Με το Σκοπιανό ο Τσίπρας θέλει να μετακινήσει την κόντρα από μνημόνιο-αντιμνημόνιο σε πρόοδος-συντήρηση - iefimerida.gr

Με το Σκοπιανό ο Τσίπρας θέλει να μετακινήσει την κόντρα από μνημόνιο-αντιμνημόνιο σε πρόοδος-συντήρηση

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η κυβέρνηση μετά και τις εξελίξεις με τα Σκόπια και τη συμφωνία για Βόρεια Μακεδονία θα επιχειρήσει να τραβήξει νέα διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης.

Ο κ.Τσίπρας αναμένεται να χρησιμοποιήσει την κατ’ αρχήν συμφωνία που θα υπογράψουν το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, με στόχο να στριμώξει πολιτικά τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, δημιουργώντας νέες διαχωριστικές γραμμές, αφού το μέτωπο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, τελειώνει στις 20 Αυγούστου.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετήσει στην προοδευτική πλευρά, δυνάμεις από το ΚΙΝΑΛ ώστε να ενισχύσει την εντύπωση ότι είναι όμοροι χώροι αλλά και για να εντείνει τις εσωτερικές διαφωνίες (στο ΚΙΝΑΛ) για τη συμφωνία, αφού οι κ.κ Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Δανέλης, και Παπανδρέου, έχουν τοποθετηθεί υπέρ της λύσης του προβλήματος με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Πρώτη γεύση της τακτικής αυτής θα δώσει απόψε κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν απέναντι στη συμφωνία η οποία ανοίγει το δρόμο για λύσιμο του κόμπου στις φορτισμένες -από το βάρος του παρελθόντος- σχέσεις των δύο χωρών,

Επιμένοντας ότι έχει επιτύχει εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν, και με διπλωματικά χαρτιά έτοιμα, να στηρίξουν το επιχείρημα ότι η τωρινή λύση είναι καλύτερη από προηγούμενες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί απορρίπτει τη συμφωνία που πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Κ.Καραμανλής στο Βουκουρέστι το 2008, αλλά και να κατηγορήσει τη ΝΔ για ακροδεξιά στροφή με ιδεολογική ηγεμονία των απόψεων του ‘Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα δύο ακροατήρια

Χθες σχεδόν παράλληλα σε Αθήνα και Σκόπια, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ προχώρησαν σε διαγγέλματα.

Απευθυνόμενοι και οι δύο στα εσωτερικά τους ακροατήρια παρουσίασε ο καθένας την δική του εκδοχή για το αποτέλεσμα του συμβιβασμού. Και οι δύο επιχείρησαν να εμφανιστούν ως οι κερδισμένοι στη διαπραγμάτευση, ακόμα και στα σημεία που έκαναν παραχωρήσεις

Όχι άλλο πια FYROM...Ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες). δήλωσε στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ έχοντας όμως αποδεχτεί επί της ουσίας την ελληνική απαίτηση για αλλαγή του Συνταγματικού ονόματος και μάλιστα με Συνταγματική κατοχύρωση των αλλαγών.

Ευρωπαϊκή προοπτική, ΝΑΤΟ, και γλώσσα ταυτότητα, παρουσίασε επίσης ως «ανεκτίμητα» κέρδη στη διαπραγμάτευση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «...Μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και το ευημερούν μέλλον των πολιτών μας. Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη. Μακεδονική, Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις.

Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε πολύ στην αλλαγή του ονόματος, την Συνταγματική θωράκιση της χρήσης «έναντι όλων», όπως άλλωστε και στην τομή που (όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση), επιφέρει η συμφωνία ανάμεσα στην Αρχαία ελληνική Μακεδονία και την νεότερη ιστορία των γειτόνων που πολλές φορές επιχείρησαν να εμφανιστούν ως οι απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ