«Θέλω να σου πω κάτι, αλλά ντρέπομαι»: Οταν το ανήλικο θύμα νιώθει θύτης - iefimerida.gr

«Θέλω να σου πω κάτι, αλλά ντρέπομαι»: Οταν το ανήλικο θύμα νιώθει θύτης

Παιδί θύμα κακοποίησης. Φωτογραφία- Shutterstock/NATNN
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων πολύ συχνά το θύμα αισθάνεται θύτης και το παιδί όχι μόνον δεν μιλάει, αλλά το κρύβει σαν να φταίει εκείνο.

Ντρέπεται τόσο που πιστεύει ότι προκάλεσε το κακό και άρα είναι υπεύθυνο γι΄αυτό που του συνέβη. Πώς να πεις λοιπόν στους γονείς σου κάτι κακό που έκανες; Πώς να το μοιραστείς μαζί τους; Φταις, άρα θα σε μαλώσουν...

Η ενοχή που αναπτύσσει, λένε συχνά οι ψυχολόγοι, ένα ανήλικο, δεν του επιτρέπει να αναφέρει αυτό που του συνέβη, ούτε καν να το υπονοήσει. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει το όριο της (μη) ευθύνης του. Αντιθέτως, το κρατά μυστικό και με τον τρόπο αυτό νοιώθει όλο και περισσότερο ένοχο.

Η υπόθεση της Λέρου (αν και ανήκει στις ακραίες και νοσηρές) άνοιξε ή μάλλον ξανάνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε μια πληγή που παραμένει ανοικτή -κι ας της βάζουμε τσιρότα για να κρύψουμε το τραύμα... Ενα στα πέντε παιδιά, σύμφωνα με έρευνες, θα βιώσει ως τα 18 του χρόνια ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας....

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της Μυρτώς Λοβέρδου στο Bovary.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παιδί σεξουαλική κακοποίηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ