Κεραυνοί Φίλη: Τα αντίμετρα δεν αφορούν όσους πλήττονται - iefimerida.gr

Κεραυνοί Φίλη: Τα αντίμετρα δεν αφορούν όσους πλήττονται

Νίκος Φίλης (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κεραυνούς κατά της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης θέλοντας να ερμηνεύσει με τη δική του λογική τα όσα είχε πει νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Η λιτότητα θα συνεχιστεί το είπε και ο υπουργος Οικονομικών. Λιγότερη αλλά λιτότητα. Ηταν ειλικρινής ο κ. Τσακαλώτος. Η αναγκαία υπέρβαση της λιτότητας προϋποθέτει κινήσεις και εντός της χώρας μας και στην Ευρώπη που να ανατρέπουν τον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στις οποίες έχει καταδικαστεί η χώρα μας με τα μνημόνια».

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τα αντίμετρα εάν εφαρμοστούν

Ο κ. Φίλης προχωρήσει ένα βήμα επιπλέον λέγοντας ότι η λιτότητα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ενώ ανέφερε πως τα αντίμετρα εάν και εφόσον ισχύσουν δεν θα αφορούν αυτούς που πλήττονται.

«Η λιτότητα συνεχίζεται γιατί υπάρχει μείωση εισοδημάτων που αφορούν τους συνταξιούχους αλλά και τους έμμισθους με την μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Υπάρχουν βέβαια αντίμετρα αλλά δεν αφορούν τους ίδιους αφορούν άλλους. Ο φορολογούμενος που θα χάσει από τη μείωση του αφορολόγητου και ο συνταξιούχος που θα χάσει από την μείωση των συντάξεων δεν πρόκειται να πάρει τα αντίμετρα εάν και εφόσον εφαρμοστούν όπως λέει κυβέρνηση θα τα πάρουν άλλοι».

Τα υψηλά πλεονάσματα θα συρρικνώσουν κι άλλο το εισόδημα της χώρας

Επικριτικός ήταν ο πρώην υπουργός και για τα υψηλά πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια λέγοντας πως αυτά θα προκαλέσουν ύφεση και συρρίκνωση των εισοδημάτων.

«Τα πλεονάσματα είναι αφαίρεση ενός ποσού που παράγεται στη χώρα μας και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Και από κει θα έχουμε συρρίκνωση και ύφεση. Επίσης δεν γίνεται να μην υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις» .

Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. και όχι η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις

Ο κ. Φίλης επανέλαβε την άποψη του ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μείωση του χρέους και όχι απλή παράταση ενώ τάχθηκε κατά της μείωσης της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και ζήτησε να υπάρξει οριζόντια μείωση στο Φ.Π.Α.

«Χωρίς ρύθμιση χρέους όχι παράταση είναι δύσκολο να υπάρξει μεγάλη ιδιωτική επένδυση στη χώρα. Μήπως η μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της φορολογίας αφού αφορά όλους τους φορολογούμενους. Δεν είναι δίκαιη η ανάπτυξη όταν τσακίζουμε το αφορολόγητο και μειώνουμε το φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις από 29% στο 26%».

Η λογική με την οποία ψηφίστηκε η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου σήμερα δεν ισχύει

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Φιλη για τα μέτρα που έχει ψηφίσει κυβέρνηση όσον αφορά την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου λέγοντας πως αυτά ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση αλλά το σκεπτικό με το οποίο ψηφίστηκαν δεν ισχύει πια και το ΔΝΤ έχει διαψευστεί

«Πρέπει να γίνουν και μονομερείς ενέργειες εφόσον το επιτρέπει οικονομία μας. Πέρυσι ψηφίσαμε τα μονομερή μέτρα για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους με ένα σκεπτικό αυτό δεν ισχύει φέτος διαψεύσθηκε το ΔΝΤ. Αργότερα Τι σημαίνει αργότερα να το δούμε πότε είναι αυτό το αργότερα».

Το υπερταμείο μετέτρεψε την Ελλάδα στην αποικία χρέους

Βαριές ήταν οι κουβέντες του πρώην υπουργού και για το υπερταμείο που έχει νομοθετήσει κυβέρνηση λέγοντας πως αυτό καθιστά την Ελλάδα αποικία χρέους και κάποια στιγμή πρέπει να ζητηθεί η κατάργηση του.

«Το υπερταμειο συνιστά αποικία χρέους. Πρέπει όταν βελτιωθούν τα οικονομικά να ζητήσουμε την κατάργηση του», ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκος Φίλης Βουλή πολυνομοσχέδιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ