Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εχουμε συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ» ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ.

Οπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρόκειται για συμφωνία με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων ενώ περιλαμβάνει και συνταγματική αναθεώρηση του γειτονικού κράτους. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μέσω non paper το Μαξίμου, η ονομασία είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Την Παρασκευή η προ ημερησίας στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στις επικοινωνίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα γίνει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Συνάντηση με Παυλόπουλο και διάγγελμα

Η συνάντηση Παυλόπουλου-Τσίπρα ολοκληρώθηκε, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει αναλυτικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είχε προηγηθεί η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η συνάντηση Τσίπρα-Παυλόπουλου

«Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα τη Συμφωνία, που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό και την επίτευξη συμφωνίας μετά την τελική του τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σήμερα το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «καλή συμφωνία», η οποία καλύπτει, όπως συμπλήρωσε, όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και βεβαίως προϋποθέσεις, που αποτελούν τους βασικούς άξονες, αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Όπως σημείωσε, έχουμε μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, «erga omnes», τόσο δηλαδή στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια η Συμφωνία προβλέπει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση Συνταγματικής Αναθεώρησης για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το σημαντικότερο είναι πως έχουμε μια Συμφωνία που προβλέπει και αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορούν τα σημεία εκείνα εις τα οποία υπάρχουν αναφορές που εκπέμπουν αλυτρωτισμό, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία του Συντάγματος.

Σημαντικότερο όλων χαρακτήρισε το γεγονός ότι με αυτή τη Συμφωνία διασφαλίζεται, κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ίδια η Συμφωνία προβλέπει πως θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις, και ειδικότερα τη Συνταγματική Αναθεώρηση και χαρακτήρισε την εν λόγω Συμφωνία καλή εξέλιξη για την περιοχή μας.

Ακολούθως, ανέφερε ότι πρόκειται να ενημερώσει αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος για τη χώρα, όπως επισήμανε, να διοργανωθεί με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού, ειδική συνεδρίαση, έτσι ώστε να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ενημέρωση, καθώς και για την τήρηση -όπως σημείωσε- της κοινοβουλευτικής τάξης, στα μεγάλα αυτά θέματα, δηλαδή την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη, για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει και που είναι αυτονόητες, εναπόκειται σε αυτήν.

Όπως σημείωσε: «Αυτή η εθνική θέση -περί εθνικής θέσης πρόκειται- το ότι δηλαδή προϋπόθεση για οποιαδήποτε Συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν είναι μόνο γιατί από αυτή θα κριθεί τελικά η Συμφωνία η οποία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα έχουν γίνει, εάν θα τηρηθεί από το γειτονικό μας κράτος όλη αυτή η δέσμευση, την οποία τώρα αναλαμβάνει. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα, μέσα από αυτή την προϋπόθεση που έθεσε, δείχνει τον σεβασμό της, ως ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα με δημοκρατική ευαισθησία, και προς την έννομη τάξη της πΓΔΜ».

Πρόσθεσε, ταυτόχρονα, ότι θα ήταν αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους και για την Ελλάδα ιδίως, με αυτή τη δημοκρατική παράδοση, να οδηγεί μια χώρα και τον πρωθυπουργό της να αποδέχεται πράγματα τα οποία είναι αντίθετα με το Σύνταγμα τους. «Έτσι όπως έρχονται λοιπόν τα πράγματα αυτή την στιγμή, εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε. Από αυτό θα κριθεί και η τελική Συμφωνία η οποία θα έρθει την εποχή εκείνη, εφόσον έχει τηρήσει τα υπεσχημένα. Και θέλω να πω επιπλέον τούτο: Ότι εφόσον τα τηρήσει, αυτός ο σεβασμός της Ιστορίας που τόσο καιρό είχε κακοπάθει από τη γειτονική μας χώρα -για να είμαστε ειλικρινείς και από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της- αυτός ακριβώς ο σεβασμός της Ιστορίας είναι ένα καλό διαβατήριο ειδικά για την περαιτέρω πορεία της. Είναι καλό για αυτόν τον λαό τελικά, να συμμορφωθεί με την Ιστορία. Γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν ήταν μόνο μια παραβίαση βασικών αρχών που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο το να διεκδικείς την κληρονομία της Αρχαίας Μακεδονίας του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Αλλά οδηγούσε σε μια γελοιοποίηση πραγματικά και τους ηγέτες αυτού του κράτους, την οποία εμείς δεν θέλουμε. Θέλουμε καλή γειτονία και η καλή γειτονία ξεκινάει από τον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε και πάλι τον πρωθυπουργό και επισήμανε ότι «η συζήτηση στη Βουλή δείχνει και πάλι ότι εμείς στην Ελλάδα, στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα, ξέρουμε ότι αυτά συζητούνται κατεξοχήν στο ναό της Δημοκρατίας που είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και τον πρόεδρο της Βουλής.

Στις 19:30 ο Ελληνας πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ενώ το ίδιο έκανε και ο Ζόραν Ζάεφ ταυτόχρονα, από τα Σκόπια.

Μητσοτάκης: Κακή συμφωνία δεν νομιμοποιείται ο Τσίπρας να την υπογράψει

Ως κακή συμφωνία την οποία δεν νομιμοποιείται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του». Προϊδέασε δε ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. θα γίνει δεκτός αύριο, Τετάρτη στις 09:30 από τον Προκόπη Παυλόπουλο) γι’ αυτή την «πρωτοφανή εξέλιξη» όπως την χαρακτήρισε.

Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Κίνημα Αλλαγής: Θα αξιολογήσουμε το σχέδιο συμφωνίας

Σε ήπιους τόνους κινήθηκε το Κίνημα Αλλαγής. Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.

«Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις» σημειώνει το ΚΙΝ.ΑΛ και προσθέτει: «Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές».

Κουτσούμπας: Παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού

Με τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για το ονοματολογικό, παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων των Σκοπίων περί «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας», εξήγησε ο γ.γ. του ΚΚΕ στον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στην ΠΓΔΜ για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει “πράσινο φως” στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, σχολίασε.

Ακόμη επισήμανε ότι όλοι οι όροι είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.

Λεβέντης: Οσο ζω θα πολεμάω τη συμφωνία -Iστορικό λάθος να δώσουμε το όνομα «Μακεδονία»

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για την συμφωνία με τον Ζάεφ, επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Λεβέντη: «Εγινε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα. Η συμφωνία έχει ασφαλιστικές δικλίδες για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Εκτίμησε δε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ΠΓΔΜ θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να κυρώσει η ελληνική Βουλή την συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης απάντησε: «Οσο υπάρχω στη ζωή θα πολεμάω για να ακυρώσω τη συμφωνία αυτή. Δεν εμπιστεύομαι τους σκοπιανούς». Πρόσθεσε δε ότι «είναι μοιραίο και ιστορικό λάθος που δώσαμε το όνομα “Μακεδονία”».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: Αν οι γείτονες δεν κάνουν όλα όσα αναφέρονται στη συμφωνία, τότε η συμφωνία θα είναι άκυρη».

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3
  • 18: 30 Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Τα νέα είναι καλά, υπάρχει συμφωνία
  • 18:25: Υπάρχει συμφωνία -Κυβερνητικός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους: «Υπάρχει συμφωνία, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις: Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση»
Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4
Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5

Κατευθυνόμενος προς το προεδρικό μέγαρο οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Αλέξη Τσίπρα αν έχουμε συμφωνία. «Μα δεν έχουμε να πούμε τώρα κάτι άλλο με τον πρόεδρο» απάντησε ο πρωθυπουργός χαμογελαστός, επίβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ύπαρξη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

  • 18:10: Ο πρωθυπουργός βγαίνει από το Μαξίμου και πάει στο προεδρικό μέγαρο για την συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Εχουμε συμφωνία -Βόρεια Μακεδονία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6
  • 18:00: Ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει και εκείνος διάγγελμα στις 19:30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες. 
  • 17:53: Η προεδρία ανακοίνωσε πριν από λίγο: «Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 θα δεχθεί σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». 
  • 17:39: Ο Ζόραν Ζάεφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες, το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Δείτε LIVE

«Κλειδώνει» το «Severna Makedonijα»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το όνομα θα είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία». Είναι το όνομα που πιθανότατα αποδέχονται οι γείτονες και αποτελεί επιλογή του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιλέγει από τρεις εναλλακτικές: NOVA, GORNA, SEVERNA.

Ο Καμμένος δεν ψηφίζει αλλά δεν αποχωρεί από την κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία των ΑΝΕΛ, στην οποία ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει συμφωνία που θα περιέχει το όνομα «Μακεδονία», ωστόσο τόνισε ότι δεν θα φύγει από την κυβέρνηση. Μάλιστα, έκανε την εκτίμηση ότι η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από τους Σκοπιανούς.

Στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για να διαχειριστούν πολιτικά τον ερχομό της πιθανής συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είχαν μακρά συνομιλία την Δευτέρα το πρωί. Ο κ. Καμμένος φέρεται να εξέφρασε την πάγια θέση του ότι αρνείται να ψηφίσει ονομασία με το όνομα «Μακεδονία», πλην όμως το Μαξίμου εξακολουθεί να διαμηνύει ότι παρά το υπάρχον πολιτικό πρόβλημα να μην στηρίζει ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Όπερ και σημαίνει ότι η πολιτική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα συνεχιστεί κανονικά.

Αντιδράσεις από τη ΝΔ - Συνάντηση με Παυλόπουλο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, στις 10 το πρωί της Τρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ αφορά στις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Στη ΝΔ μιλούν για μεθόδευση της κυβέρνησης, καθώς βλέπουν ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί στις Πρέσπες, θα περάσει από το σκοπιανό κοινοβούλιο, θα πάρει το πράσινο φως για ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά η ίδια συμφωνία δεν θα έρθει στην ελληνική βουλή, παρά μόνο μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, τον ερχόμενο Οκτώβριο πιθανότατα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας ΖΑΕΦ τηλεφωνική επικοινωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ