω από την ασυλία μου».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανταπάντησε κατηγορώντας την κυρία Μπακογιάννη ότι λέει ψέματα: «Είναι γνωστά τα ψεύτικα δημοσιεύματα όσον αφορά την επιστημονική μου κατάρτιση. Η κυρία Μπακογιάννη έχει στο κόμμα της τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά που βεβαίωσε πως ό,τι έχω πει είναι αληθές. Έχω ιδρύσει στην Οξφόρδη ολόκληρο πρόγραμμα σπουδών. Στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου έχω κάνει επισκέπτης καθηγητής. Στο Χάρβαντ δεν είπα ποτέ ότι ήμουν καθηγητής, είπα ότι υπήρξα ερευνητής».

«Κάντε μου μήνυση και ελάτε να πάμε στα δικαστήρια, να βάλουμε κάτω την ιστορία σας, που νομίζω θα θέλετε να την αποδείξετε», είπε στη συνέχεια η κυρία Μπακογιάννη, για να της απαντήσει ο κ. Κοτζιάς: «Η κυρία Μπακογιάννη να μας πει κάποτε πώς απέκτησε το πτυχίο της και από ποιες χώρες έκανε μετεγγραφή».

Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν αυτή τη φορά ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και την υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η αυριανή ψήφος ισοδυναμεί με έγκριση της συμφωνίας.

«Η αυριανή σας ψήφος είναι το διαβατήριο για να υπογραφεί η συμφωνία που θα παράξει έννομα αποτελέσματα. Όπως και να το πείτε, δεν μπορείτε να το κρύψετε», είπε η κυρία Μπακογιάννη.

«Αυτή τη συμφωνία δεν τη δέχομαι, δεν ψηφίζουμε όμως σήμερα για αυτή τη συμφωνία. Όταν θα έρθει αυτή η συμφωνία για να κυρωθεί, δεν θα ψηφίσω. Εγώ δεν θα πάω στις Πρέσπες», απάντησε η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Ολος ο καβγάς Ντόρας Μπακογιάννη με τον Νίκο Κοτζιά για τα πτυχία του υπουργού Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόρα Μπακογιάννη Νίκος Κοτζιάς ΥΠΕΞ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ