Σε κλίμα έντασης η συζήτηση της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης - iefimerida.gr

Σε κλίμα έντασης η συζήτηση της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης

Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε την Παρασκευή για 2η ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης για το σκοπιανό.

Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Ηδη από την Πέμπτη οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα έβαλε στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Συνολικά κατά της κυβέρνησης αλλά συγκεκριμένα για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό και με στόχο την αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στρέφεται η πρόταση μομφής της ΝΔ, η οποία κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψήφο δυσπιστίας θέτοντας μάλιστα και τον πήχη των 154 βουλευτών που κατά τη ΝΔ θα πρέπει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση για να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Να δούμε αν θα βρεθούν οι 154 βουλευτές που θα σας εξουσιοδοτήσουν να υπογράψετε τη συμφωνία που υποθηκεύει το μέλλον της πατρίδας μας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στόχος της ΝΔ είναι να πιέσει ειδικά του ΑΝΕΛ και προσδοκά ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν απώλειες στην ψηφοφορία (π.χ. Δημήτρης Καμμένος) ο οποίος δήλωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει να φτάσουμε στις Πρέσπες.

Τι λένε στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια της συζήτησης να αποκομίσει πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά κέρδη, με το περιεχόμενο της συμφωνίας να έχει προεξάρχοντα ρόλο. Στους κόλπους του Μαξίμου δεν ανησυχούν καθόλου. Και όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού στο iefimerida «ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει μια αυτοκαταστροφική πορεία, καθώς τελειώνει για εκείνον το αφήγημα του κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή».

Τι λένε στη ΝΔ

«Τα «όχι» στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, θα ισοδυναμούν με μελάνι στο στυλό του κ. Τσίπρα, ώστε να υπογράψει την συμφωνία που θα παραχωρεί στην πΓΔΜ, την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», σημείωνε στο iefimerida, στέλεχος της Πειραιώς, δίνοντας τον τόνο των όσων θα ακολουθήσουν στη Βουλή, αυτό το διήμερο.

Για τη ΝΔ το διακύβευμα είναι σαφές: Είτε ένας βουλευτής ψηφίζει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και άρα είναι κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, είτε ψηφίζει «όχι» και άρα τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

Στόχος είναι όλοι οι βουλευτές να τεθούν προ των ευθυνών τους. Μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί σαφώς στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Οι πιέσεις όμως δεν θα περιοριστούν εκεί. Θα αφορούν και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή live πρόταση δυσπιστίας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ