Στην εκπνοή της προθεσμίας αποφασίζει ο ESM για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Στην εκπνοή της προθεσμίας αποφασίζει ο ESM για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ αποφασίσει ο ESM/Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον επικεφαλής του ESM να βρίσκεται στην Αθήνα και την προθεσμία να εκπνέει αύριο Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποστείλει τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση.

Τα νέα στοιχεία για την εκκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί και αποσταλεί μέχρι σήμερα έτσι ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να δώσει το πράσινο φως για το 1 δισ. ευρώ.

Η υποδόση εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση και είναι διαθέσιμη μέχρι τις 15 Ιουνίου. Μέχρι τότε μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει την πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, αλλιώς τα χρήματα επιστρέφουν στον χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος.

Στην προηγούμενη συνεδρίασή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν βρήκε ικανοποιητική την πρόοδο στο θέμα αυτό. Οπως είχε δηλώσει εκπρόσωπός του «έγινε πρόοδος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόοδος που είναι ικανοποιητική σημειώθηκε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ένας από τους δυο όρους για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο χρειάζεται ακόμα επιβεβαίωση από την πλευρά των ελληνικών Αρχών ότι κάποιες πληρωμές ληξιπρόθεσμων έχουν εκτελεστεί πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να εκταμιευθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Γι’ αυτό το Συμβούλιο του ESM αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για το θέμα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM τον Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχουν εξοφληθεί προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ESM υποδόση ληξιπρόθεσμες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ