Ο Προκόπης Παυλόπουλος στα 10α γενέθλια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στα 10α γενέθλια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, το οποίο εδρεύει στο Ναύπλιο, συμπληρώνει στις 28 Ιουνίου δέκα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του.

Με την αφορμή αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισκέφθηκε στις 8 Ιουνίου το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, όπου συναντήθηκε με το προσωπικό και συνομίλησε με τα μέλη της Ακαδημαϊκής Επιτροπής.

Εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του Κέντρου, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μελέτη του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού. Μία ώρα αργότερα, μίλησε σε εκδήλωση στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου διαλέξεων του Κέντρου, στο Βουλευτικό, στην Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο. Η ομιλία του είχε τίτλο «Η κρίση του κανόνα δικαίου ως κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ηγεσίας».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στα 10α γενέθλια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Παρευρέθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt, ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πεολοποννήσου, βουλευτές, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και άλλοι τοπικοί εκπρόσωποι , πανεπιστημιακοί και πλήθος φοιτητών, μεταξύ των οποίων και φοιτητές του Harvard και άλλων αμερικανικών πανεπιστημίων. Τον ΠτΔ προλόγισε σε άψογα ελληνικά ο κ. Gregory Nagy, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Harvard και Διευθυντής του Center for Hellenic Studies στην Ουάσιγκτον.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ελλάδα, καθηγητής της Aρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ιωάννης Πετρόπουλος έκανε αναφορά στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου τα τελευταία δέκα χρόνια και παρουσίασε τον ΠτΔ, δίνοντας έμφαση στο ευρύ ακαδημαϊκό και πνευματικό έργο του. Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, «Προσωπικά θα ήθελα να παρουσιάσω τον ομιλητή ως τον πάντοτε πανεπιστημιακό διδάσκαλο-- μια ιδιότητα που δεν χάνεται ούτε συγχωνεύεται.»

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στα 10α γενέθλια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η διάλεξη ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη, καθόσον αφορούσε την επίδραση της παγκοσμιοποίησης και των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς στη δημοκρατική νομιμοποίηση της ηγεσίας των κρατών. Το πρόβλημα αυτό τίθεται από ολοένα και περισσότερους στοχαστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δικαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γιγάντωση των φορέων του ιδιωτικού τομέα γεννά ένα κενό στο κράτος δικαίου καθώς οι φορείς αυτοί αρχίζουν να αντικαθιστούν την άσκηση της δημόσιας εξουσίας, κατά παράβαση του Συντάγματος. Οι νεοπαγείς παγκόσμιοι κανόνες ιδιωτικής έμπνευσης, όπως αυτοί των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, «δεν έχουν ίχνος δημοκρατικής κάλυψης».

Ανατρέχοντας σε πολλά παραδείγματα, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «οι εξωγενείς επιδράσεις» της διεθνούς οικονομίας έχουν ως αποτέλεσμα την «ουσιώδη απομείωση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των κρατικών οργάνων και ιδίως εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας».
Μετά τη διάλεξη ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού, τις οποίες απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ