Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο – Ασφαλή τα αρχαιολογικά μνημεία [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο – Ασφαλή τα αρχαιολογικά μνημεία [εικόνες & βίντεο]

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Πύλο -Φωτογραφία: Intimenews/Συνεργάτης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην πόλη της Πύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για δυο μέτωπα, ένα που ξεκίνησε από την περιοχή κοντά στο παλιό κέντρο υγείας της περιοχής και επεκτάθηκε στο δάσος μέσα στο «Νιόκαστρο» σε μια δασική έκταση περίπου 20 στρεμμάτων και από το οποίο κινδύνεψε και ο αρχαιολογικός χώρος.

Το μέτωπο αυτό συνεχίζει να καίει προς τη θάλασσα ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και παρά τους ισχυρούς ανέμους οι άνδρες της πυροσβεστικής βρίσκονται κοντά στον έλεγχο της πυρκαγιάς. Το άλλο μέτωπο ήταν στη πλαγιά προς τη Μεθώνη και το οποίο πριν λίγη ώρα τέθηκε σε περιμετρικό έλεγχο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχοντας προηγουμένως κάψει δασική περιοχή με ελαιόδεντρα.

«Αυτή την στιγμή, τουλάχιστον, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, τον αρχαιολογικό χώρο ή το Κέντρο Υγείας της περιοχής», τόνισαν, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, πηγές της Πυροσβεστικής. Στο σημείο που επικρατούν ισχυροί άνεμοι επιχειρούν οχήματα από τα Πυροσβεστικά κλιμάκια της περιοχής, εναέρια μέσα καθώς και όχημα από την Καλαμάτα.

Υπ. Πολιτισμού: Ασφαλή τα μνημεία

Σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού η πυρκαγιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και κατά μήκος της εξωτερικής δυτικής πλευράς των τειχών του φρουρίου και στη συνέχεια εισέβαλε στο δυτικό εσωτερικό τμήμα του κάστρου.

«Ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας» τόνισε το υπ. Πολιτισμού.

«Σε συνδυασμό με τις αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται στο εσωτερικό του μνημείου και της συντονισμένης προσπάθειας των προαναφερόμενων Υπηρεσιών και του προσωπικού του φρουρίου κατέστη άμεσα δυνατός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση των εστιών της. Προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου. Οι αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται εντός του μνημείου συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάσχεση της πυρκαγιάς και στη μη επέκτασή της προς την πλευρά του οικισμού της Πύλου» διαβεβαίωσε το ΥΠΠΟ.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο – Ασφαλή τα αρχαιολογικά μνημεία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο – Ασφαλή τα αρχαιολογικά μνημεία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο – Ασφαλή τα αρχαιολογικά μνημεία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο – Ασφαλή τα αρχαιολογικά μνημεία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο – Ασφαλή τα αρχαιολογικά μνημεία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο – Ασφαλή τα αρχαιολογικά μνημεία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πύλο – Ασφαλή τα αρχαιολογικά μνημεία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ