ΝΔ: Επιζήμια συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου για σκοπιανό, μόνο και μόνο για να μείνουν στις καρέκλες τους - iefimerida.gr

ΝΔ: Επιζήμια συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου για σκοπιανό, μόνο και μόνο για να μείνουν στις καρέκλες τους

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Προσχηματικές θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία τις διαφωνίες του Πάνου Καμμένου στις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Στην Πειραιώς επιμένουν ότι επιμελώς η κυβέρνηση αποφεύγει να ενημερώσει τη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία που σε πρώτη φάση δεν θα έρθει στη Βουλή για κύρωση, προκειμένου να μην απογυμνωθεί ο κυβερνητικός του εταίρος και ταυτόχρονα να συνεχίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να διατηρούν τις καρέκλες τους στην εξουσία.

Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τα Σκόπια και να οδηγήσει την Ελλάδα προ τετελεσμένων. «Είναι αδιανόητο να επιβάλει στην Ελλάδα μια επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία προσβλέποντας σε άλλα ανταλλάγματα για να παραμείνει, για λίγο ακόμη, στην καρέκλα της εξουσίας», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Επίσης από την Πειραιώς καλούν τον Πρωθυπουργό να έρθει άμεσα στη βουλή μαζί με τον κ. Καμμένο που τάχα διαφωνεί μαζί του, όπως σημειώνουν, για να μάθουν όλοι οι πολίτες τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε και ποια είναι η συμφωνία που θέλει να υπογράψει.

Τσίπρας και Καμμένος κρύβονται

Οπως λένε στη ΝΔ και χαρακτηρίζουν αδιανόητο να φημολογείται εδώ και τόσες μέρες ότι ετοιμάζεται ο κ. Τσίπρας να υπογράψει μια συμφωνία και να κρατά κόμματα και πολίτες στο σκοτάδι. Επισημαίνουν επίσης ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει σήμερα κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όχι μόνον γιατί δεν στηρίζεται από το σύνολο της κυβέρνησής του, στα λόγια τουλάχιστον, αλλά γιατί είναι προφανές ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση των πολιτών.

Τα ερωτήματα που θέτουν από την γαλάζια παράταξη είναι αν το όνομα που φαίνεται να έχει αποφασισθεί, θα είναι ίδιο για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός Σκοπίων, εάν έχουν συμφωνήσει οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες οι γείτονές και αν παραχώρησαν το δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα.

Οι όροι που θέτει η ΝΔ για συμφωνία

Προμηνύοντας το σκληρό ροκ που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, από το Μοσχάτο θυμίζουν ότι οι όροι που έχουν θέσει για μια συμφωνία ισχύουν στο ακέραιο και είναι:

  • Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων
  • Εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (κάτι που πρωτίστως περιλαμβάνει τη γλώσσα, την ταυτότητα και τα σύμβολά του)
  • Μία και μόνον ονομασία για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων.
  • Δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος» ούτε «μακεδονική ταυτότητα», ούτε «μακεδονική γλώσσα», τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο, όταν θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Τι απαντά στο ΥΠΕΞ

Απαντώντας στην προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών να δημιουργήσει εντυπώσεις για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησαν κυβερνήσεις στο παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνουν ότι, «όλες οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν στο παρελθόν να διαχειριστούν το θέμα, ακολούθησαν μία διαπραγματευτική στρατηγική αλλά για να επιτευχθεί, όμως μία συμφωνία -όπως παραδέχεται και ο κ. Κοτζιάς- πρέπει να συναποφασισθεί και η τελευταία της λεπτομέρεια. Σε διαφορετική περίπτωση, η συμφωνία δεν ισχύει. Και για να το πούμε ακόμα πιο απλά, καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν δέσμευσε τη χώρα υπογράφοντας μία επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια όπως όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμη να κάνει ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Κοτζιά αλλά και ο κ. Καμμένος που τάχα διαφωνεί μαζί τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ