Η Ολλανδία δείχνει το δρόμο στους νέους της Ελλάδας για success story -Ο Ολλανδός πρέσβης εξηγεί - iefimerida.gr

Η Ολλανδία δείχνει το δρόμο στους νέους της Ελλάδας για success story -Ο Ολλανδός πρέσβης εξηγεί

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

«Η ανάρρωση της Ελλάδας από την οικονομική κρίση θα έρθει μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», υποστήριξε ο Ολλανδός Πρέσβης στην Αθήνα Κασπάρ Βέλντκαμπ.

Στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους στην οικία του Πρέσβη, ο κ.Βέλντκαμπ μίλησε μεταξύ άλλων και για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της. Ενα από αυτά είναι η εμπιστοσύνη στους νέους και τις ιδέες τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του απολογισμού του Orange Grove που ήρθε στην Ελλάδα για να προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια σε νέους Ελληνες που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους startup επιχείρηση.

Η συνάντηση του Ολλανδού πρέσβη Κάσπαρ Βέλντκαμπ με Ελληνες δημοσιογράφους

Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στην πραγματική οικονομία

Στην ομιλία του ο κ. Βέλντκαμπ υπογράμμισε πως η Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια στην κρίση για να ξεκινήσει να κάνει βήματα ανάκαμψης, θα πρέπει να στραφεί στην πραγματική οικονομία και ένας από τους δρόμους, όχι ο μοναδικός βέβαια, που οδηγεί προς τα εκεί, είναι η στήριξη των νέων εν δυνάμει επιχειρηματιών.
Πολιτικοί και κοινωνία πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και πορεία. «Σίγουρα οι startups δεν είναι αυτές που θα αλλάξουν το πρόσημο της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο είναι μία πολύ καλή αρχή για τις βάσεις της ανοικοδόμησής της» τόνισε.
Παράλληλα ο Ολλανδός πρέσβης επεσήμανε: «Ολοι γνωρίζουν πως η ελληνική οικονομία έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Χρειάζεται προσήλωση στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Πώς θα γίνει αυτό; Με τη μείωση της γραφειοκρατίας, με ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, απαραίτητα συστατικά για τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδυτών».

Διαφωνεί με τον Γιούνκερ

Από τη συζήτηση δεν απουσίασε και ένα σχόλιο για τη δήλωση του προέδρου της Κομισιούν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτό ο Ολλανδός πρέσβης διαφώνησε, καθώς όπως ανέφερε η λήξη του προγράμματος δεν αρκεί από μόνη της για την αλλαγή.
«Η Ελλάδα θα γίνει κανονική χώρα όταν κινηθεί η πραγματική οικονομία, όταν μπει τέλος στις στρεβλώσεις και υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Μόνο τότε θα καταφέρει η οικονομία της χώρας να γίνει ανταγωνιστικότερη», ανέφερε.

«Δείξτε εμπιστοσύνη στους νέους»

Ο κ. Βέλντκαμπ τόνισε πως οι νέοι στην Ελλάδα έχουν κέφι να εργαστούν, είναι μορφωμένοι και έχουν ιδέες φρέσκιες που μπορούν να φέρουν αλλαγές. «Πρέπει να σταματήσει η φυγή νέων ταλέντων και επιστημόνων στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να σταματήσει το brain drain» τόνισε και πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να εμπιστευτεί και να βοηθήσει τους νέους να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Βέβαια η φυγή των νέων δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο με τη θεωρεία, καθώς χρειάζεται και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών. «Οι νέοι στην Ελλάδα είναι δημιουργικοί, μορφωμένοι και η ελληνική οικονομία τους χρειάζεται. Εχουν την ικανότητα να βρίσκουν δημιουργικές και βιώσιμες λύσεις σε σημαντικά ζητήματα, γι αυτό και είναι σημαντικό ο δημόσιος τομέας να λάβει μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο κ.Βέλντκαμπ.

Η Ολλανδία δείχνει το δρόμο στους νέους της Ελλάδας για success story -Ο Ολλανδός πρέσβης εξηγεί  | iefimerida.gr 1



Τόνισε βέβαια πως αν κάποια εγχειρήματα startups δεν πετύχουν, είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι πως ακόμα και έτσι θα έχουν γίνει βήματα προόδου και αλλαγής νοοτροπίας και σκέψης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ανάρρωση από τη βαθιά κρίση που έζησε η Ελλάδα θα επέλθει και μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εδώ λοιπόν έρχεται και ο ρόλος του Orange Grove, αφού προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια (επαφές, τεχνογνωσία, γνώση), αλλά και τη διασύνδεση για την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Τι είναι το Orange Grove

Το Orange Grove, ένας νέος χώρος εργασίας, δικτύωσης και υποστήριξης Ελλήνων και Ολλανδών επιχειρηματιών έως 35 ετών, αλλά και Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους startup. Πρόκειται για μία καινοτόμα πρακτική που έφερε στη χώρα η ολλανδική πρεσβεία με σκοπό να σταθεί αρωγός σε ελληνικές startups επιχειρήσεις.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέων βιώσιμων επιχειρήσεων από Έλληνες και Ολλανδούς επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Η Ολλανδία δείχνει το δρόμο στους νέους της Ελλάδας για success story -Ο Ολλανδός πρέσβης εξηγεί  | iefimerida.gr 2

Η αρχή έγινε το 2014 και από τότε το Orange Grove έχει φιλοξενήσει 149 επιχειρηματικές ομάδες, από τις οποίες το 53% είναι ακόμη ενεργές. Σύμφωνα με τα στοιχεία εννέα καινοτόμες επιχειρήσεις κατάφεραν να λάβουν χρηματοδότηση από επενδυτές, η οποία έφτασε τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό της επιτυχίας του προγράμματος είναι πως οι startups που εντάχθηκαν στο Orange Grove δημιούργησαν 130 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Οι τομείς στους οποίους έχουν δραστηριοποιηθεί είναι: 12 στην Υγεία, 20 στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, 4 στον Πολιτισμό, 15 σε αγροτικά/φαγητό, 20 στον τουρισμό, 10 στην Εκπαίδευση, 9 στη μόδα, 10 στο Μάρκετινγκ, 4 στην μηχανική, 7 στο ηλεκτρονικό εμπόριο, 4 στις Μεταφορές και τα Logistics, 15 σε υπηρεσίες λογισμικού, 7 στο event managemen, 12 σε άλλους τομείς.

Η Ολλανδία δείχνει το δρόμο στους νέους της Ελλάδας για success story -Ο Ολλανδός πρέσβης εξηγεί  | iefimerida.gr 3
Η Ολλανδία δείχνει το δρόμο στους νέους της Ελλάδας για success story -Ο Ολλανδός πρέσβης εξηγεί  | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Orange Grove Ολλανδία Ολλανδός πρέσβης startup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ