Αυτή είναι η συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ - «Ανθρακες ο θησαυρός», λένε αναλυτές - iefimerida.gr

Αυτή είναι η συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ - «Ανθρακες ο θησαυρός», λένε αναλυτές

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν να συμφώνησαν να «αλλάξουν σελίδα» κατά την «ιστορική» συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη, αλλά σημαντική εξέλιξη αναφορικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγκγιάνγκ δεν σημειώθηκε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε, βέβαια, ότι η «διαδικασία» της αποπυρηνικοποίησης μπορεί πλέον να ξεκινήσει «πολύ σύντομα», όμως η διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος που υπέγραψε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη παραμένει αόριστη, ακόμη και στο θέμα του χρονοδιαγράμματος, καθώς επαναλαμβάνει προηγούμενες δεσμεύσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος, που ποτέ δεν έχουν εφαρμοσθεί, χωρίς να προσδιορίζεται ότι η αποπυρηνικοποίηση πρέπει να είναι «επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη», όπως ζητούσε η Ουάσινγκτον πριν από την συνάντηση της Σιγκαπούρης.

Αυτή είναι η συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ - «Ανθρακες ο θησαυρός», λένε αναλυτές  | iefimerida.gr 0

Το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες αναφέρει αναλυτικά:

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχαν μία πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.

Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μία συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποιηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλώνουν τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Εχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας - της πρώτης στην ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως. Οι Ηνωμένες πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δμοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.

12 Ιουνίου 2018

Νήσος Σεντόσα

Σιγκαπούρη

Αναλυτές για τη συμφωνία: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»...

Σύμφωνα με τον Βιπίν Ναράνγκ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του MIT , «η Βόρεια Κορέα δεν υποσχέθηκε τίποτε περισσότερο από αυτά που έχει υποσχεθεί τα τελευταία 25 χρόνια».

«Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να σκεφθεί κανείς ότι αυτή η συνάντηση κορυφής καταλήγει σε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο στο μέτωπο του αφοπλισμού», δήλωσε.

Αναλυτές και ιστορικοί υπενθυμίζουν με μια φωνή ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είναι πρωταθλητής των μη τηρηθεισών υποσχέσεων. Το 1994 και στην συνέχεια το 2005 έχουν συναφθεί συμφωνίες , αλλά καμία από αυτές δεν έχει στην πραγματικότητα εφαρμοσθεί.

Σημαίες, χειραψίες, η αρχή μίας υπέροχης σχέσης

Η συνάντηση, η πρώτη ανάμεσα σε έναν εν ενεργεία αμερικανό πρόεδρο και έναν βορειοκορεάτη ηγέτη, χαρακτηρίσθηκε από δυνατές χειραψίες κι εικόνες που θα θεωρούνταν απίστευτες εδώ και λίγους μήνες, εν μέσω εκατέρωθεν παιδικών απειλών και ύβρεων.

Αυτή είναι η συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ - «Ανθρακες ο θησαυρός», λένε αναλυτές  | iefimerida.gr 1
Αυτή είναι η συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ - «Ανθρακες ο θησαυρός», λένε αναλυτές  | iefimerida.gr 2

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι «γύρισε η σελίδα του παρελθόντος», αφού ξεπεράσθηκαν «πολλά εμπόδια» για να φθάσουμε σε αυτήν την συνάντηση που αποτελεί «ένα καλό πρελούδιο για την ειρήνη». Ο Τραμπ χαιρέτισε από την δική του πλευρά «μία πολύ ειδική σχέση» με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή, όπως ο πατέρας και ο παππούς του.

Όλο χαμόγελα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι έγινε μία «φανταστική συνάντηση», «καλύτερη από ό,τι μπορούσε κανείς να φαντασθεί», που επέτρεψε να καταγραφεί «πολλή πρόοδος».

Ο Τραμπ πλημμύρισε τον Κιμ Γιονγκ-Ουν με τιμητικούς χαρακτηρισμούς στον υπερθετικό βαθμό και δήλωσε έτοιμος να τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο.

Ο Κιμ βγήκε από τη διεθνή απομόνωση

«Πρόκειται για μία τεράστια νίκη του Κιμ Γιονγκ -Ουν που πέτυχε με το τετ-α-τετ του με τον (αμερικανό) πρόεδρο έναν θρίαμβο, τέτοιο που δεν θα μπορούσαν να έχουν διανοηθεί ο πατέρας και ο παππούς του», σύμφωνα με τον Michael Kovrig του International Crisis Group της Ουάσινγκτον.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και για την διεθνή κοινότητα, είναι ένα θετικό σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις που θα είναι μακροχρόνιες και δύσκολες», πρόσθεσε.

Αυτή είναι η συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ - «Ανθρακες ο θησαυρός», λένε αναλυτές  | iefimerida.gr 3

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, των οποίων από την αμερικανική πλευρά θα ηγηθεί ο Μάικ Πομπέο, πρόσωπο κλειδί στην επανάληψη του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ, θα ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η Κίνα, βασικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, έσπευσε να χαιρετίσει την έναρξη μίας νέας ιστορικής σελίδας, καλώντας σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ.

Τραμπ και Κιμ συνομίλησαν για πέντε ώρες , αρχικά τετ-ε-τετ για σαράντα λεπτά και στην συνέχεια στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας και του γεύματος που ακολούθησε.

Αυτή είναι η συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ - «Ανθρακες ο θησαυρός», λένε αναλυτές  | iefimerida.gr 4

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτοξεύθηκε στον Λευκό Οίκο χωρίς την παραμικρή διπλωματική εμπειρία και εδώ και τρεις μήνες έβαλε με τον εαυτό του το στοίχημα μίας συνάντησης κορυφής με τον Κιμ και 500 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ έπαιξε την σημαντικότερη στιγμή της προεδρίας του στην διεθνή σκηνή, όπου στο μεταξύ φρόντισε να διαρρήξει τις σχέσεις του με πολλούς ηγέτες, ανάμεσά τους και παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν από την πλευρά του, ο οποίος δεν έχει κάνει την παραμικρή επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, εμφανίσθηκε άνετος και χαλαρός στην Σιγκαπούρη και χθες το βράδυ ο ηγέτης της πλέον κλειστής και απομονωμένης χώρας στον κόσμο πρόσφερε κατενθουσιασμένος στον εαυτό του μία έξοδο στην νυκτερινή τουριστική Σιγκαπούρη.

Το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο έχει κοστίσει στο καθεστώς του Κιμ μία εντυπωσιακή σειρά κυρώσεων του ΟΗΕ .

Για να πείσει την Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα, τα οποία το καθεστώς του Κιμ θεωρεί ανέκαθεν ένα είδος ασφάλειας ζωής, ο Τραμπ διαβεβαίωσε επισήμως και προσωπικώς τον Κιμ για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας». Θα είναι «μοναδικές» και «διαφορετικές» από όσες έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, υποσχέθηκε χθες ο Μάικ Πομπέο.

«Η σκηνοθεσία αυτής της συνάντησης κορυφής, από τις χειραψίες μπροστά από τις σημαίες και μέχρι το ντεκόρ, παραπέμπει σε φυσιολογικές χώρες με φυσιολογικές διπλωματικές σχέσεις», σχολίασε στο Twitter ο αναλυτής Anikt Panda. «Η νομιμοποίηση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας αποτελεί αναντίρρητο γεγονός»...

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ






Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ