Στη δικαιοσύνη η μάχη της προεδρίας των συμβολαιογράφων -Ξανά εκλογές ζητεί ο Κ.Βλαχακης - iefimerida.gr

Στη δικαιοσύνη η μάχη της προεδρίας των συμβολαιογράφων -Ξανά εκλογές ζητεί ο Κ.Βλαχακης

Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σωστά η όχι δεν προσμετρήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές για το νέο ΔΣ του συμβολαιογραφικού συλλόγου τα λευκά ψηφοδέλτια;

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθεί να απαντήσει η δικαιοσύνη, η κρίση της οποίας μπορεί να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ανέδειξε πρόεδρο του συλλόγου τον Γιώργο Ρούσκα.

Το θέμα έφτασε στο διοικητικό Εφετείο μετά την προσφυγή του βασικού αντιπάλου του Γ.Ρούσκα, Κώστα Βλαχάκη. Στην ένσταση του ο κ.Βλαχάκης υποστηρίζει ότι στο εκλογικό μέτρο δεν προσμετρήθηκαν τα 130 λευκά ψηφοδέλτια, όπως ορίζει ο νόμος και ως εκ τούτου πρέπει οι συμβολαιογράφοι να κατέβουν εκ νέου στις κάλπες.

Στις επίμαχες εκλογές ψήφισαν συνολικά 1.161 συμβολαιογράφοι από τους περίπου 1.400. Εκ των 1.161 ψηφοδελτίων, τα έγκυρα ανήλθαν στα 1.007, ενώ τα λευκά στα 130 και τα άκυρα στα 24. Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Παρέμβαση Συμβολαιογράφων» κ. Ρούσκας έλαβε 516 ψήφους και ο βασικός αντίπαλος του Κωνσταντίνος Βλαχάκης, έλαβε 491 ψήφους.

Όμως, η εφορευτική επιτροπή θεώρησε ως έγκυρα ψηφοδέλτια μόνο αυτά που έλαβαν οι κ.κ. Ρούσκας και Βλαχάκης, χωρίς να προσμετρήσει τα λευκά ψηφοδέλτια στα έγκυρα, αλλοιώνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο, το εκλογικό μέτρο και το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον προσφεύγοντα.

Οπως υποστηρίζει, το Προεδρικό Διάταγμα 36/1999 που καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών των συμβολαιογράφων, «επιτυχών πρόεδρος είναι εκείνος ο οποίος έλαβε τουλάχιστον τις μισές συν μια των εγκύρων ψήφων».

Ο κ. Βλαχάκης επισημαίνει ότι αντισυνταγματικά και παράνομα η εφορευτική επιτροπή δεν προσμέτρησε στα έγκυρα ψηφοδέλτια τα 130 λευκά. ΄Ετσι, τα 516 ψηφοδέλτια που έλαβε ο κ. Ρούσκας είναι λιγότερα από τις μισές συν μια των εγκύρων ψήφων, που προβλέπει το Π.Δ. 36/1999 για την εκλογή πρόεδρου.

Με άλλα λόγια, όταν προστεθούν τα ψηφοδέλτια των δυο μονομάχων (516 και 491) και τα 130 λευκά, το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων ανέρχεται στα 1.137. Κατά συνέπεια πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει 570 ψήφους.

Όμως, ανακηρύχθηκε πρόεδρος ο κ. Ρούσκας με 54 ψήφους λιγότερους από τους απαιτούμενους, που είναι οι 570. Η εφορευτική επιτροπή όφειλε, επισημαίνεται στην ένσταση του κ. Βλαχάκη, να τηρήσει πιστά τη νομοθεσία και ειδικά το άρθρο 9 του Π.Δ. 36/1999, που αναφέρει ότι «εάν στις αρχαιρεσίες δεν επιτευχθεί η εκλογή προέδρου, επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε το μισό συν ένα των εγκύρων ψηφοδελτίων, η εκλογή για ανάδειξη προέδρου επαναλαμβάνεται την επόμενη ή μεθεπόμενη Κυριακή…. Και κατά την επαναληπτική εκλογή εκλέγεται εκείνος που έχει πάρει τις περισσότερες ψήφους».

Μάλιστα, ο κ. Βλαχάκης, επικαλείται την ιστορική υπ΄ αριθμ. 12/2015 απόφαση του Εκλογοδικείου (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο), η οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης αναγκαίο περιεχόμενο «των εγκύρων ψηφοδελτίων είναι ο συνυπολογισμός του συνόλου αυτών, θετικών και λευκών, για την διεξαγωγή του εκλογικού μέτρου ως ελάχιστης έννομης από το Σύνταγμα συνέπειας κάθε έγκυρης ψήφου».

Το αντίθετο, συνεχίζει το Εκλογοδικείο, «θα ισοδυναμούσε με εξομοίωση των λευκών ψήφων «εν τοις πράγμασιν», καίτοι έγκυρων, προς τις άκυρες, δηλαδή τις μη δυνάμενες να επαγάγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα λόγω πλημμελούς δι' αυτών εκδηλώσεως λαϊκής βουλήσεως». Και συνεχίζει το Εκλογοδικείο: «Η αρχή της ελεύθερης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης στην εκλογή του νομοθετικού σώματος συνεπάγεται αναγκαίως, πέραν της απλής ελευθερίας της εκφράσεως, και την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως όλων των εκλογέων κατά την άσκηση του εκλογικού των δικαιώματος από πλευράς έννομων συνεπειών, διότι συνταγματικώς απαγορεύεται η εκ των προτέρων πολιτική αχρήστευση έγκυρης ψήφου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συμβολαιογράφοι Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ