Σενάρια για αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ -Τρομάζει το πολιτικό κόστος από αυξήσεις στα μεσαία εισοδήματα - iefimerida.gr

Σενάρια για αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ -Τρομάζει το πολιτικό κόστος από αυξήσεις στα μεσαία εισοδήματα

Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Διορθώσεις στους συντελεστές του βασικού φόρου του ΕΝΦΙΑ εξέταζαν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό μετά τη διαπίστωση ότι έστω μια μικρή αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που κινούνται κοντά στη ζώνη των 2.000 ευρώ θα προκαλέσει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 150 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου.

Αν και μέχρι χθες, το υπουργείο Οικονομικών θεωρούσε πολιτικά διαχειρίσιμη μια τέτοια επιβάρυνση, κατόπιν ωρίμου σκέψεως εκτιμήθηκε ότι μια ακόμα αύξηση φόρου σε νοικοκυριά που κατά τεκμήριο κινούνται στη ζώνη των μικρομεσαίων και μεσαίων εισοδημάτων, θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Για παράδειγμα αν στη Ν. Σμύρνη, υπάρξει αύξηση έστω κατά 5%της Τιμής Ζώνης των 2.000 ευρώ, τότε αυτομάτως οι εν λόγω φορολογούμενοι ανεβαίνουν κλιμάκιο ΕΝΦΙΑ και το εκκαθαριστικό τους θα «φουσκώσει» κατά 150 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας, ενώ θα πιαστούν και στην «τσιμπίδα» του Συμπληρωματικού φόρου- με 10 ευρώ- που τώρα ξεκινά από τις 200.000 ευρώ.

Η πρώτη παρέμβαση που εξέτασαν χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών είχε να κάνει με κάποιες αλλαγές συντελεστών, πιθανώς με τη δημιουργία κάποιου ή κάποιων ενδιάμεσων κλιμακίων, προκειμένου οι επιβαρύνσεις να μετριαστούν. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στο αφορολόγητο του Συμπληρωματικού φόρου, που σήμερα επιβαρύνει περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, με αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο εργασίας στηρίζεται σε μεσοσταθμική αύξηση 25%. Κι αν για τα πλούσια Κυκλαδονήσια, μια τέτοια αύξηση μπορεί να φαντάζει λογική κι αναμενόμενη, δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς το ίδιο για τα υπόλοιπα νησιά. Σε κάθε περίπτωση, ούτε κι αυτή τη φορά θα διορθωθεί η μεγάλη στρέβλωση, που έχει να κάνει με το ότι ακόμα και σε νησιά χρυσωρυχεία, όπως η Μύκονος, πολλές παραθαλάσσιες περιοχές- φιλέτα παραμένουν εκτός σχεδίου κι εκτός αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα η τελική φορολόγηση τους να είναι εξωφρενικά χαμηλή.

Όσον αφορά στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές, η χθεσινή τοποθέτηση στη Βουλή του Ε. Τσακαλώτου- που σχεδόν διαχώρισε τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το τι ψηφίζουν- επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το υπουργείο Οικονομικών έβαλε «κόφτη» στις εισηγήσεις των εκτιμητών για μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών, που θα οδηγούσαν και σε μεγάλες αυξήσεις ΕΝΦΙΑ. Έτσι, οι όποιες αυξήσεις Τιμών θα είναι τέτοιες που δεν θα οδηγούν σε μετάβαση πέρα από το δεύτερο κλιμάκιο, με αποτέλεσμα η αύξηση του ΕΝΦΙΑ να περιορίζεται στα 10 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου.

Μειώσεις Τιμών Ζώνης σχεδιάζονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως η οδός Πατησίων και η οδός Αχαρνών, ωστόσο το γεγονός ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στους Συντελεστές Εμπορικότητας, σημαίνει ότι τα επαγγελματικά ακίνητα σε αυτές τις διαλυμένες αγορές θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΦΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ