Zάεφ: Δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία -«Παίζουν» πολλά ονόματα - iefimerida.gr

Zάεφ: Δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία -«Παίζουν» πολλά ονόματα

Ο Ζόραν Ζάεφ / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες δηλώσεις για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας σε φόρουμ που διεξάγεται στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ είπε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνομιλία για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε ο Ζάεφ.

Τόνισε, πάντως, ότι οι δύο πρωθυπουργοί όπως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, οι δύο κυβερνήσεις και η πλειονότητα των πολιτών και των δύο χωρών θέλουν να επιλυθεί το πρόβλημα.

«Αν αυτό γίνει σήμερα, θα γνωστοποιήσουμε άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε το πότε και το πού θα υπογραφεί. Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα-βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το πού θα μπουν οι τελικές υπογραφές».

Για το θέμα των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, ο Ζάεφ είπε ότι οι λαοί θα ενημερωθούν μόλις υπάρξει συμφωνία.

«Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς, αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω, γιατί συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε συμφωνία ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συμφωνία, θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», κατέληξε ο Ζάεφ.

Δηλώσεις Κοτζιά: Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε σε τηλεοπτική συνέντευξη «αποφασιστικό βήμα» το χθεσινό τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα.

Προχώρησε, μάλιστα, σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, λέγοντας πως ο Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει ένα από τα τρία ονόματα που έχουν μείνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (Gorna [Άνω], Severna [Βόρεια] και Nova [Νέα] Macedonia) και ότι μάλλον προκρίνεται το Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ